Pastoor Janssen Heerlerheide probeert nieuwe bisschop mgr Ron Van den Hout naar Heerlerheide te halen voor sluiting Corneliusoctaaf op 22 september 2024

Mgr. dr. C.F.M. (Ron) van den Hout is de nieuwe bisschop van het bisdom Roermond. Mgr. Van den Hout is nu nog bisschop van Groningen-Leeuwarden. Paus Franciscus heeft hem met ingang van 21 juni 2024 benoemd tot opvolger van de eind vorig jaar overleden Mgr. Harrie Smeets en tot 25e bisschop op de zetel van Roermond. De benoeming van Mgr. Ron van Hout was ook voor de parochianen van de 9 RK parochies, te weten H.H. Martelaren van Gorcum, GRASBROEK, MUSSCHEMIG H. Drievuldigheid, SCHAESBERGERVELD H. Hart van Jezus, SCHANDELEN, PALEMIG H. Geest, MEEZENBROEK St. Cornelius, HEERLERHEIDE Christus Koning, VRIEHEIDE H. Paulus, PASSART St. Gerardus Majella, HEKSENBERG St. Antonius van Padua, VRANK die verbonden zijn in de ParochieFederatie Heerlen Noord een verrassing. Niettemin, zo vernam redactie van ParkstadActueel verheugen zij zich op de komst van de nieuw benoemde bisschop.

 

Pastoor Janssen laat hiertoe het volgende weten: “eindelijk: mgr. Ron van den HOUT, onze nieuwe bisschop. Geweldig nieuws. Een nieuwe bisschop met de opgave nieuw elan te brengen in onze Limburgse kerksituatie. Iemand van buiten kijkt makkelijker naar de kwaliteiten van de mensen om hem heen. Moge God hem zegenen om ons te leiden naar een mooie toekomst als kerk. Ik poog hem uit te nodigen voor de sluiten van het Cornelius octaaf op 22 september. In de H. Mis wordt de bisschop altijd met naam genoemd na de Paus. Vanaf afgelopen vrijdag bidden we in onze St. Corneliuskerk : ….en voor onze bisschop Cornelius. Ron komt blijkbaar van Cornelius. Geweldig voor onze Kerk. Begeleiden we onze bisschop met ons gebed”.

Overigens zal Mgr. Van den Hout de zetel van het bisdom Roermond officieel in bezit nemen op zaterdag 24 augustus tijdens een pontificale eucharistieviering in de St Christoffelkathedraal in Roermond. Omdat Mgr. Van den Hout al bisschop is, hoeft er geen wijding plaats te vinden. Wel moet hij de zetel officieel in bezit nemen. Bij die gelegenheid wordt ook de benoeming bul van paus Franciscus getoond.

De nieuw benoemde bisschop is op 11 november 1964 (toevallig ook op de traditionele carnaval “elfde van de “elfde) in Tilburg geboren en groeide op in Diessen gemeente Hilvarenbeek. Oorspronkelijk studeerde hij aan de Hogere Tuinbouwschool in Den Bosch. Na zijn studieafronding besloot hij gehoor te geven aan zijn priesterroeping en volgde van 1987 tot 1993 zijn priesteropleiding en werd op 5 juni 1993 tot priester gewijd. Van 1994 tot 1997 studeerde hij in Rome oor de studierichting Theologie aan de Pauselijke Universiteit en behaalde een licentiaat in het Oude Testament.

Vervolgens was hij pastoor in Drunen-Elshout en de Bommelederwaard en deken in Heusden Waalwijk-Zaltbommel. Van 2012 tot 2017 was hij vicaris-generaal van het bisdom ’s Hertogenbosch en gaf hij les aan diverse priesteropleidingen waaronder het grootseminarie Rolduc/Kerkrade. Op 1 april 2017 werd Mgr. Van den Hout benoemd tot bisschop van Groningen-Leeuwarden. Hij koos toen voor de wapenspreuk ‘In exilio spes’ (In ballingschap is er hoop). Deze spreuk zal ook in bisdom Roermond van toepassing zijn.

Foto: bisdom Groningen-Leeuwarden

Redactie ParkstadActueel: hfd/eind redacteur.Callie Steijaert