Noortje fietst tegen kanker

Dit is Noortje. Noortje is zeventien jaar en ze heeft het syndroom van Down. Dat hebben best veel mensen in Nederland, maar er zijn meer mensen in Nederland met kanker. Elk uur krijgen namelijk vijftien mensen het bericht dat ze deze ziekte hebben. Kanker zet je wereld op zijn kop. Niet alleen als je zelf ziek bent, maar ook als iemand om wie je geeft ziek is of aan kanker is overleden. Onderzoek om kanker te genezen kost veel geld. Dat geldt ook voor behandeling en voor goede nazorg. En daar gaat Noortje zich voor inzetten!

‘Toen papa vroeg of ik mee wilde doen met Groot Verzet tegen Kanker wist ik eerst helemaal niet wat het was,’ vertelt Noortje. ‘En toen hij het had uitgelegd, moest ik er wel even over nadenken.’ Omdat het antwoord ‘ja’ was, is Noortje nu elke week hard aan het trainen. Ze gaat namelijk samen met haar vader de Mont Ventoux beklimmen. ‘Op de fiets, hè…’, vult Noortje voor de duidelijkheid aan.

Op dinsdag 3 september vertrekt een team van zeven helden vanuit Zuid-Limburg naar Zuid-Frankrijk om mee te doen aan Groot Verzet Tegen Kanker. De groep bestaat behalve Noortje en haar vader uit vier wandelaars en één hardloper. Op donderdag 5 september gaan de wandelaars en hardloper de kale berg bedwingen. Op vrijdag 6 september is Noortje samen met haar vader en talloze andere fietsers aan de beurt. ‘Ik vind het best spannend, maar vooral heel leuk,’ glundert Noortje. ‘En ik heb al heel veel geld opgehaald. Maar daar kan nog veel meer mij.’

Van het totale bedrag dat het team bij elkaar loopt en fietst gaat de helft naar KWF. De andere helft is bestemd voor het LEEF-fit programma van Toon Hermans Huis Parkstad, centrum voor leven met en na kanker. Een huis waar iedereen die geraakt wordt door kanker terecht kan om zijn of haar verhaal te delen en de moed en veerkracht te vinden om verder te gaan op de weg die voor hen ligt.

‘Dus het is heel belangrijk dat we allemaal zoveel mogelijk geld ophalen,’ zegt Noortje. ‘Als je nog niks gegeven hebt, kan dat nog steeds. Wel doen, hè!’

Crowdfunding : www.grootverzettegenkanker.nl