Aantal aanvragen bij Leergeld Parkstad voor hulp blijft stijgen
Opnieuw is bij Leergeld Parkstad het aantal aanvragen om hulp voor kinderen uit gezinnen die het
financieel moeilijk hebben, toegenomen. In 2023 klopten 3.273 gezinnen uit de 7 Parkstadgemeenten aan bij Leergeld Parkstad. Dat is 13% meer dan in 2022. Leergeld wil voorkomen dat kinderen te maken krijgen met sociale uitsluiting omdat er thuis geen geld is voor bijvoorbeeld de aanschaf van schoolspullen, een laptop, een fiets, contributie voor een vereniging, sportkleding, zwemlessen en soortgelijke zaken. 5.825 kinderen, 16% meer dan in het vorige jaar, konden geholpen worden met 18.588 voorzieningen (+20%).
Meer huishoudens met financiële zorgen
Hoewel het armoedevraagstuk in Nederland aanzienlijk meer aandacht kreeg, zowel van de overheden,
maatschappelijke organisaties als van het bedrijfsleven, zijn er in Nederland meer huishoudens met een
inkomen net onder of net boven de lage inkomensgrens dan in 2022. Deze gezinnen hebben vaker
betalingsachterstanden, onvoldoende geld voor elke dag een warme maaltijd en/of nieuwe kleding. Daar
komt dikwijls nog een stapeling van gezondheidsproblemen bij en achterstanden op het sociale vlak.
Nog niet alle kinderen bereikt
Ten opzichte van 2022 is er landelijk sprake van een stijging van 25% meer kinderen en 36% meer
aanvragen. In Limburg zijn naast Leergeld Parkstad nog 11 stichtingen Leergeld actief in andere gemeenten. Samen bereikten we 14.404 kinderen en hebben we 38.268 aanvragen toegewezen. In Limburg steeg het aantal kinderen met een hulpvraag met 29% en het aantal toegewezen aanvragen met 53%. De toename in Parkstad in 2023 blijft achter bij de provinciale en landelijke toename omdat Parkstad in de afgelopen jaren al een sterkere toename van aanvragers heeft gehad. De stichting Leergeld die al 20 jaar actief is in Parkstad sluit niet uit dat corona daar een belangrijke oorzaak van is. Armoede nam toe en de prijsstijgingen voor levensonderhoud en basisvoorzieningen waren niet te overzien.
Op basis van de cijfers líjkt het er bijna op dat de meeste kinderen uit de doelgroep Leergeld weten te
vinden voor hulp, maar Leergeld weet eigenlijk wel zeker dat dat in de praktijk niet zo is. Soms omdat
gezinnen en de stichting niet van elkaar weten, soms ook speelt schaamte een rol. Vanuit die optiek blijft de toename van 13% meer gezinnen die hulp vragen in Parkstad zorgwekkend. Dit alles vroeg en vraagt nog steeds een grote inspanning van de vrijwilligers die werken bij Leergeld Parkstad.
Huisbezoek na elke aanvraag
Onder het motto ‘alle kinderen mogen meedoen’ is Leergeld al een aantal jaren actief in Parkstad. De
stichting helpt kinderen van 4 tot en met 18 jaar die opgroeien in gezinnen met geldzorgen. Bij elke
aanvraag om hulp kijkt Leergeld eerst naar het inkomen om te beoordelen of het gezin in aanmerking komt voor ondersteuning. Op afspraak gaan vrijwilligers op huisbezoek en bekijken wat er nodig is. De stichtinggeeft geen geld, maar maakt zaken mogelijk.
De vrijwilligers van de stichting zijn er trots op, dat zij kinderen kunnen helpen die het echt nodig hebben, met de middelen die ze ook echt nodig hebben. Leergeld hoopt dat meer vrijwilligers willen meehelpen voordeze kinderen. Want kinderen, die nu mee kunnen doen, tellen mee. Ook later als volwassenen.