Duitsland zet Afghaanse criminelen uit naar hun land van herkomst

Afghaanse criminelen

Vanmorgen vertrok voor het eerst sinds de machtsovername van de Taliban in 2021 een vliegtuig vanuit Duitsland met 28 Afghaanse criminelen aan boord. Het betreft veroordeelde misdadigers die, na een lange periode van plannen en discussies, eindelijk worden uitgezet naar Afghanistan.

Eerste uitzettingen sinds de Taliban machtsovername

Het vliegtuig van Qatar Airways vertrok vroeg in de ochtend vanaf de luchthaven in Leipzig en landde in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Aan boord bevonden zich, naast de 28 Afghanen, een arts en vluchtbegeleiders. De Afghanen waren vanuit verschillende delen van Duitsland naar het vliegveld gebracht. Sommigen van hen zaten nog in detentie. Volgens Der Spiegel kregen alle betrokkenen 1000 euro mee bij hun vertrek.

Controverse en debat over uitzettingen

Het uitzetten van criminelen naar hun land van herkomst is al enige tijd een heet onderwerp in Duitsland. De regering richt zich daarbij met name op personen uit Syrië en Afghanistan. Recentelijke aanslagen met messen in Solingen en Mannheim hebben de druk op de overheid om dergelijke maatregelen te versnellen verder vergroot.

Bij de aanslag in Solingen werd een 26-jarige Syriër opgepakt, die tijdelijk in Duitsland verbleef met een verblijfsvergunning en in een vluchtelingenopvang woonde. In Mannheim was een 25-jarige Afghaan verantwoordelijk voor een vergelijkbare aanval. Deze man woonde ook als asielzoeker in Duitsland.

Een signaal van verandering

Correspondent Charlotte Waaijers licht toe dat deze uitzettingen een belangrijk signaal afgeven. “Dit laat zien dat de regering vastbesloten is om criminele vreemdelingen sneller uit te zetten. Het is een stap die komt kort na de aanslag in Solingen en vlak voor de deelstaatverkiezingen aanstaande zondag,” zegt ze. “De voorbereidingen voor deze uitzettingen waren volgens mediaberichten al een tijdje aan de gang.”

Juridische en ethiek-vraagstukken

De uitzetting van Afghanen naar hun thuisland is een nieuw hoofdstuk voor Duitsland, gezien de praktische en ethische bezwaren die tot nu toe bestonden. Afghanistan wordt niet beschouwd als een ‘veilig herkomstland’, en voor een effectieve uitzetting zijn afspraken met de Taliban noodzakelijk.

Bondskanselier Olaf Scholz heeft eerder verklaard dat in sommige gevallen het Duitse belang zwaarder weegt dan de bescherming van de betrokken personen. Het blijft echter onduidelijk wat er precies met de Taliban is afgesproken om deze uitzetting mogelijk te maken. Volgens Der Spiegel heeft Duitsland zelf geen directe onderhandelingen met de Taliban gevoerd. In plaats daarvan heeft Qatar, dat goede betrekkingen onderhoudt met de Taliban, bemiddeld in de onderhandelingen.

Toekomstige beleidsmaatregelen

In juni van dit jaar maakte Scholz bekend dat hij van plan was Afghanen en Syriërs die veroordeeld zijn voor ernstige misdrijven sneller uit te zetten. Ook het verheerlijken van terrorisme wordt door de Duitse autoriteiten gezien als reden voor uitzetting. Deze stappen vormen een onderdeel van een bredere heroverweging van het migratiebeleid in Duitsland.

De recente acties van de Duitse regering markeren een belangrijke verandering in het beleid rondom vreemdelingen met een criminele achtergrond. Hoe dit beleid zich in de toekomst zal ontwikkelen, blijft een onderwerp van grote belangstelling en discussie.

Meer lezen over het actuele nieuws? Lees dan ook Kabinet en coalitie bereiken begrotingsakkoord