Kabinet en coalitie bereiken begrotingsakkoord na nachtelijk overleg

Kabinet

DEN HAAG - Premier Dick SChoof . De ministers van het nieuwe kabinet en beoogd premier Schoof komen voor het eerst bij elkaar op het Binnenhof. Ze houden een constituerend beraad, oftewel de oprichtingsvergadering. In deze vergadering worden afspraken gemaakt over de taakverdeling tussen kabinetsleden. ANP /HOLLANDSE HOOGTE /ROBIN UTRECHT

Na bijna tien uur onderhandelen kwam premier Dick Schoof vannacht naar buiten met goed nieuws: het kabinet en de coalitiepartijen zijn akkoord over de begroting voor volgend jaar. Waarom er tot bijna 04.00 uur vanochtend vergaderd moest worden, is niet helemaal duidelijk. “De eerste grote horde voor dit kabinet is genomen,” aldus politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

Ingewikkeld onderwerp

“Het is gewoon een ingewikkeld onderwerp,” zei premier Dick Schoof vanochtend in alle vroegte in een korte verklaring. “Daarom heeft het zo lang geduurd. Het gaat echt om iets. Daar moet je dan ook de tijd voor nemen.”

Schoof meldde dat de voorstellen van het kabinet op steun kunnen rekenen van de vier dragende partijen van dit kabinet. Hij heeft de steun van de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB voor zijn plannen.

Schorsingen en discussies

“Binnenskamers ging het er soms stevig aan toe,” zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers vanuit het ministerie van Financiën, waar het overleg plaatsvond. “Er waren schorsingen nodig en er kwamen verschillende varianten op tafel, maar uiteindelijk werden ze het toch eens.”

Wat er precies is besloten, heeft het kabinet niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat er nog discussie was over geld voor gratis schoolmaaltijden en het vroegpensioen.

Puntjes op de i

Minister Eelco Heinen (Financiën) zei gisterochtend dat alleen de puntjes nog op de i moesten worden gezet, al hield hij een slag om de arm. “Sommige puntjes kunnen wel duur zijn.”

Voor aanvang van de ontmoeting gaf VVD-leider Dilan Yeşilgöz aan tevreden te zijn met de voornemens van het kabinet voor 2025 waarover ze woensdagavond was geïnformeerd. “Ik vond het mooie plannen,” zei ze.

Huidige stand van zaken

In mei hebben de coalitiepartijen het hoofdlijnenakkoord gesloten. Wat daarin is afgesproken staat nog altijd overeind. Denk bijvoorbeeld aan lastenverlichting, waarvoor 2 miljard euro is gereserveerd. Ook is het kabinet, ondanks massaal protest, nog steeds van plan het btw-tarief te verhogen voor onder meer hotels, boeken, sportwedstrijden en de sportschool.

De definitieve begroting van het kabinet-Schoof moet ook uiterlijk vandaag klaar zijn. Over een kleine drie weken, op Prinsjesdag, zal deze worden gepresenteerd.

Kabinet en coalitie

Er is de afgelopen weken veel overleg geweest, met als grote finale het overleg tussen premier Schoof en minister van Financiën Heinen met de vier fractievoorzitters van de coalitiepartijen.

Politiek verslaggever Fons Lambie legde uit dat dit overleg niet de grotere afstand tussen kabinet en coalitiepartijen toont die zo belangrijk is in een extraparlementair kabinet. “Het kabinet wil natuurlijk geen begroting presenteren die meteen wordt afgegeschoten. Dus zitten ministers en fractievoorzitters toch weer bij elkaar in de achterkamertjes. Zoals een bron in de coalitie ook toegaf: zoals het nu gaat, is het eigenlijk een normaal kabinet en een normale coalitie.”

Puzzel leggen

Het kabinet was het donderdagochtend al ‘grotendeels’ eens over de begroting. “Wij als kabinet hebben de puzzel gelegd,” zei premier Schoof daarover. “Aan een paar zaken moeten we nog een beetje sleutelen,” voegde hij eraan toe.

Een van de wensen van de coalitiepartijen is lastenverlichting voor de middeninkomens. Ook zijn er financiële tegenvallers zoals de belasting op vermogensrendement (box 3). “Die bedraagt bijvoorbeeld dit jaar al meer dan 7 miljard,” zei Omtzigt. Ook het vroegpensioen zou naar verluidt onderwerp van discussie zijn geweest.

Tijdens de formatie duurde overleg tussen de partijleiders vaak ook langer dan verwacht. Uiteindelijk hadden Geert Wilders (PVV), Yeşilgöz (VVD), Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) bijna zes maanden nodig om tot het hoofdlijnenakkoord te komen.

Parkstad Actueel heeft alles tot op de voet gevolgd.

Meer lezen? Bekijk ons actuele nieuws.