8 oktober 2024

80 Jaar bevrijding: Straatnamen in Heerlen eren verzetsstrijders

Heerlen-Bevrijding

Op 17 september markeren we de 80 jaar bevrijding van Heerlen. Ter gelegenheid van deze historische gebeurtenis heeft de gemeente Heerlen een speciaal straatnamenplan opgesteld. Zo worden vijftien nieuwe straatnamen toegekend aan personen en gebeurtenissen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het verzet en de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Eerbetoon aan lokale Slachtoffers

Met drie herdenkingsplekken worden alle lokale slachtoffers van het fascisme geëerd. Het betreft het Alte Mutter Steinbachpad bij de Brunssummerheide, het Hendlichpad nabij de Welterlaan, en het Henriëtte Neterpad buiten Benzenrade. Ten eerste herdenkt het Alte Mutter Steinbachpad de matriarch van een vooraanstaande Heerlense Sinti-familie, waarvan meerdere leden door de nazi’s zijn omgebracht. Daarnaast eert het Hendlichpad het joodse gezin Hendlich, dat woonde aan de Coriovallumstraat. Zowel moeder Sure als vader Chil Fischer werden, samen met hun vijf kinderen, vermoord. Daarnaast herdenkt het Henriëtte Neterpad een joods meisje dat onderdook in Benzenrade. Hoewel zij werd verraden, wordt ze op 6 september 1944 in Auschwitz omgebracht. Dit pad ligt langs de weilanden waar Henriëtte ooit speelde en bevindt zich op loopafstand van de kapel van Benzenrade, waar ze eveneens wordt herdacht.

De staking van 1943

De stakingen van april-mei 1943 vormen een van de grootste verzetsacties in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 500.000 mensen namen deel aan deze massale golf van verzet, met de Zuid-Limburgse Mijnwerkersstaking als belangrijk middelpunt. Via moedige telefonistes verspreidde het verzet zich van de machinefabriek naar de kantoren van Oranje Nassau I. Als gevolg hiervan waren de mijnbedrijven op 30 april en 1 mei vrijwel volledig in staking. Hierdoor werden honderden mijnwerkers gearresteerd, en als gevolg daarvan werden drie van hen op 2 mei 1943 geëxecuteerd. Nieuwe straatnamen zullen de staking en de dappere telefonistes die hielpen de mijnwerkers te mobiliseren, evenals de drie geëxecuteerde stakers, eren. Zo worden paden bij het ON 1-terrein vernoemd naar telefonistes Gré Hekket en Femy Efftink, terwijl in Heerlerheide en Hoensbroek paden worden genoemd naar de stakers Meinardus Tempelaars, Rienier Savelsberg en Servatius Toussaint.

Verzetsvrouwen Eervol Herinnerd

Naast Gré Hekket en Femy Efftink worden ook twee verzetsvrouwen uit Heerlen geëerd met straatnamen. Namelijk voedvrouw Antje Bensen-Offermans en onderwijzeres Riek Okhuijzen. Antje Bensen speelde een belangrijke rol door geallieerde piloten te vervoeren, onderduikers te helpen en waardevolle informatie over de bezetter door te geven. Voor haar verzetswerk ontving ze na de oorlog onderscheidingen van generaal Eisenhower, het Koninklijk Huis en de paus. Riek Okhuijzen was koerierster voor het verzet en droeg bij aan de verspreiding van illegale kranten en hulpmiddelen. Na de oorlog werd ze geridderd en was ze lange tijd een gewaardeerd schoolhoofd in Welten.

80 Jaar bevrijding

Ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding worden de geallieerde eenheden geëerd die belangrijk waren voor de bevrijding van Heerlen. Op 17 september 1944 bevrijdde het 119th Infantry Regiment, 30th Infantry Division (“Old Hickory”) Heerlerbaan en het centrum van Heerlen. Het 743rd Tank Battalion bevrijdde die dag Welten, Benzenrade en Bekkerveld. Beide eenheden krijgen nu een straatnaam in Heerlerbaan. Veteraan Kenneth Thayer ontvangt symbolisch het straatnaambord van Old Hickory.

De onthullingen

Het komende jaar zullen alle nieuwe straatnamen op een gepaste manier publiekelijk worden onthuld. Dit gebeurt in samenwerking met betrokkenen en eventuele nabestaanden.

 

Bron: Heerlen.nl

Lees meer over de cultuur van Parkstad