28 september 2024

Schutterij Sint Sebastiaan viert 175-jarig jubileum

Dit jaar 2024 viert Koninklijke Schutterij Sint Sebastiaan Heerlerheide haar 175-jarig bestaan. Genoemde viering mag dan ook met stip omschreven worden als een bijzondere mijlpaal voor deze historische schutterij. Niet verwonderlijk eigenlijk want jawel hoor: al sinds 1849 is ze diepgeworteld in de gemeenschap van Heerlerheide. Hoewel officiële oprichtingsdocumenten ontbreken, wordt 1849 als oprichtingsjaar beschouwd, met de eerste koningsplaat uit 1850 als bewijsstuk.

Schütsengeselschaft

Oorspronkelijk werd de schutterij, opgericht onder de naam Schütsengeselschaft des Heilige Cornelius. Maar in 1868 werd deze verenigingsnaam gewijzigd in de huidige benaming te weten Sint Sebastiaan. Waarom de beschermheilige werd gewijzigd blijft een raadsel maar vanaf genoemde wijziging is de naam Sint Sebastiaan onlosmakelijk verbonden met de schutterij van Heerlerheide.

Op zondag 27 oktober wordt het 175-jarig jubileum om 11.15 uur in de feestelijk gevierd met een heilige mis in de Sint Corneliuskerk van Heerlerheide en wordt muzikaal ondersteund door het koor Tutta Musica. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze bijzondere kerkelijke viering bij te wonen. Tijdens deze viering zal immers een nieuwe en bijzondere medaille worden gezegend. Deze medaille is een symbool van de lange en trotse geschiedenis van de schutterij. In de middag volgt dan de installatie van de nieuwe beschermheer Karel Pelzer. Daartoe wordt hem de tijdens de eerder gehouden heilige mis de gezegende medaille officieel omgehangen.

Karel Pelzer

Als beschermheer zal Karel Pelzer de schutterij met al haar tradities koesteren en beschermen. Karel Pelzer is al jarenlang een grote vriend en trouwe ondersteuner van de schutterij. Zijn nauwe betrokkenheid bij de gemeenschap en zijn waardering voor de rijke geschiedenis maken hem de ideale kandidaat voor deze eervolle rol. Met zijn benoeming als beschermheer erkent de schutterij niet alleen zijn vriendschap, maar ook zijn blijvende inzet voor het voortbestaan van de schutterij tradities.

Voorafgaand en na de mis trekt de schutterij, in vol ornaat, door de straten van Heerlerheide. Deze optocht biedt iedereen de kans om de jubilerende schutterij te bewonderen, een traditie die zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Waar de uniformering vroeger enkel uit een pet of sjerp bestond, paradeert de schutterij tegenwoordig met een professionele drumband en compleet gedetailleerde kostuums.

De schutterij heeft in haar 175 jaar een indrukwekkende lijst van 157 koningen en 6 keizers voortgebracht. De eerste koning, H. Kuipers, werd in 1850 aangesteld, terwijl de keizerstitel in 2006 voor de zesde keer werd toegekend aan Lei Kleijnen. Daarnaast kent de schutterij een lange traditie van vaandels. Het oudste vaandel, geschonken in 1862 door graaf d’Ansembourg, is nog steeds in het bezit van de schutterij, evenals zes andere vaandels die door de jaren heen zijn toegevoegd. Elk vaandel vertelt zijn eigen verhaal, van het zijden vaandel uit 1900 waarop koningin Wilhelmina prijkt, tot de vlaggen die bij jubilea werden geschonken.

Gemeenschap van Heerlerheide

Al sinds haar oprichting heeft de schutterij een centrale rol gespeeld in de gemeenschap van Heerlerheide. Of het nu gaat om het winnen van prijzen op schuttersfeesten, het organiseren van diverse schuttersfeesten (zoals het ZLF in 1997 of het bondsfeest afgelopen jaar óf het verwerven van het predicaat “Koninklijk” in 1959, de schutterij is een bron van trots voor regio. Het predicaat werd verleend door koningin Juliana en sindsdien draagt de schutterij met trots de oranje wimpel aan haar vaandel.

Archieffoto’s: Kon. Schutterij St. Sebastiaan Heerlerheide