Hoofdmenu

Meegolven op een grootse droom

 

 

Als je echt iets graag wil, dan is het niet alleen een kwestie van dromen, maar daadwerkelijk je pad bewandelen vanuit je hart. Je kunt namelijk prachtige plannen bedenken en de mooiste gevoelens hebben bij je droom, maar als je niks onderneemt, gebeurt er ook niets. Gedachten die prima aansluiten bij de 15-jarige Emily, die in 2021 mee gaat varen op de tweemaster Wylde Swan.

Emily Huszka

In het dagelijkse leven is Emily Huszka een gewone 15-jarige tiener. Ze woont bij haar ouders en twee broertjes in een klein landelijk dorpje vlak bij de grens en gaat naar het Charlemagne college in Landgraaf. Naast school zit ze niet stil. Ze verzorgt met alle liefde haar huisdieren, speelt viool, verdiept zich in de meest waanzinnige boeken, volgt Taekwondo aan de Seo Academy op Heksenberg en is zowel in de zomer als in de winter veel op te water te vinden.  Zeilen, duiken en schaatsen mogen tot de absolute top drie van haar passionele hobby’s worden genoteerd.

Droom

Het is dan ook niet gek dat Emily grootst ging dromen, toen zij tijdens een Engelse les in aanraking kwam met een artikel over Masterskip de Wylde Swan. Als echte zeilfanaat werd ze razend enthousiast bij het idee om haar zeilskills op deze manier verder te ontwikkelen. En ondanks dat het avontuur lonkte, deden de hoge kosten voor de reis haar droom in de kast zetten.

Passie voor zeilen

De enorme passie voor zeilen is zo’n drie jaar geleden ontstaan toen Emily, samen met haar twee broertjes, kennis mochten maken met de optimist. “Kijk” roept Emily met een grote smile op haar gezicht.  En ze wijst op een plaatje van haar allereerste boot, de optimist. In deze kleinste één-man boot, speciaal voor kinderen, die graag het zeilen onder de knie willen krijgen, heeft Emily de liefde voor zeilen ontdekt. Het is waar het allemaal begon: hoe ze als 12-jarig meisje de wind langs haar haar voelde gaan en de controle leerde houden over de snelheid, door de zeilen te bewegen. Waar ze verknocht raakte aan de beleving, dat zeilen met haar doet en één werd met het water. Een dag kan niet perfecter zijn als Emily de weerspiegeling van de zonnestralen als eenvoud ziet dansen op het water, waarna zij een verfrissende duik mag nemen vanuit haar boot.

Vanuit haar optimist ontwikkelde Emily het zeilen verder op een Teeny, om vervolgens naar een kleine boot te gaan, met als doel – voor nu – de oceaan over te steken en haar skills als zeiler nog meer te perfectioneren.

De Wylde Swan

Je snapt dat haar droom om mee te reizen op Masterskip de Wylde Swan ergens diep van binnen in Emily bleef sudderen. Het kan dan ook geen toeval zijn, dat Emily op een ochtend haar oog liet vakken op een poster. Een poster waar reclame werd gemaakt voor de bewuste tocht uit haar dromen. Samen met haar ouders trok ze dit keer de stoute schoen aan en ging op zoek naar een informatiebijeenkomst, dicht in de buurt. Dat ze daarvoor naar Delft moesten afreizen, hadden ze graag over voor dit grote avontuur.

Na de bijeenkomst was het voor iedereen duidelijk: Emily zou tussen 24 april en 9 juni 2021 gaan meevaren op Masterskip De Wylde Swan. Een stoomboot uit 1920, die nu telt als één van de grootste tweemasters van de wereld. Een reis die 6 weken zal duren, waarbij ze niet alleen samen met een 28 aantal trainees een hoop zal leren op het gebied van zeilen, maar ook verder zal gaan met haar 4 vwo studie, onder begeleiding van schooldocenten, die aan boord zijn en met raad en daad aan de kant van de kinderen staan. Dat er een hoop voorbereidingen bij komen kijken, deert niet. Emily zit net als haar ouders niet stil en duikt letterlijk het liefst het diepe in.

Voorbereidingen

Voordat haar grote avontuur zover is, moet er dus het een en ander geregeld worden. Een akkoordverklaring van school was de eerste deur, die geopend werd. Dit aangezien de reis tijdens de officiële schoolperiode plaatsvindt. Gelukkig kreeg Emily al snel toestemming. Daarnaast zal Emily een bedrag van 7500 euro bij elkaar moeten verdienen, wil ze alle kosten van de reis kunnen betalen. Te denken aan de vlucht, lessen, instructies, dagelijkse verzorging etc. En alhoewel Emily zich bewust is van de hoogte van het bedrag, is het overduidelijk een investering in haar toekomst. Want naast het vooraf behalen van haar jong zeiler certificaat, zorgt de reis op het Masterskip er ook voor dat ze haar zeilskills ongelooflijk gaat uitbreiden en er absoluut een grote persoonlijke groei zal plaatsvinden.

Reiservaringen

Want groeien zal ze! Wat te denken aan al die ervaringen, die ze gedurende de zes weken in haar rugzak mag steken. Samen met haar mede trainees, de docenten en de crew wordt een droom werkelijkheid. Zeilen op een tallship met masten om in te klimmen, zeilen om mee te sturen en teams om mee te werken. Met een uitzicht vanuit de hoge uitkijk over haar zo geliefde oceaan, verzucht Emily al dromend. In de ochtend zal ze hard werken aan haar toetsen van school, om zich te verheugen op het middagprogramma gericht op alles wat het leven op de zee met zich meebrengt. Vooral het traditioneel navigeren is een onderdeel waar Emily zich ontzettend op verheugt.

Daarnaast hoopt ze natuurlijk ook dat ze vissen gaan vangen en leren koken met datgene, wat er op de zee aanwezig is. Dat ze dolfijnen, walvissen en schildpadden zal spotten en vanuit het schip een frisse plons in de zee mag maken, terwijl de anderen op de uitkijk staan voor haaien. Een spannend vooruitzicht!

En dat ze zes weken lang onderweg is met vreemden zal in het begin even wennen zijn, maar minstens net zo leuk! Wellicht maakt ze nieuwe vriendschappen, aangezien de trainees allemaal avonturiers zijn, net als zijzelf is.

Spanningen

Dat Emily dol op zeilen is, was wel duidelijk. Toch is er ze zich terdege van bewust dat zeilen op de oceaan net even wat anders voelt als zeilen op een meertje. Ze vraagt zich dan ook af in hoeverre haar zeebenen haar op de verschillende dagen kunnen dragen en of ze tegen een stormachtig stootje kan.  Het grappige is dat die onzekerheid absoluut niet op kan tegen de enorme nieuwsgierigheid, die Emily zeker tot het allerlaatste moment zal triggeren.

Sponsoren

Dat Emily niet kan wachten om het Masterskip te betreden, zal elke lezer snappen. Tot het echter zover is, staat haar een andere uitdaging te wachten: het geld bijeen schrapen.  En alhoewel Emily een zeer creatieve geest heeft en vol energie en enthousiasme aan de slag is gegaan om allerlei activiteiten te bedenken om geld in te zamelen, weet ze als geen ander dat je niet altijd alles zelf kunt. Ze speelt in op het vermogen dat in de mens zit, om andere te helpen. Bovendien is het ook wel heel erg leuk om anderen te vertellen over de droom, die werkelijkheid gaat worden.

Op een speciale website die Emily heeft opgezet, heeft ze een overzicht gemaakt van alles waarmee ze geld wil ophalen. Zo is er een uitgebreid sub-item “Hoe kun u helpen”. De moeite waard om uw oog eens op te laten vallen!

Website Saltygirl.de

Emily is een bijzonder en toch gewoon kind. Haar droom waarmaken dwingt respect af en zeker omdat ze zo actief bezig is om ook daadwerkelijk de reis te kunnen financieren. Zij heeft er een prachtige website gebouwd, waarin ze in zowel Nederlands, als Engels als Duits haar droom beschrijft en informatie geeft over hoe ze in fases dichterbij die droom komt.

Wij van de redactie zijn natuurlijk ontzettend nieuwsgierig naar alle ontwikkelingen en nodigen Emily nou al uit om na haar reis een prachtig verslag te maken over alle avonturen, die de golven haar brachten.

Foto´s Familie Huszka

 www.saltygirl.de