FORTUNA SITTARD KAN VROEGE VOORSPRONG NIET VASTHOUDEN

Na een snel verkregen voorsprong heeft Fortuna Sittard in eigen huis met 1-3 verloren van Feyenoord. De Rotterdammers speelden na een rode kaart voor middenvelder Orkun Kökcü het grootste gedeelte van de wedstrijd met een man minder. Aan Sittardse zijde was Zian Flemming doeltreffend.

Fortuna Sittard kende een droomstart in de wedstrijd, binnen de minuut was de voorsprong een feit. Na een onderschepping van Sebastian Polter kwam Tesfaldet Tekie in balbezit. Hij bediende Flemming met een fraaie diepe bal, Feyenoord doelman Nick Marsman was kansloos op de uithaal van zo’n 16 meter: 1-0. Snel daarna was Feyenoord tot twee keer toe gevaarlijk, onder meer Kökcü wist echter niet te scoren. Ook Flemming was nogmaals dicht bij een treffer, met de nodige moeite kon keeper Marsman een tweede tegentreffer voorkomen.

Na twaalf minuten moesten de gasten met een man minder verder, na een forse overtreding op Roel Janssen kreeg Kökcü van scheidsrechter Dennis Higler direct rood. Feyenoord was aangeslagen, Mats Seuntjens was met een prachtige uithaal bijna trefzeker. Hij schoot van ruim 25 meter, via Marsman en de lat kwam de bal weer het veld in. Na iets minder dan een half uur spelen produceerde Emil Hansson van de linkervleugel een fraaie voorzet. Deze werd echter door zowel Polter als door Seuntjens gemist.

Gaandeweg de eerste helft kwam Feyenoord beter in haar spel, zonder eigenlijk echt gevaarlijk te worden. In de 34e minuut was de gelijkmaker een feit. Een prachtige treffer van Marcos Senesi, die van 18 meter de bal in de kruising joeg: 1-1. Op slag van rust een nieuwe tegenslag voor de thuisclub. Scheidsrechter Higler zag in een actie van Martin Angha ten opzichte van Bryan Linssen een overtreding. International Stefan Berghuis benutte de toegekende strafschop: 1-2.

In de tweede helft had Fortuna Sittard vaak de bal, de gasten beperkten zich tot tegenhouden. Echte kansen waren er echter nauwelijks. Polter was na 64 minuten spelen dicht bij de gelijkmaker, na een fraaie voorzet van de linkerkant van George Cox. De inzet van Polter werd door Marsman gepareerd. Enkele seconden later was Flemming gevaarlijk, een voorzet van Seuntjens werd door Flemming hard ingeschoten. Opnieuw had Marsman een redding in huis.

Flemming was de gevaarlijkste man aan de kant van de thuisclub, in de 70e minuut testte hij opnieuw de kwaliteiten van de Feyenoord goalie. In de slotseconden liepen de gasten zelfs uit naar 1-3. Een overtreding aan de zijkant van het strafschopgebied van Jorrit Smeets op Berghuis leverde nu geen stof tot discussie op. Berghuis bleef vanaf de stip opnieuw koelbloedig.