Hoofdmenu

Covid 19 dwingt Jachthoorn & Trompetterkorps Edelweiss Heksenberg-Heerlen andermaal tot annulering jubileumfestijn.

Oprichting intro: bovenstaande koptekst spreekt op zichzelf boekdelen met betrekking tot de op 10 mei 1960 opgerichte muziekkorps Edelweiss uit de Heerlense wijk Heksenberg. Grote inspirator en oprichter was destijds, de van Klankstad Kerkrade afkomstige wijlen Wiel Heijltjes. Hij droeg zorg dat de wijk Heksenberg een jeugddrumband rijker werd. De faciliteiten voor deze jeugddrumband waren toen heel “sober” te noemen. De parallel aan de plaatselijke Kievitstraat liggende Brunssummerheide, met uitzicht op de daadwerkelijke berg genaamd Heksenberg, vormde de repetitiegelegenheid bij gebrek aan een heus repetitielokaal. De “instrumenten” bestonden uit trommels van lege grote augurkblikken die verkregen werden van de toen nog plaatselijke friturezaak Schmits gelegen aan de Roebroekweg. De hiertoe benodigde trommelstokken waren “gemaakt” van de plaatselijke heidetakken. Dus eigenlijk als primitief te omschrijven.

Uiteraard kreeg de heer Wiel Heijltjes hierna persoonlijke ondersteuning van een aantal geïnteresseerden en muzikaal ingestelde inwoners van Heksenberg en kon samen een heus bestuur gevormd worden. In de persoon van de heer Gerrit van Benthem werd een heuse muziekinstructeur aangetrokken. Officieel trad deze toen nog zijnde jeugddrumband officieel naar buiten tijdens de carnavalskinderoptocht gehouden op carnavalsdinsdag destijds onder organisatie en auspiciën van de voormalige carnavalsvereniging De Heksebesseme.

Van 1960 tot verleden jaar 2020 ontpopte Edelweiss, na een aantal jaren haar naam jeugddrumband veranderd in Jachthoorn & Trompetterkorps, zich als een geweldig korps met veel successen in binnen-en buitenland. Zonder verder in de successendetail te treden wel aangeven dat het korps vele Limburgse en Nederlandse kampioenschappen wist te behalen. Optredens op taptoes en parades waren legio. Ook werd succesvol opgetreden op het WMC Kerkrade, bij ’s werelds grootste Stehgeiger Andre Rieu en op de Nationale Taptoe in de Ahoy Rotterdam. Kortom, een muzikale erelijst om van te watertanden.

Dit alles bij elkaar een geweldige basis om in mei 2020 het 60 jarige bestaan te vieren. Daartoe had het korps, middels een jubileumstichting Edelweiss 2020, een geweldig feestprogramma vastgesteld. Inmiddels is het nu anno 2021 al weer bijna een jaar geleden dat het korps volop in de voorbereiding was van het 60-jarig jubileum. In de periode dat Limburg gezellig carnaval vierde, kwamen ook bij Edelweiss de eerste berichten over het coronavirus binnen. Volgens jubileumstichting voorzitter Martin Mannheims gingen ook zij, evenals eigenlijk iedereen, er toen vanuit dat het coronaprobleem ver hier vandaan.

Martin Mannheims: “net als vele andere evenementen, zagen we ons ook genoodzaakt het jubileumweekend, dat gepland stond in mei 2020, te annuleren. Dit als gevolg van de kabinetsmaatregelen waarbij evenementen verboden waren en helaas nog steeds verboden zijn. We hebben toen het besluit genomen om het jubileum een jaar uit te stellen in de hoop dat we mei 2021 alsnog met vele muziekliefhebbers een weekend lang zouden kunnen genieten van mars- en showmuziek. Inmiddels houdt de corona pandemie de hele wereld al bijna een jaar lang in haar greep met verstrekkende gevolgen”.

Martin Mannheims geeft dientengevolge hierover het volgende aan: “met pijn in het hart hebben we opnieuw moeten besluiten om ook het jubileumweekend 2021 af te gelasten.  Daar zijn natuurlijk verschillende oorzaken voor. De belangrijkste is uiteraard de veiligheid en gezondheid van publiek en deelnemers. Deze staat voorop. En zolang het virus niet onder controle is, kan er geen groen licht vanuit de overheid worden gegeven voor de organisatie van evenementen. Het zal geruime tijd in beslag nemen voordat iedereen gevaccineerd is.. De maatregelen van het kabinet hebben de hele amateurmuzieksector hard geraakt. Er zijn geen inkomsten terwijl vaste lasten gewoon doorgaan. Repeteren zoals vanouds is bijna onmogelijk geweest. Net als in topsport is een degelijke voorbereiding onmisbaar en dat kost tijd. Begrijpelijk dat het voor Edelweiss opnieuw een domper is en kunnen we niets anders dan afwachten wat het nieuwe jaar gaat brengen, waarbij programmakwaliteit en veiligheid voor ieders gezondheid voorop staat”.

Niettemin voelt Edelweiss zich enorm gesteund door het vertrouwen van sponsoren, begunstigers en de mensen die tickets gekocht hebben. Echter, op dit moment kan nog geen nieuwe datum bekend gemaakt worden. Overigens worden mensen die toegangskaarten gekocht hebben, in de gelegenheid gesteld het aankoopbedrag terug te vragen. Zij krijgen hierover, via mail, nog bericht. Via social media, website www.edelweissheerlen.nl en facebookpagina zullen de ontwikkelingen bijgehouden worden, zodat binnen de mogelijkheden alsnog het de viering van 60-jarig bestaan ingehaald kan worden. Evt. vragen mailen naar edelweissheerlen2020@gmail.com”, laat tot besluit Martin Mannheims weten.

Foto: Callie Steijaert« (Vorig nieuwsbericht)