Vragen en antwoorden over toekomst zwembad Otterveurdt

Op social media wordt een brief van Team Otterveurdt gedeeld. Dat roept veel vragen op over de toekomst van het zwembad in Hoensbroek. Hierbij in het kort een reactie van wethouder Martin de Beer:

Team Otterveurdt heeft een brief verspreid die veel vragen oproept over de toekomst van het zwembad in Hoensbroek. Hierbij een lijst met vragen en antwoorden naar aanleiding van deze brief.

1 WIL DE GEMEENTE OTTERVEURDT SLUITEN?
NEE, INTEGENDEEL! De gemeente investeert in 2021 en 2022 maar liefst 7,5 miljoen euro om het zwembad in Hoensbroek weer helemaal toekomstbestendig te maken. Wethouder Martin de Beer is er trots op dat de hele gemeenteraad vorig jaar unaniem voor dit voorstel heeft gestemd. “Wij gaan zwaar investeren in een fantastische zwembadvoorziening in Hoensbroek!”

2 MOET DE HUIDIGE EXPLOITANT DE SLEUTELS INLEVEREN?
DAT HANGT ERVAN AF. Het contract met de huidige exploitant loopt in mei 2021 af. Dat is al jaren bekend. De totale kosten van het zwembad inclusief schoolzwemmen bedragen bijna 1,2 miljoen euro per jaar. Ongeveer de helft daarvan wordt uitgekeerd als subsidie aan de exploitant. Een nieuw contract afsluiten moet dus heel zorgvuldig gebeuren. Dat kan niet onderhands, handjeklap klaar. Daarom doorlopen we een aanbesteding waarbij meerdere partijen een bieding kunnen doen. De gemeente kijkt naar kwaliteit en prijs. De huidige exploitant kan gewoon meedoen en meebieden. Wethouder Martin de Beer: “we gaan voor de beste kwaliteit dienstverlening tegen de beste prijs. Dat zijn we verplicht aan onze zwemmers en de belastingbetalers. Een zwembad kost nu eenmaal veel geld!”.

3 WAT VERANDERT ER VOOR HET PERSONEEL EN DE VERENIGINGEN?
NIET VEEL. Mocht een andere exploitant de beste papieren hebben, dan gaat het personeel gewoon mee over. Dat is de harde voorwaarde aan de partijen die meebieden. Het team van medewerkers kan daarom de zwemklanten ook in de toekomst van dienst blijven zijn. Ook voor de zwemmers en de verenigingen zal er weinig veranderen. Huurprijzen blijven hetzelfde en zwemroosters worden het eerste jaar gewoon overgenomen. Daarna moet dat in goed overleg tussen vereniging en exploitant, zoals dat nu ook het geval is.

Wethouder Martin de Beer hoopt op veel geïnteresseerde partijen en goede biedingen tijdens de aanbesteding. “Als gemeente dienen wij het belang van de zwembadklanten, de verenigingen maar ook het belang van de belastingbetaler. Dat de exploitant een zakelijk belang heeft is niks mis mee. Maar die brief is onnodige paniekzaaierij. Daarmee wordt de zwembadvoorziening in Hoensbroek erg geschaad. Dat is te betreuren”.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie