Hoofdmenu

Voormalige Rabobank Promenade aangewezen als gemeentelijk monument

Het voormalige Rabobankgebouw op de hoek van de Promenade en de Honigmannstraat is aangewezen als gemeentelijk monument. Het pand is ontworpen door het eigenzinnige bureau Postma architecten uit Rotterdam, dat bekend stond om innovatie in haar bouwwerken. In dit gebouw is dat te zien aan de betonnen draagconstructie aan de buitenkant van het gebouw.

In 1969 besloot de Boerenleenbank op deze plek een nieuw kantoor te bouwen. Naast het kantoor kwamen er op de twee bovenste verdiepingen zes maisonettes. De Promenade in Heerlen was destijds het toonbeeld van een moderne winkelstad in wording, gebaseerd op De Lijnbaan in Rotterdam, de eerste winkelpromenade in Nederland uit 1953. Het pand geeft een beeld van de ontwikkeling van de moderne winkelstad Heerlen kort voor de sluiting van de mijnen. Stedenbouwkundig is nog van belang dat dit pand ligt tussen het Parkstad Limburg Theater en Glaspaleis, ook 2 iconen uit die tijd en verbonden via de Promenade.

Gemeentelijke monumentenlijst. Het is de bedoeling om in 2021 nog 46 panden aan te wijzen als gemeentelijk monument. Naast de ongeveer 150 rijksmonumenten in Heerlen, zijn er nauwelijks gemeentelijke monumenten. Wethouder Jordy Clemens kijkt uit naar de groeiende lijst met gemeentelijke monumenten. “Heerlen heeft een bijzondere architectuurgeschiedenis. Een groot aantal panden verdienen bescherming vanwege hun betekenis voor de stad en de regio en zijn een inspiratie voor de toekomst. Het doet mij dan ook goed dat de architectuur van de voormalige Rabobank een belangrijke rol speelt bij de nog te bouwen woningen in Schinkelkwadrant zuid.”

In samenwerking met vertegenwoordigers van Land van Herle, Cuypersgenootschap, Vrienden van Schunck Architectuur, Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg, Bond Heemschut en LGOG wordt er in 2021 en de jaren daarna daarom gewerkt aan een gemeentelijke monumentenlijst.

Foto®Parkstad Actueel

 (Volgend nieuwsbericht) »