WHATAPP BUURTPREVENTIE BLIJKT GOED WAPEN TEGEN INBREKERS
‘In de donkere maanden is de blik van inbrekers vooral gericht op kleinere plaatsen’, zo kopte onlangs Dagblad De Limburger. Inwoners van kleinere gemeenten moeten van november tot en met februari beter op hun tellen passen want het aantal woninginbraken verdubbelt in die donkere periode, zo lezen we in de krant. Whatsapp-groepen blijken een goed wapen aldus een onderzoek van de universiteit van Tilburg. Dieven mijden de buurten waar bewoners elkaar via hun mobieltje op de hoogte houden. Alle reden dus om in uw wijk deze vorm van buurtpreventie op te starten.
WhatsApp Buurtpreventiegroepen zijn de extra ogen en oren voor de politie. Via de groep kunnen buurtbewoners verdachte situaties delen met de bewoners om hen heen. Opvallende situaties waarbij ze zich afvragen of ze wel kloppen; is het wel oké? Denk bijvoorbeeld aan (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling.
Om echt succesvol te kunnen zijn, is het belangrijk dat de WhatsApp-groep ook zichtbaar is. Dat kan door het plaatsen van borden ‘WhatsApp Buurt Preventie’.
Gemeente Simpelveld en de politie juichen deze vorm van buurtpreventie toe. Burgemeester Richard de Boer: “WhatsApp is een enorm goede toevoeging aan opsporing. Het is de participatiemaatschappij in werking. We hopen dat de WhatsApp-groepen in onze gemeente zich uitbreiden, waardoor op termijn een steeds groter gebied onaantrekkelijk wordt voor criminelen.”
Wilt u ook aan de slag met WhatsApp buurtpreventie? Een nieuwe groep starten is heel eenvoudig, net als aansluiten bij een bestaande groep. Kijk op www.wabp.nl voor meer informatie. Op de kaart kunt u zien welke groepen al actief zijn in onze gemeente.
Foto Gemeente Simpelveld