13 december 2024

Jo Hansenprijs voor Volkscultuur 2019 toegekend aan Netty Engels-Geurts

 

Autoriteit op culinair Limburgs gebied gelauwerd

Al ruim dertig jaar kent de Stichting Jo Hansenprijs voor Volkscultuur driejaarlijks een prijs toe aan personen en/of organisaties die op bijzondere wijze bijdragen aan het behoud van de Limburgse volkscultuur in brede zin. De laureaat van 2019 is Netty Engels-Geurts uit Schinnen vanwege haar culinaire bijdragen aan de Limburgse volkscultuur. Op woensdag 19 juni aanstaande reikt gouverneur drs. Theo Bovens de Jo Hansenprijs aan haar uit. Deze plechtigheid vindt plaats in het stadhuis van Roermond en begint om 16.00 uur.

 

Iedere drie jaar wordt met de Jo Hansenprijs een specifiek aspect van de Limburgse volkscultuur, onder de aandacht gebracht, zoals bijvoorbeeld muziek of literatuur. Voor 2019 heeft de jury gekozen voor het culinaire aspect. Dat daarbij de keuze is gevallen op Netty Engels-Geurts (Roggel, 1941) als laureaat, is niet zo verwonderlijk. Zij is op culinair Limburgs gebied immers een uitgesproken autoriteit en heeft inmiddels veertig (kook)boeken op haar naam staan. Die bevatten niet alleen een enorme hoeveelheid recepten in allerlei variaties, maar ook tal van adviezen. Door studie (archiefwerk, navragen, reacties van lezers) groeide haar kennis over de Limburgse keuken aanzienlijk. Bovendien heeft ze al haar recepten samen met haar echtgenoot uitgeprobeerd en zo nodig aangepast en verfijnd.

Meer dan een hobby. Netty Engels-Geurts verdiepte zich ook in warenkennis en de materie van het koken. Ze werd diëtiste en tevens docent aan de diëtistenopleiding, waarvoor ze ook enkele handboeken schreef. Later werd ze hoofd van de Voedingsdienst in het voormalige ziekenhuis in Sittard. Haar uitgangspunt als diëtiste is tot op de dag van vandaag: een dieet en een goedverzorgde smakelijke maaltijd zijn niet elkaars tegengestelden, in tegendeel, ze gaan hand in hand.

Stichting PIT. Minder bekend voor velen is dat Netty Engels-Geurts ook zeer actief is voor mensen met andere mogelijkheden, zoals mensen met het syndroom van Down, autisme en ADHD. Vanuit haar eigen stichting PIT (Persoonlijke Interpretatie Therapie) en mede gebaseerd op de ervaringen met haar dochter Peetjie, biedt ze intensieve begeleiding. Dit beperkt zich niet tot Nederland alleen: zo was ze meer dan twintig jaar nauw betrokken bij projecten voor mensen met het Downsyndroom in Tsjechië, Slowakije en Luxemburg. Momenteel is ze actief op ruim dertig scholen in Kenya waar volgens de Persoonlijke Interpretatie Therapie wordt gewerkt aan taalvorming (o.a. middels leesmethodes). Hiervoor verblijft ze minstens tweemaal per jaar in Kenya.

Over Stichting Jo Hansenprijs. De Stichting Jo Hansenprijs werd in 1987 opgericht door een gezamenlijk initiatief van de vereniging Veldeke Limburg en de Stichting EK/CS te Roermond. De stichting laat zich bij de toekenning van de prijs adviseren door een onafhankelijke jury. Deze bestond dit jaar uit Pierre Bakkes en Guus Urlings. De prijs is genoemd naar Roermondenaar Jo Hansen, die veel heeft betekend voor de volkscultuur in beide Limburgen, en bestaat uit een ring met het stadswapen van Roermond, een geldbedrag van €750,- en een oorkonde. Eerdere winnaars waren onder anderen Paul Weelen, Annie Schreuders-Derks, Frans Pollux, Jack Poels, Frans Boermans, de twee harmonieën van Thorn en Heemkundevereniging Roerstreek.

Foto: Luiz Oliveira

Geef een reactie