4 oktober 2024

In Maastricht is op 23 september het Beweeghuis geïntroduceerd, een voor Nederland uniek zorgnetwerk voor mensen met beweegklachten. Innovatief aan dit concept is dat 80% van de beweegzorg in de regio (groten)deels buiten het ziekenhuis plaatsvindt. Hiervoor werken medisch specialisten van het Maastricht UMC+, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches intensief met elkaar samen. Doel van het Beweeghuis is het bieden van de best mogelijke beweegzorg op de juiste plek, met nadruk op het voorkomen van klachten en een leven lang actief bewegen.

Prof. dr. Lodewijk van Rhijn is orthopedisch chirurg in het Maastricht UMC+ en directeur van het Centrum voor Bewegen in Maastricht. Als grondlegger van het ‘Beweeghuis Concept’ geeft hij aan: “Klachten van het bewegingsapparaat komen veel voor en zijn vaak chronisch. Momenteel hebben al 1,4 miljoen mensen in ons land last van artrose, staat het bewegingsapparaat in de top drie van redenen voor een huisartsenbezoek en zijn diezelfde klachten een belangrijke oorzaak van arbeidsongeschiktheid. Dat aantal zal verdubbeld zijn in 2040. Er ligt dus een aanzienlijke maatschappelijke opgave om onze zorg anders in te richten.” Die zorg hoeft echter niet altijd in het academisch ziekenhuis plaats te vinden. Van Rhijn: “Veel beweegzorg kan in de 1e, 1,5e en 2e lijn doelmatiger en beter georganiseerd worden.”

Focus op behandelen zonder operaties. De partners die samenwerken in het Beweeghuis zijn: Maastricht UMC+, ZIORHZ HeuvellandFy’net en Maastricht Sport. Op het gebied van beweegklachten een baanbrekende samenwerking tussen het (para)medisch, sociaal, sport- en beweegdomein. Binnen het Beweeghuis zetten de partijen maximaal in op een conservatief behandeltraject door de huisarts, fysiotherapeut en/of beweegcoach. Zo kunnen patiënten kosteloos deelnemen aan een beweegprogramma van Maastricht Sport. Indien nodig worden patiënten doorverwezen naar een van de twee Stadspoli’s in Maastricht, waar alle beweegzorg is geconcentreerd in themaspreekuren van specialisten van het Maastricht UMC+. Zoals het knie-, rug- of schouderspreekuur. Ook hier is een traject zonder ingrijpende operaties het uitgangspunt. Blijkt een ingreep uiteindelijk toch noodzakelijk, dan kunnen patiënten snel geopereerd worden op locaties van het MUMC+. Een optimale voorbereiding op de ingreep en de herstelperiode daarna zorgt ervoor dat ze zo snel als mogelijk weer hun dagelijks leven kunnen oppakken.

Altijd de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Een onderdeel van het Beweeghuis is de Beweeghuis Academie. Een unieke transmurale samenwerking, waarbij voor het eerst structureel onderzoek gedaan wordt naar de effectiviteit van diagnostiek en behandelingen in de hele behandelketen, van 0e tot en met 3e lijn. Alle gegevens worden vertaald naar nieuwe innovaties en periodiek gedeeld met alle betrokkenen binnen het Beweeghuis. Van specialist, huisarts, fysiotherapeut tot beweegcoach. Hierdoor krijgt de patiënt altijd beweegzorg volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Kijk voor meer informatie op www.beweeghuis.nl

Foto en tekst Communicatie UMC+

Geef een reactie