Hoofdmenu

Landgraaf krijgt standbeeld Johan Frederik van Schaesberg

Op de foto van links naar rechts: wethouder Alex Schiffelers, een medewerker van afdeling BOR en wethouder Stijn Kropman

De baron van Schaesberg, Johan Frederik van Schaesberg (1598-1671), krijgt, in de vorm van een kunstwerk, een plek op de turborotonde aan de Euregioweg. Daarmee is Landgraaf een blikvanger rijker. Het is de bedoeling het standbeeld dit voorjaar te onthullen. Wethouders Stijn Kropman (vrijetijdseconomie) en Alex Schiffelers (cultuur) staken symbolisch de steekschop in de grond. Het begin is gemaakt.

Het standbeeld wordt ongeveer 4,5 meter hoog en krijgt een huid van cortenstaal. Hierna is kasteel Schaesberg zeker niet te missen. Het beeld zal namelijk een gebaar maken richting de voormalige heerlijkheid. Daarmee is het gelijk een wegwijzer voor het kasteelproject. Het beeld, een ontwerp van kunstenaar Bruno Plaghki, is een moderne interpretatie van de baron van Schaesberg.

De baron van Schaesberg. Johan Frederik van Schaesberg woonde op het gelijknamige kasteel. Hij bestuurde de heerlijkheid Schaesberg. Door zijn inzet in de nasleep van de Tachtigjarige Oorlog bleef de Schaesberg Spaans en daarmee Katholiek. Hij bouwde de Leenderkapel en de Barbarakapel te Palemig, verbouwde het kasteel, voegde de Kasteelhoeve toe en legde de basis voor de bouw van de Petrus en Pauluskerk. Uiteindelijk heeft zijn kleinzoon Sigismund het afgemaakt.

Foto Gemeente Landgraaf