Kasteel Hoensbroek in top 5 ‘Allermooiste Kasteel van Nederland’

Nederland telt nog ongeveer 550 kastelen en meer dan 50 daarvan kunnen bezocht worden. Afgelopen maand ging de ANWB in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed op zoek naar het Allermooiste kasteel van Nederland. We zijn vereerd: Kasteel Hoensbroek is als enige kasteel in Zuid Nederland doorgedrongen tot de top 5.

De verkiezing Voor de verkiezing selecteerde de ANWB in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vijftig kastelen die voldeden aan de basiscriteria: van middeleeuwse oorsprong, met (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren, uitgeroepen tot rijksmonument en (regelmatig) geopend voor bezoek. Stemmers konden hun stem uitbrengen op het stemformulier, maar ook een kasteel voorstellen dat ze misten op de lijst.

Een veelzijdige top 5 De top 5 werd bepaald door 25.000 ANWB-leden, zij konden afgelopen maanden een stem uitbrengen op hun favoriete Nederlandse kasteel. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door een deskundige jury en bekend gemaakt op maandag 6 juni, de Dag van het Kasteel.

Naast Kasteel Hoensbroek (LB) zijn ook Kasteel Westhove (ZL), Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) genomineerd. Deze kastelen mogen zich de allermooiste noemen van Nederland. De top 5 ligt verspreid over heel Nederland.

“Een uitdaging voor de jury om hieruit een winnaar te kiezen. Want hoe vergelijk je het grootste kasteel van Nederland (De Haar) met het intiemere Kasteel Doorwerth, de waterburcht Kasteel Huis Bergh, het kasteel-hostel Westhove en het ‘avonturenkasteel’ Hoensbroek? Het zijn immers allemaal indrukwekkende bouwwerken met dikke muren, kloeke torens, kantelen en een schitterend verhaal?” aldus de ANWB.

Criteria “De juryleden gaan individueel en onaangekondigd op pad om de kastelen te bekijken en beoordelen”, vertelt Marieke Haafkens (ANWB Eropuit, juryvoorzitter) die samen met Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Robert Quarles van Ufford (Nederlandse Kastelenstichting) de jury vormt. “We hebben een flinke lijst criteria waar we de Top 5 op beoordelen om de keuze zo objectief mogelijk te maken. Een belangrijk criterium is wat er nog te zien is van het originele kasteel: van binnen én buiten. Maar ook: hoe is het kasteel gerestaureerd? Is het slot mooi geïntegreerd in de omgeving. Hoe aantrekkelijk en toegankelijk het kasteel is voor bezoekers en wordt de geschiedenis levendig gehouden? Omdat wij alle drie vanuit een andere achtergrond naar de Top 5 kijken, kunnen we best alle drie tot een andere uitslag komen. In het finale juryoverleg worden de kaarten pas echt geschud.”

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie