Hoofdmenu

Standbeeld baron Johan Frederik van Schaesberg wijst naar Kasteel Schaesberg

Sinds afgelopen week staat er een bijzondere verschijning aan de Euregioweg. Op de rotonde ter hoogte van de afslag Hompertsweg is een beeld geplaatst van niemand minder dan baron Johan Frederik van Schaesberg. Hij wijst letterlijk de weg naar het voormalige Kasteel Schaesberg, waar hij samen met zijn familie woonde. Daarmee is de attractie Kasteel Schaesberg beter zichtbaar vanaf de hoofdontsluitingswegen.

Bijzondere blikvanger. Het initiatief om een beeld van de baron op te richten, komt voort uit de portefeuille Vrijetijdseconomie en de behoefte om hoofdattracties beter zichtbaar te maken vanaf de hoofdontsluitingswegen. Als er één attractie was die daarvoor in aanmerking kwam, dan was het wel Kasteel Schaesberg. ‘‘Hoewel iedereen die over de Euregioweg rijdt weleens tussen de bomen door naar de kasteelruïne tuurt, is het projectterrein lang niet voor iedereen even gemakkelijk te vinden. Een soort wegwijzer was dus meer dan welkom. En wie kan die taak beter vervullen dan de voormalige kasteelheer zelf?’’, aldus portefeuillehouder Stijn Kropman. De wethouder roemt het beeld tevens als bijzondere blikvanger aan de Leisure Lane die hier in de nabije toekomst vlak langs zal lopen.

De baron Johan Fredrik van Schaesberg leefde in de 17e eeuw en was een invloedrijk figuur op het Europees toneel. Zijn vader had al weten te bedingen dat Schaesberg een zelfstandige heerlijkheid werd in de lappendeken van staatjes en landen die Zuid-Limburg toen was. Johan Frederik wist er op zijn beurt voor te zorgen dat die heerlijkheid in de nasleep van de Tachtigjarige Oorlog Spaans en daarmee katholiek bleef. De vrome baron zorgde goed voor zijn onderdanen en bouwde de Leenderkapel te Leenhof en de Barbarakapel te Palemig. Ook legde hij de basis voor de latere H.H. Petrus en Pauluskerk en bouwde hij Kasteel Schaesberg uit tot zijn laatste verschijningsvorm met de imposante kasteelhoeve. Zijn beeld wijst dus niet alleen naar de plek van zijn oude stamkasteel, maar ook naar de voormalige heerlijkheid, zijn erfenis als het ware.

Moderne interpretatie . Het uit cortenstaal vervaardigde beeld is in opdracht van de gemeente ontworpen door Bruno Plaghki. Deze uit Belgisch Limburg afkomstige kunstsmid heeft maandenlang gezwoegd om de reus op te bouwen, waarbij zijn eerder vervaardigde schaalmodel als voorbeeld diende. Zijn moderne interpretatie van de baron is die van een man die we wel van zijn historische wapenfeiten, maar niet als persoon kennen. Wie met het beeld in aanraking komt, wordt uitgedaagd om met zijn eigen fantasie de ontbrekende delen in te vullen. Met dit bijzondere beeld van baron Johan Frederik van Schaesberg heeft Landgraaf er een bijzondere blikvanger en wegwijzer bij gekregen.

Foto Gemeente Landgraaf