SCHUNCK Museum legt focus op Parkstad in najaarsprogrammering

Bij SCHUNCK Museum in Heerlen start half oktober de nieuwe programmering, waarin gevestigde namen het podium delen met lokaal talent. Daarnaast wordt gewerkt aan een beter en mooier Glaspaleis.

Vanaf 30 oktober is er alle aandacht voor talent uit de stad, de regio en de euregio. In samenwerking met de Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars organiseert SCHUNCK een nieuwe editie van de Parkstad Limburg Prijs. In de vitrine, de hal, de vide, het trappenhuis en op de eerste verdieping van het Glaspaleis wordt het werk van de acht genomineerde kunstenaars gepresenteerd, dat tot half januari te zien is. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de opening van de tentoonstelling op 30 oktober. Eerder deze maand, op 15 oktober, vindt ook de prijsuitreiking plaats van de Euregionale Architectuur Prijs. Deze keer vinden de prijsuitreiking én de presentatie (t/m 4 november) plaats bij de Maastricht Academy of Architecture.

Heerlen als culturele hoofdstad 

Zoals altijd wordt er ook komend seizoen ontmoet en samengewerkt met diverse Heerlenaren, bijvoorbeeld in Curator voor een keer, David Bade Tekent Heerlen Onder de Tafel en Driver’s Seat – het jongerenprogramma van SCHUNCK. Uiteraard biedt SCHUNCK ook een divers en breed educatie- en presentatieprogramma, in samenwerking met onder andere het Nederlands Mijnmuseum, ‘PAND Heerlen, Schrit_tmacher, Stichting Mondriaan Zorggroep, Cultura Nova en vele anderen. Artistiek leider Fabian de Kloe: “Met dit programma rondom de pijlers hedendaagse kunst en architectuur willen we ons blijven onderscheiden. Mede met oog op de ambitie van Heerlen om – in samenwerking met de stad en de regio – Culturele Hoofdstad van Europa te worden in 2033, bouwen we hiermee aan het verder versterken van de regio als baken van cultuur en voedingsbodem voor makers van de toekomst.”

Uitkijken naar het voorjaar 

SCHUNCK heeft grootse plannen voor het voorjaar, en daar wordt in de winter al hard aan gewerkt. Zo opent in april 2023 het nieuwe Kijkdepot van de culturele instelling. Dit creëert niet alleen meer ruimte voor de kunstcollectie, maar zorgt bovenal voor structurele toegankelijkheid van de collectie voor de gemeenschap. Tegelijkertijd wordt er een glazen overkapping boven de ruimte tussen het Glaspaleis en de Muziek- en Dansschool gerealiseerd. De uitkomst is een grote en hoge ruimte vol daglicht: het SCHUNCK Atrium. Dit brengt een uitbreiding van het museumoppervlak met zich mee, en laat SCHUNCK driedimensionale werken presenteren. En zo opent, ook vanaf straatniveau, het museum voor de stad.

In het voorjaar zal kunstenaar en striptekenaar Fiona Lutjenhuis (1991) de wandschildering in het trappenhuis verzorgen en is er werk van internationaal gewaardeerde fotografe Bertien van Manen (1942) te zien in het museum. Van Manen, die opgroeide in Heerlen, wordt gezien als een van de vernieuwers van de documentairefotografie. In de vitrine is begin 2023 werk te zien van kunstenaar Chaim van Luit (1985), ook uit Heerlen, maar dan van een andere generatie. Hij geeft zijn visie op de doorwerking van het mijnverleden, in en vanuit de vitrine van het Glaspaleis.

Meer info en data op schunck.nl.

 

Geef een reactie