24 september 2024

In Nederland zijn er ongeveer vijfhonderd bowlers met een verstandelijke beperking. Voor hen organiseert de Nederlandse Bowlingfederatie (NBF) sinds 2013 ieder jaar de Nederlandse kampioenschappen G-Bowlen.

Op zondag 21 mei strijden 120 deelnemers in Clausbowling in Hoofddorp om de titel van 2023 op vier niveaus bij de mannen en de vrouwen. In totaal worden er acht titels verdeeld.

De laagste categorie krijgt nog een beetje hulp van bumpers aan weerszijden van de baan die een nul score belemmeren. In de hoogste categorie kunnen vaak duizelingwekkende scores worden genoteerd waar een recreatieve bowler alleen maar van kan dromen. Bowlingcentrum Clausbowling in Hoofddorp vormt het decor van deze prachtige nationale strijd.

De Sittardse Bowlingvereniging (SBV) vaardigt dit jaar maar liefst 14 talenten af. Hiervan komen vijf deelnemers uit de regio Parkstad Limburg (vlnr foto): Stephanie Frijns (dames klasse 2), Paul Joossen (heren klasse 3), Roel van der Nat, Marvin Huppertz en Michael Kuhn (allen uitkomend in Heren klasse 2) Samen reizen deze bijzonere talenten vol goede moed af naar Hoofddorp.

< Foto. Deelnemers >

Stephanie Frijns en Roel van der Nat (4ee jaars bowler) eindigden beiden op de tweede plaats in hun klasse in de editie van 2022 die in Eindhoven werd gespeeld. Roel veroverde deze plek met een pinfall van totaal 651 over 5 games (gemiddeld 132 per game).

De vijf talenten spelen hun wedstrijden om de twee weken op woendsdag in Stardust All American Bowling en partulounge in Sittard. Buiten de wedstrijden zijn Roel en Michael elke week op deze mooie banen te vinden. Roel: “Ik heb goed getraind voor de NK. Maar als een goede prestatie niet lukt, vind ik dat ook niet erg.”

De NK G-bowlen worden mede mogelijk gemaakt door de medewerking van de diverse bowlingcentra, bowlingverenigingen en een grote groep vrijwilligers die zorgdragen voor de  begeleiding van de bowlingtalenten. Samen wordt er een mooi sportief feest van gemaakt. Hier geldt nog altijd dat deelname al een prestatie op zich is.

Tekst: G-bowlen

Fotobron: https://www.facebook.com/gbowlen/?locale=nl_NL