25 september 2024

Kennen jullie de Heerlense stadskudde? Het kan zomaar gebeuren dat wanneer je langs de Beemden of de Koumen rijdt, je de kudde op straat tegenkomt. De schapen lopen dan naar een andere locatie. De herder en zijn hond leiden dat in goede banen. Kom je ze tegen, dan heb je een beetje geduld nodig. Al lopen de schapen door, ze gaan natuurlijk niet zo snel als een auto of een fiets.

Laatst fietste ik naar een afspraak, -een verjaardagsvisite. Onderweg kwam ik achter de kudde terecht. Ze staken net de straat over vanaf het Rd4 milieupark. Ik was wat laat vertrokken en wilde persé op tijd zijn.

Maar ja, -die schapen doen het op hun tempo. Er was ook een rijtje auto’s, waar ik langs fietste. Omdat de kudde al deels over het fietspad liep bleef ik met mijn fiets aan de hand staan.  Maar toen: “waardoor het gebeurde is onduidelijk, maar opeens draaiden de achterste schapen om en liepen weer terug de straat op”  Auto’s die aankwamen rijden moesten stoppen en probeerden de weg terug voor de schapen af te sluiten. Er ontstond een grote opening waar ik met mijn fiets in ging staan als een poging daar ook de weg terug te versperren.

Maar helaas, het gezegde is er niet zomaar. Als er een schaap over de dam is, volgt de rest vanzelf. Zo makkelijk hou je ze niet tegen. De herder liep meteen terug en op mijn “ze willen niet” zei hij dat het wel goed zou komen. De hele kudde was intussen weer op straat. Hoe het afgelopen is weet ik niet? ik ben daarna snel op mijn fiets gestapt om toch een beetje op de afgesproken tijd bij de jarige te komen. De automobilisten zullen wat langer stil hebben gestaan.  Toen ik later op de dag weer naar huis fietste, stond de kudde weer op de tijdelijke plek bij de waterbuffer achter het milieupark.  Heb je de tegenstrijdigheid opgemerkt?  Geduld versus het snel op de fiets willen stappen om op tijd te zijn? Het zou bijna een moraal kunnen zijn.

Vertrek altijd op tijd en laat onverwachte gebeurtenissen toe in je leven. Het is een prachtig gezicht, de schapen, de herder en de hond die zijn werk doet. De ervaring is een verrijking van je leven.

Fijne week iedereen!

Mary.