Rode panda jong geboren: een unieke gebeurtenis in GaiaZOO!
Een bijzonder moment in GaiaZOO: het koppeltje rode panda’s heeft enkele weken geleden voor het eerst een jong verwelkomd. Dit is niet alleen goed nieuws voor de ZOO, maar ook een hoopvol teken voor deze bedreigde diersoort. Wat maakt dit zo speciaal? Het vrouwtje van de rode panda is slechts één dag per jaar vruchtbaar, waardoor de voortplanting in het wild erg zeldzaam is. Geen wonder dus dat deze dieren niet snel in aantal toenemen!
De rol van geurklieren
In de natuur zorgen geurklieren ervoor dat het mannetje exact weet wanneer het juiste moment is om toenadering te zoeken. Dit natuurlijke proces helpt de rode panda om, ondanks de beperkte vruchtbare periode, toch nakomelingen te krijgen.
Bedreigd leefgebied
Helaas heeft de rode panda te maken met een steeds kleiner wordend leefgebied. Uitgestrekte bamboebossen, die essentieel zijn voor hun overleving, verdwijnen door houtkap, veeteelt en de uitbreiding van steden. Gelukkig zet GaiaZOO zich in voor het behoud van de rode panda via het Gaia Nature Fund, dat onder andere het Red Panda Network ondersteunt. Wil je meer weten over deze steun? Lees dan verderop in deze blog!
Een jong op ontdekkingsreis
Na een draagtijd van ongeveer 130 dagen komt het rode panda-jong ter wereld met zijn ogen nog gesloten. Het blijft dan nog enkele maanden veilig bij zijn moeder in het nest, maar nu is het zover: het jong heeft zijn eerste stappen buiten het nest gezet! Het is een bijzonder moment, want hij is al volop bezig met het ontdekken van zijn verblijf en kan zelfs al een beetje klimmen. Dit is het begin van zijn grote avontuur!
Gezondheidscheck
Natuurlijk blijft de gezondheid van het jong goed in de gaten gehouden. Zodra hij oud genoeg is, wordt er een gezondheidscheck uitgevoerd door de dierverzorgers. Ze controleren of het jong gezond is, plaatsen een identificatie-chip en bepalen het geslacht. Benieuwd hoe deze gezondheidscheck verliep? Je kunt het hier zien in een speciale video.
Succesvolle geboortes van bedreigde diersoorten in GaiaZOO
Naast de rode panda’s zijn er deze zomer ook voor het eerst jongen geboren bij andere bedreigde diersoorten in GaiaZOO, zoals de berberapen in Taiga en de boshonden in het Rainforest. Bij de berberapen zijn twee jonge dieren al vrolijk met elkaar aan het spelen, en bij de boshonden zijn er twee pups geboren.
Waarom zijn deze geboortes zo belangrijk? Meer dan 300 Europese dierentuinen werken nauw samen om de genetische diversiteit van dierpopulaties zo gezond mogelijk te houden. Dit maakt deel uit van intensieve internationale managementprogramma’s, gericht op soortbehoud, educatie en onderzoek. Het is geweldig nieuws dat de gekoppelde dieren in GaiaZOO zich succesvol hebben voortgeplant!
Weetjes over de rode panda
- Wist je dat rode panda’s tot wel 17 uur per dag slapen? Ze zijn vooral actief rond de schemering en ’s nachts, en met hun trage stofwisseling verteren ze hun bamboedieet langzaam.
- Deze dieren zijn fantastische klimmers en komen voor in de bergbossen van het Himalayagebergte in Nepal.
- De pluizige staart van de rode panda is bijna net zo lang als zijn lichaam. Wanneer ze slapen, gebruiken ze deze dikke, geringde staart als een deken om zich warm te houden.
- Jongen drinken ongeveer een jaar bij hun moeder voordat ze zelfstandig worden.
- Rode panda’s communiceren niet alleen via geuren, maar ook met geluiden, zoals piepen, sissen, grommen en zelfs een vreemd soort ‘kwakend’ gesnuif als waarschuwing.
Steun de rode panda: adopteer!
Wil je ook je steentje bijdragen aan het behoud van de rode panda? Dan kun je er eentje adopteren! Met jouw steun zorg je ervoor dat de leefomgeving van deze dieren uitdagender wordt en dat ze fysiek en mentaal gezond blijven. Daarnaast help je mee aan de bescherming van hun wilde soortgenoten.
Dankzij adopties kunnen we het welzijn van deze dieren verbeteren en bijdragen aan de bescherming van deze bedreigde diersoort. Samen maken we een verschil!
Adopteer vandaag nog een rode panda en draag bij aan hun voortbestaan!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.