Vlaardings pleegmeisje zal nooit volledig herstellen: kan niet praten, staan of lopen
Het tienjarige meisje uit Vlaardingen, dat in de nacht van 20 op 21 mei met ernstige verwondingen en ondervoeding in het ziekenhuis werd opgenomen, zal nooit volledig herstellen. Ze zal haar hele leven afhankelijk blijven van intensieve zorg, aldus de officier van justitie tijdens de eerste niet-inhoudelijke zitting van de zaak.
Achtergrond
Het meisje werd in het ziekenhuis gebracht met vele botbreuken, hersenletsel en ondervoeding. De officier van justitie schetste een gruwelijk beeld van haar laatste maanden in het pleeggezin. De pleegouders worden beschuldigd van ernstige en langdurige mishandeling van het meisje en poging tot doodslag. Ze waren niet aanwezig bij de zitting. Het meisje werd begin juni overgeplaatst naar een revalidatiecentrum en was lange tijd in coma. Eind juli kwam ze bij bewustzijn, maar ze kan niet praten, niet staan en niet lopen.
Mishandeling en opsluiting
Volgens de officier van justitie werd het meisje opgesloten in een zelfgemaakte kooi, die waarschijnlijk onder stroom stond of onder stroom gezet kon worden. Er werden stroomdraden en andere gevaarlijke materialen zoals tiewraps en tape gevonden. Het meisje werd op verschillende manieren vastgebonden, wat veel van de littekens verklaart. Voedsel en drinken werden als straf onthouden. Toen ze in mei in het ziekenhuis werd opgenomen, woog ze 20 kilo bij een lengte van 130 centimeter.
Naast het meisje woonden er twee andere pleegkinderen en een eigen kind in het gezin. Er zijn aanwijzingen dat ook deze kinderen mishandeld werden, hoewel de ernst varieerde. Een van de kinderen vertelde dat ze vanuit de kooi om water smeekte, maar dat de andere kinderen dit niet durfden te geven vanwege de verboden van de pleegouders.
Ernst van de mishandelingen
Het lijkt erop dat de mishandelingen in de twee jaar dat het meisje bij het stel woonde, steeds ernstiger werden. Op 21 mei zouden de pleegouders het meisje van de trap hebben gegooid of geduwd met de bedoeling haar te doden. De advocaten van de pleegouders betwisten deze bewering en beweren dat het meisje zelf van de trap is gesprongen. Ook op andere punten verschilt hun verhaal van dat van het Openbaar Ministerie. De pleegvader heeft wel toegegeven dat het meisje werd opgesloten, maar beweert dat dit nodig was omdat ze het gezin in gevaar zou brengen.
De pleegouders verklaarden verder dat het meisje zichzelf veelvuldig verwond zou hebben in de maanden voorafgaand aan de ziekenhuisopname. De officier van justitie citeerde echter een kinderarts die verklaarde dat de kans groot is dat de verwondingen door derden zijn toegebracht in plaats van door het meisje zelf.
Toezicht en verantwoordelijkheid
Tijdens de pro-formazitting werd niet ingegaan op de tekortkomingen van de betrokken instellingen (pleegzorg en jeugdbescherming) in hun toezicht en het oppakken van signalen van misstanden. De advocaten van de pleegmoeder hekelden de verklaringen van buurtgenoten en ouders, die meningen over haar cliënt ventileerden zonder haar goed te kennen.
Psychiatrisch onderzoek
De pleegouders zullen worden onderzocht in de psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan. Vanwege lange wachttijden kunnen ze pas over zeven maanden worden opgenomen, en ze zullen samen worden geobserveerd. Het eindrapport wordt pas in de zomer van 2025 verwacht.
Als je in de omgeving van Parkstad of ergens anders merkt dat een kind mogelijk wordt mishandeld, meld dit dan zo snel mogelijk aan de Kindertelefoon. Je melding kan cruciaal zijn voor de veiligheid en het welzijn van het kind.