Hoofdmenu

‘Zijn Laatste Voorstelling’ is je achtste boek. Waar gaat het over?

Henry de Hoon over thriller ‘Zijn Laatste Voorsteling’

 

“Het is een thriller geïnspireerd op de in 2016 overleden acteur Alan Rickman (prof. Snape uit de Harry Potter reeks). Ik ben nog steeds lid van zijn fanclub en ik ontmoette hem een paar keer in Londen en Dublin. In dit verhaal krijgt een lerares uit Maastricht de kans om de beroemde acteur Alexander Devlin te interviewen in Londen. Daar wordt hij diezelfde avond vermoord en zij raakt betrokken bij de zaak. In werkelijkheid was er een Russische fan (ook lerares) die de kans kreeg Alan Rickman te interviewen. Zij, en anderen hebben mij de nodige details verteld om het verhaal kleur te geven”.

Dus de fans hebben nog steeds contact, zoveel jaar na zijn dood? “Ja, ik heb op die manier vrienden over de hele wereld gemaakt en we ontmoeten elkaar ook regelmatig, in Londen. Er zijn mensen bij uit de UK, Amerika, Rusland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Brazilië, zelfs uit Hawaii. We hebben dagelijks contact via sociale media en een paar zijn er zelfs naar Heerlen gekomen. Ik heb fans uit Texas en uit Duitsland ook al Maastricht laten zien. Door Rickman zijn we vrienden gebleven en ik denk dat hij verbaasd zou zijn als hij had geweten hoeveel hij teweeg had gebracht. In Londen hebben een we gedenkplaat voor Rickman opgehangen in The Phoenix Garden, een ecologische tuin midden in het theatergebied West End. Dat vonden we toepasselijk voor een acteur. Die tuin, en vele andere locaties waar ik zelf herinneringen aan heb, komen in het boek voor”

Eigenlijk zou je boek dan in het Engels moeten zijn! “De vertaling is er al: een ebook, op Amazon Kindle, ‘His Last Performance’ (link: https://www.amazon.com/dp/B08LQLRCTK ).

Ik heb het boek zelf vertaald en een Engelse vriendin heeft het gecorrigeerd. Deel van de opbrengst zal naar Latymer Upper School gaan in Londen, de school waar Rickman zelf zijn opleiding genoot en “leerlingen. Het boek kreeg zowel in de Nederlandse als Engelstalige versie goede recensies”

Is het boek ook interessant voor mensen die deze acteur niet zo goed kennen? “Natuurlijk, het is op de eerste plaats een spannende whodunnit, met een aantal onverwachte plotwendingen. Mensen die houden van theater, de grote stad en sfeervolle beschrijvingen van mistige kerkhoven en enge steegjes, zullen hun hart kunnen ophalen. Een bijzonder detail: de schoenen op de kaft (ontwerp Luiz Oliveira, uitgeverij TIC) zijn echt door Rickman gedragen, in een korte film ‘Dust’. Ze kwamen in mijn bezit door een actie van de filmmakers en staan in mijn huiskamer onder het bureau”.

Is er weer een nieuw boek in de maak? “Jazeker, over een privé detective, weer in Londen. Voor mij een primeur om een boek in de eerste persoon te schrijven, de ik-figuur Eric Plumtree. Ik kan nu niet, zoals in vorige boeken, even een alwetende verteller iets aan de lezer laten zien wat buiten de ik-figuur plaatsvindt. Wat Eric Plumtree zelf niet ziet, is er niet. Een heel aparte uitdaging, maar ik moet het schrijven voor mijzelf ook spannend houden natuurlijk”

Zijn Laatste Voorstelling, uitgeverij TIC – ISBN 978-94-93048-23-2. Verkrijgbaar online en in de boekhandel.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno« (Vorig nieuwsbericht)