Bibliotheek Landgraaf ” De Boekenweek 2017 vindt plaats van 25 maart tot 2 april 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Boekenweek 2017 vindt plaats van zaterdag 25 maart t/m zondag 2 april 2017. Thema ditjaar wordt: Verboden vruchten.

Boekenweekessay en -geschenk
Kersverse Libris Literatuur Prijswinnares Connie Palmen schrijft het Boekenweekessay 2017. In 1999 schreef ze al eens het Boekenweekgeschenk (De erfenis).

Herman Koch (1953) schrijft het boekenweekgeschenk. Na zijn debuutroman Red ons, Maria Montanelli (1989) verschenen onder meer Eten met Emma (2000), Odessa Star (2003) en Denken aan Bruce Kennedy (2005). Koch brak als schrijver internationaal door met Het diner (Ambo | Anthos, 2009): het werd aan 40 landen verkocht en de roman stond maandenlang in De Bestseller 60 en wekenlang op de bestsellerlijst van The New York Times. Na Het diner volgden Zomerhuis met zwembad en Geachte heer M. (2014). Begin 2017 gaat de Amerikaanse verfilming van Het diner, met Richard Gere in de hoofdrol, in première.

De traditionele gratis reisdag van NS vindt plaats op de laatste zondag van de Boekenweek, zondag 2 april.

Verboden vruchten

Als thema voor de Boekenweek 2017 is gekozen Verboden vruchten. Een thema regelrecht uit het paradijs zou je kunnen zeggen. Maar net zoals Adam en Eva werden gestraft voor het eten van de verboden appel, hangt er altijd ook een scherp randje aan die verboden vruchten. Ze zijn lekker en verleidelijk, maar ook gevaarlijk.
Wel willen, niet mogen, toch doen. Die verboden vruchten kom je ook in andere boeken dan de bijbel regelmatig tegen. Wie kent ze niet: de drank- en drugsverslaafden in Meriswin (Hafid Bouazza), Hallo Muur (Erik Jan Harmens), de gokkers in Alles of niets (Khalid Boudou). Maar ook titels als De 120 dagen van Sodom (Marquis de Sade), Mieke Maaike’s obscene jeugd (Louis Paul Boon) en Lolita (Nabokov) prikkelen de zinnen. De troosteters in Chocolat (Joanne Harris), de vreetzakken in de Romeinse klassieker Satyricon (passage Het feestmaal bij Trimalchio); allen geven zij zich over aan genot. En last but not least de overspeligen zoals beschreven in De buitenvrouw (Joost Zwagerman), Godin, held (Gustaaf Peek), Komt een vrouw bij de dokter (Kluun) en Mélodie d’Amour (Margriet de Moor).

Foto Bibliotheek Landgraaf

 

Geef een reactie