Fantastische festivals in de MAHHL-steden van de Euregio

 

 

  • Overzicht van vijf bijzondere highlights in de MAHHL-steden (Maastricht, Aken, Heerlen, Hasselt en Luik). Een service voor de inwoners van de Euregio.
  • Uitnodiging voor de start van de festivalreeks in Aken: vertegenwoordigers van de MAHHL-steden beleven hier op donderdag samen de show ‘Der Dom leuchtet’ (de Dom in de spotlights) in het kader van de feestweek voor het Unesco-jubileum van de Dom van Aken.
  • Een lichtshow, dansspektakel, jeneverfestival, lichtfeest en filmfestival: er is voor ieder wat wils.

 

Dit overzicht is een feestje voor iedereen in de Euregio. De zogenaamde MAHHL-steden (Maastricht, Aken, Heerlen, Hasselt en Luik) hebben in het kader van hun doorlopende samenwerking het idee ontwikkeld om de inwoners van de Euregio een overzicht te geven van alle mooie festivals die er van het najaar tot het einde van het jaar nog op het programma staan. Er is voor elke stad een tip en de festivals zijn zo gepland dat het daadwerkelijk mogelijk is om ze allemaal te bezoeken.

Voorproefje voor de pers:

Op donderdag 27 september om 21:30 uur in Aken kunnen vertegenwoordigers van de MAHHL-steden samen de lichtshow ‘Der Dom leuchtet’ bijwonen ter gelegenheid van het Unesco-jubileum van de Dom.

Op deze avond is er om 19:30 uur een receptie in de Witte Zaal van het stadhuis van Aken, waar persvertegenwoordigers van harte voor zijn uitgenodigd. Journalisten hebben ook de mogelijkheid om de verlichte Dom met eigen ogen te zien.

Rond 21:00 uur wordt op het podium op het Katschhof de samenwerking van de MAHHL-steden toegelicht.

 

En dan nu de vijf culturele tips uit de MAHHL-steden:

 

Nederlandse Dansdagen 2018 in Maastricht: Van 10 t/m 14 oktober vindt de 21e editie van het Festival Nederlandse Dansdagen plaats in Maastricht. Vijf dagen lang kunnen dansliefhebbers en professionals genieten van de Nederlandse dans in al haar verschijningsvormen. Een onvergetelijke ervaring! Het festival laat het beste van de Nederlandse dans van het afgelopen seizoen zien en programmeert een aantal bijzondere premières en previews. De voorstellingen, exposities, ontmoetingen en feesten zijn te beleven in de reguliere theaters van Maastricht, maar ook op bijzondere andere locaties in de stad.

Voor het festival zijn de mooiste en beste werken van de grote Nederlandse dansgezelschappen geselecteerd. Daarnaast worden ook werken van jonge en veelbelovende choreografen getoond. Een caleidoscoop aan genres komt voorbij: van klassiek ballet tot urban dance en van avant-garde tot moderne dans. Jonge makers naast de gevestigde meester, maar ook dans voor een jong publiek, want voor families en kinderen is er een speciaal programma. Een bezoek aan het festival is een uitgelezen kans om samen te genieten van dans. Tijdens het ‘Gala van de Nederlandse Dans’ op 12 oktober worden de belangrijkste dansprijzen in Nederland, ‘de Zwanen’ en ‘de Prijzen van de Nederlandse Dansdagen’, uitgereikt.

www.nederlandsedansdagen.nl

‘Der Dom leuchtet’ in Aken: In Aken wordt het grote jubileum van de Dom gevierd. Veertig jaar geleden werd de indrukwekkende Dom van Aken opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Nog tot zondag 30 september wordt dit gevierd met een feestweek in de stad van Karel de Grote. Er is een uitgebreid programma met rondleidingen door de Dom, bedevaarten, lezingen en een kerkmuziekprogramma. Het project ‘Der Dom leuchtet’ (de Dom in de spotlights) zal al van ver zichtbaar zijn. In de feestweek wordt de Dom elke avond om 21:30 uur (zaterdag om 22:00 uur) met 3D-effecten in het juiste licht gezet. Tijdens de 20 minuten durende show wordt op indrukwekkende wijze verteld over de geschiedenis van de Dom.

Meer informatie over het jubileum van de Dom: www.aachenerdom2018.de

De Jeneverfeesten in Hasselt: Hasselt is de jeneverhoofdstad van België. In de vorige eeuw rook de stad letterlijk naar gedestilleerd graan dat verwerkt en geraffineerd werd in ongeveer dertig destilleerderijen in de binnenstad. De Jeneverfeesten – altijd het derde weekend van oktober, ditmaal op 20 en 21 oktober – zijn een ode aan dit rijke erfgoed.

Twee dagen lang staat de stad op zijn kop: muziek, theater en dans, installaties, markten, exposities en processies, een kelnerloop en een jeneverfontein. Geniet van de klassieke jenevercocktails en culinaire experimenten. Voor alle liefhebbers van 8 (alcoholvrij!) tot 88 jaar!

Het volledige programma is te vinden op www.jeneverfeesten.be.

Dutch Mountain Film Festival (DMFF) in Heerlen en Aken: Waar in het zuiden van Nederland echte bergen opduiken, vindt ook in 2018 van 31 oktober t/m 9 november het traditionele filmfestival DMFF plaats. Berglandschappen en bergculturen staan dit jaar centraal op dit tiendaagse filmfestival met bijdragen uit in totaal 35 landen. De beste films worden bekroond met een DMFF Award. Het filmprogramma wordt begeleid door lezingen, workshops, exposities, diverse cursussen, ‘urban sports’ en een fietstocht van het hoogste punt in Nederland naar het hoogste punt in België.

Het programma wordt niet alleen in Heerlen, maar ook in Aken vertoond. Bergfilms hebben een eigen beeldtaal; indrukwekkende panorama’s, onbegaanbare kliffen, mysterieuze gletsjers, angstaanjagende beelden van handen die proberen grip te krijgen, voeten die wegglijden en ten slotte de euforie bij het bereiken van de top. Zowel fanatieke berg- als filmliefhebbers komen aan hun trekken bij een bezoek aan het ‘hoogste’ filmfestival van Nederland.

Ga voor meer informatie naar www.dmff.eu

Luik blikt alvast vooruit op het Kerstdorp: Wie in december een bezoek brengt aan Luik mag het beroemde Kerstdorp, de oudste kerstmarkt van België, zeker niet overslaan. Met zijn 200 chalets trekt het festival elk jaar vele bezoekers die de gastronomische en originele producten die in de steegjes worden verkocht, komen proeven en ontdekken. Het Kerstdorp is veel meer dan een markt.

In de afgelopen dertig jaar is het een onmisbare ontmoetingsplek geworden voor eindejaarsfeesten: een historisch dorp, een kleine thuisomgeving waar het vrolijke geklets van de inwoners (de exposanten) samengaat met de betoverende presentatie van de producten in de houten chalets. Een ‘mayeur’ (de burgemeester), locoburgemeesters (de wethouders) en raadsleden zijn verantwoordelijk voor het folkloristische programma van het Kerstdorp. De opstelling van de chalets in straatjes, steegjes en pleintjes met gemeentehuis, kerk, postkantoor en sleepiste maken er een echt levend dorp van. Genoeg redenen dus om het einde van het jaar in Luik te vieren.

Ga voor meer informatie naar www.villagedenoel.be/nl

Geef een reactie