Officiële (her)-opening Gen Coel (‘glazen ‘koeltoren’) Heerlerheide

 Nieuwe start zal op donderdag 15 november om 10.00 uur plaats vinden

Partners Schunck Bibliotheek, Cultuur Centrum Corneliushuis, Chapeau Catering, Weller en gemeente Heerlen zullen donderdag 15 november a.s. (aanvang 10.00 uur) bijzonder vereerd zijn om relaties van harte welkom te heten voor de officiële (her)-opening van Cen Coel gelegen aan Groeët Genhei 14, 6413 GN Heerlen. Na de opening zal er vervolgens voor de buurt en andere geïnteresseerden een open dag gehouden worden met verschillende activiteiten. Overigens staat Gen Coel ook bekend als de ‘glazen koeltoren’, als verwijzing naar het mijnverleden. In Heerlerheide, ingang Ganzeweide, zetelde immers tot de sluiting op 3 augustus1973 de voormalige Oranje Nassaumijn lll.

Vanaf de presentatie van de bijzondere architectuur van dit gebouw is Gen Coel een icoon. Maatschappelijk vastgoed als plek voor samenzijn, ontmoeting en samenwerking. Aan die samenwerking binnen Gen Coel is de afgelopen periode extra impuls gegeven. De bibliotheek is verplaats met een nieuwe entree vanaf het Corneliusplein. De inrichting is vernieuwd en aangepast. In de nieuwe situatie is er meer ruimte voor ontmoeting en (educatieve) activiteiten, passend bij de maatschappelijke functie van de bibliotheek. De toegang tot de bibliotheek willen we daarom ook zo laagdrempelig en vindbaar mogelijk maken. Dit als aanvulling op het Corneliushuis, het door Chapeau geëxploiteerde gemeenschapshuis dat plaats biedt voor het rijke verenigingsleven van Heerlerheide.

Schunck, Corneliushuis en Chapeau Catering hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan een nieuwe gezamenlijke toekomst voor Gen Coel waarbij samenwerking binnen dit gebouw voor de buurt centraal staat. Bij dit proces werden en worden zij gefaciliteerd door gebouweigenaar Weller en de gemeente Heerlen.

Met betrekking tot deze (her)-opening wil de redactie even in herinnering terug gaan in de nog korte geschiedenis van Gen Coel. Deze bijzondere ‘glazen koeltoren’, in het hartje van Heerlerheide, is in juli 2009 feestelijke geopend met een geweldig optreden van Guido’s Orchestra. De zaal van het Corneliushuis was tot de laatste plaats bezet en er heerste een meer als gezellige stemming, een opening waardig dus. Toen al overheerste de gedachtegang dat het gebouw al helemaal bij Heerlerheide hoorde. Genoemde gedachtegang is dan ook helemaal bewaarheid, want ook nu, anno 2018, heeft Gen Coel in Heerlerheide, Parkstadregio en zelfs over de provincie- en landsgrenzen heen een aparte architectuurstatus die steeds weer grote bewondering teweeg brengt.

Het gebouw staat ook in het teken van de nieuwe duurzame energie. Duurzame energie is energie die is opgewekt op een milieu vriendelijk manier. Dit is steeds belangrijker aan het worden omdat de fossiele brandstoffen aan het opraken zijn en de temperatuur op aarde steeds meer aan het stijgen is door overmatige uitstoot van CO2.  Warmte in de winter en koeling in de zomer worden voor alle nieuwbouw in het centrum van Heerlerheide gewonnen uit zon, aarde en water.
In de nok van de glazen koeltoren bevindt zich de Weller Energiecentrale. De energie wordt in het kader van het Mijnwaterproject gewonnen uit het water in de mijngangen van de voormalige mijnzetel Oranje Nassaumijn III: het water uit de onderste lagen levert warmte af, het water uit de hoger gelegen mijngangen wordt gebruikt om te koelen. Heerlerheide was, als wereldprimeur, de eerste wijk ter wereld waar oude afgeschreven mijnen weer schone, groene energie zorgen.
Maar Gen Coel “herbergt” nog meer aansprekende belangrijke faciliteiten in het kader van duurzame energie. Weller heeft destijds namelijk het meedraaiende zonnescherm van Gen Coel, welke ’s avonds ook nog prachtig in kleuren verlicht wordt, bovendien voorzien van een ‘PV-systeem’. Dit zogenaamde ‘photovoltaïcsysteem’ bestaat uit 27 vierkante meter zonnepanelen. Hiermee wordt op duurzame wijze zonlicht omgezet in elektriciteit voor Gen Coel. Jaarlijks produceren de zonnepanelen ca. 4.000 kWh aan elektriciteit. Dat is ongeveer het jaarverbruik van een gezin met twee kinderen! Ook is er goed nieuws voor het klimaat: met de nieuwe installatie wordt per jaar 1.800 kilogram van het broeikasgas CO2 bespaard.
De gemeente Heerlen heeft voor het project subsidie verstrekt.

Kortom, de op vrijdag 28 maart 2013 tijdens een in het Corneliushuis gehouden seminar, gebezigde slogan: “Heerlerheide pakt door” is dan ook geheel tot zijn recht gekomen door het centrum de boost te geven die het verdient en dat is nu 2018 nog steeds het geval.

Foto Callie Steijaert

Geef een reactie