Bewonersinitiatief ‘D’r Jemus Jaad‘ valt in de prijzen

 

 

‘Kern met Pit’ organiseert een jaarlijkse wedstrijd met als doel bewoners te stimuleren om initiatieven te initiëren die hun eigen leefomgeving kunnen verbeteren.

                                                                                            
Op maandag 18 maart 2019 ontving ‘D’r Jemus Jaad‘ aan de Kasperenstraat in Kerkrade-West een tweetal prijzen vanuit de landelijke wedstrijd ‘Kern met Pit 2018’. Eén prijs van € 1.000,- voor het project ‘Jemus op d’r dusch’ en een extra aanmoedigingsprijs van € 500,- voor het bijzondere karakter van het project.  

In 2018 heeft de volkstuin D’r Jemus Jaad zich ingeschreven voor de wedstrijd. Dit bewonersinitiatief uit Kerkrade-West tuiniert op de grond van de oude speeltuin in de Heilust. Hier groeien biologische groenten en kruiden, voor en door de buurt. Sinds 2016 ondersteunen de vrijwilligers van D’r Jemus Jaad op deze wijze de sociale cohesie in de buurt, stimuleren het gebruik van gezonde voeding en verspreiden de kennis over gezond eten.

De ondersteuning bij het project gebeurt door de opbouwwerker van team Wijkontwikkeling van de gemeente. Voor de wedstrijd heeft het team Wijkontwikkeling het idee van ‘Jemus op d’r dusch’ ingediend. Dit is een project waarbij zij elke maand een andere workshop organiseren met betrekking tot bereiden, verwerken en inmaken van groenten en fruit die in de tuin te vinden zijn.
“D’r Jemuus Jaad draagt zowel bij aan gezondheid als aan ontmoeting. Het laat zien dat gezond eten belangrijk is en niet duur hoeft te zijn. Ook stimuleert het verbondenheid in de wijk door ontmoeting van buurtbewoners ter plaatse”, aldus wethouder Leo Jongen (Volksgezondheid).
De oorspronkelijke initiatiefnemers en drijvende krachten achter het project is het echtpaar Elly en Wim Jonker.

De jury noemt als bijzonder karakter van het project twee elementen. Op de eerste plaats wordt het project in Kerkrade uitgevoerd in een stedelijke omgeving in een wijk met een bijzondere structuur. Over het algemeen worden dit soort projecten uitgevoerd in een dorpse omgeving waarin de sociale binding al vanzelfsprekend groter is dan in een stad. Daarnaast is het project in de Heilust, in tegenstelling tot vele andere projecten, geheel zelf bedacht en uitgevoerd door de bewoners en hebben ze dit project ook geheel zelf gepresenteerd tijdens de wedstrijddag. Dit gegeven heeft veel indruk gemaakt op de overige deelnemers en de jury.

De enthousiaste vrijwilligers van D’r Jemus Jaad laten zien dat er niemand beter oplossingen voor de eigen leefomgeving kan bieden en uitvoeren dan de bewoners zelf. Het project laat ook zien dat bewoners veel kunnen betekenen voor de verbetering van hun eigen omgeving, buurt of wijk.

Foto Gemeente Kerkrade

Geef een reactie