Grotiuscollege start met United Schools in Music

 

Muziek is een universele taal en wordt op meerdere manieren gebruikt om mensen van verschillende nationaliteiten samen te brengen. Dat muziek leeft, zien we, bijvoorbeeld tijdens de vele talentenshows, waar mensen hun vaardigheden op muzikaal gebied tonen. United Schools in Music (USM) is enerzijds bedoeld om leerlingen aller landen hun sociale-, muzikale- en digitale vaardigheden verder te laten ontwikkelen en anderzijds cultureel en maatschappelijk begrip te bevorderen.

United Schools in Music
USM is een muziekuitwisseling uitgevoerd door het Grotiuscollege in Heerlen en 5 andere scholen uit Europa. Dit tweejarig project wordt gefinancierd door de Europese Unie in het kader van Erasmus+ KA229. Tijdens deze exchange, leven de leerlingen over en weer in gastgezinnen, leren elkaars leefwereld kennen en werken gezamenlijk aan een muzikale eindpresentatie.

Het initiatief voor United Schools in Music is genomen door prof. Ing. Anton Edl (docent Robotica, HTLA in Weiz, Oostenrijk) en Jules Luesink (docent Muziek, Grotiuscollege Heerlen). Zij kennen elkaar uit eerdere succesvolle muziekprojecten en hebben samen het project geschreven en ingediend.

Muzikale exchange
Het eerste bezoek staat gepand in februari 2020. 75 Leerlingen uit Turkije (Isparka), Oostenrijk (Weiz), Duitsland (Eckernförde) en Frankrijk (La Reunion) bezoeken 5 dagen het Grotiuscollege. De tweede ronde vindt al plaats in april. Dan ontmoeten de leerlingen elkaar in Oostenrijk. Turkije en Duitsland komen het volgend schooljaar aan de beurt.

Doel
Tijdens het bezoek van de leerlingen aan Grotius, wordt samengewerkt aan een compositie. Deze compositie moet de verschillende landen met elkaar verbinden en laten horen dat Europa zorgt voor eenheid, vriendschap en vrede.

Iedere school heeft 12 tot 16 leerlingen, in de leeftijd van 14-18 jaar, geselecteerd om dit jaar mee te werken aan het project. De buitenlandse leerlingen worden voor een groot deel ondergebracht bij gastgezinnen. De overige leerlingen slapen in Abdy-Rolduc.

Naast het musiceren staat de stadwandeling rondom de Murals in Heerlen op het programma en wordt er vanzelfsprekend een bezoek aan Maastricht gebracht, de basis van Europa.
Op maandag 10 februari wordt de groep ontvangen door de Burgemeester van Heerlen, Dhr. Emile Roemer.

Afsluiting
De eerste ronde van deze uitwisseling wordt op dinsdag 11 februari afgesloten met een concert vol folklore en exotische klanken. Dit concert begint om 19:00 uur in de aula van het Grotiuscollege.
Na afloop van het concert zal de Erasmus+ vlag, symbolisch worden gestreken en meegenomen worden naar Oostenrijk. Daar zal de vlag van 1 t/m 5 april in de mast hangen tijdens de tweede ronde van dit unieke programma.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Europees Platform in het kader van Erasmus+ projecten.

Geef een reactie