Diego Gommans, middenvelder Sporting Heerlen:,,Voetbal is mijn passie”

 

Hij volgde een opleiding om kok te worden, maar kwam er al snel achter dat kok niet het voor hem bestemde beroep is. Reden: ,,Dan moet je in het weekend werken en kun je op zondag niet meer voetballen. En dat is voor mij geen optie”,  aldus Diego Gommans (21) middenvelder van tweedeklasser Sporting Heerlen.

 

Diego Gommans is van 22-12-1998 en telt dus momenteel 21 lentes. Al in zijn vierde levensjaar begon hij met voetbal in clubverband, destijds bij SV Heerlen. Heerlen is ook de plaats waar zijn hart ligt, getuige het feit dat hij nog altijd honkvast blijkt te zijn. Klasgenoten op de lagere school speelden bij SV Heerlen, met als logisch gevolg dat ook Diego Gommans naar die club ging, de club om de hoek waar hij ook nog eens met zijn fiets naartoe kon. Niets leuker dan met vrienden voetballen immers. Het vervolg was dat het vrijwel het gehele vriendengroep in de jeugdopleiding onafscheidelijk zou blijven.

De persoon

Inmiddels is Diego Gommans zodoende al 17 jaar lid van de club, die na de fusie met Heerlen Sport is omgedoopt tot Sporting Heerlen. Om te beginnen laten we Diego iets over zichzelf vertellen. Hij steekt van wal: ,,Ik ben in Nederland geboren, mijn vader is afkomstig uit Curaçao en mijn moeder uit Nederland. Ik heb nog 1 broer, 2 broertjes en 1 zusje van mijn vaderskant die in Roermond wonen. Mijn grootste passie is voetbal. Voetbal komt na mijn familie op plek één. In de afgelopen jaren heb ik verschillende opleidingen gedaan zoals: koks opleiding, verkoopspecialist en manager Retail. Toen ik met de kokopleiding bezig was ben ik erachter komen dat het beroep niks voor mij was. Werken in het weekend en daardoor niet altijd kunnen voetballen. Dat is voor mij geen optie. Net als verliezen. Als ik voetbal wil ik winnen. Dat had ik al mijn eerste jaren als voetballer en nu is dat niet anders. Deze maand heb ik mijn niveau 4 opleiding manager Retail afgerond en mijn diploma behaald. Ik heb de kans gekregen om mijn toekomst te gaan vervolgen bij Boels Rental, waar ik in februari start.”

Jonge jaren

We gaan terug naar de jeugd van Diego Gommans en vragen ons af of hij altijd in Heerlen heeft gebald. Diego vertelt ons dat hij op 8-jairge leeftijd is gescout door Fortuna Sittard. Hij bleef er een poosje, maar uiteindelijk werd hij niet uitverkoren. Echte herinneringen aan die tijd heeft hij niet meer. Vijf jaar later maakte hij deel uit van het Jeugdplan voor jongens onder 13 van de KNVB. Hij speelde een aantal duels, maar een doorbraak bleef uit, zo laat hij ons weten.

Trainers

In Heerlen doorliep Diego diverse jeugdteams. Dan krijg je uiteraard te maken met veel trainers. De logische vraag is wie en wat hem zoal is bijgebleven. Diego duikt in zijn herinneringen met de woorden: ,,Ik heb veel verschillende trainers gehad, wie ik me nog kan herinneren uit die tijd zijn  Raymond Robeerts, Jan Kramer, Gerald Scheeren, Arun en Rick Rinkens. Het zijn er ongetwijfeld meer geweest, maar die namen kan ik niet een-twee-drie terughalen. Het is natuurlijk ook een lange tijd, maar alle trainers die ik heb gehad hebben me genoeg bijgebracht om er voor te zorgen wie en wat  ik nu ben. Wie ik hoog in mijn vaandel heb staan uit de jeugdjaren zijn toch wel Raymond en Jan. Met hen heb ik toch wel een hele lange tijd samengewerkt, van bijna begin tot eind van mijn jeugd. Ook Rick Rinkens heeft een aandeel gehad in mijn jeugd. Hij is degene die mij op 15-jarige leeftijd het vertrouwen heeft gegeven en mij meenam naar de selectie van de A1.”

 

Aangeboren talent

Bij een tussendoortje duiken we even in de naam Gommans. Die naam komt met name voor in het midden van de provincie Limburg. Diego Gommans blijkt het voetbaltalent niet van een vreemde te hebben. Diego’s vader speelde in het verleden bij het roemruchte RFC in Roermond. Zijn opa kwam uit voor Panningen, een club die lang op het hoogste amateurniveau speelde.

Diego Gommans talent was al snel zichtbaar. Zijn debuut in de hoofdmacht bij Sporting Heerlen volgde op 17-jarige leeftijd. Hierover laten we hem zelf vertellen. Zijn relaas: ,, Klopt inderdaad, ik heb mijn debuut gemaakt toen ik 17 jaar was, onder trainer Pedro Ricksen. Destijds speelden we in de eerste klasse.  Het seizoen erna heb ik eigenlijk steeds in het 2e elftal gespeeld en daar mijn minuten gemaakt. Een jaar later kwam Jorrit Dacier als hoofdtrainer naar Sporting Heerlen. In zijn eerste jaar heb ik nog een aantal minuten gemaakt op het 2e elftal, maar merendeels zat ik bij  de selectie waar ik ook invalbeurten kreeg. Uiteindelijk kreeg ik de kans van Jorrit en vertrouwen van de trainers, waardoor ik mijn kans kon pakken en een vaste plek op het middenveld in het elftal kreeg.

Ik speel nu in een echte vriendengroep. Een speciaal maatje loopt er niet tussen. Het zijn allemaal maatjes. In dit elftal voel ik mij echt thuis, helemaal op mijn plek.”

Topseizoen

Dan vragen we naar de hoogtepunten uit het voetballeven van Diego Gommans. Het antwoord laat zich raden en luidt: ,,Een van de leukste herinneringen die ik heb is toch wel het kampioenschap met het eerste elftal vorig seizoen. We lieten gaven onze concurrentie na een prachtig seizoen  met duidelijke cijfers het nakijken. Nu gaan we voor klassenbehoud. Als promovendus is dat al mooi.”

Parkstad

We mogen Diego omschrijven als een jongeman met zijn roots in Parkstad, ook iemand met een voetbalverleden bij Fortuna Sittard. Hoe zit dat met een Parkstedeling, gaat zijn voorkeur uit naar Sporting Heerlen, Fortuna of Roda JC en droomt hij ervan alsnog in het profvoetbal terecht te komen? Diego weer: ,,Dromen om profvoetballer te worden blijf je altijd houden. Als de kans komt zal ik natuurlijk geen ‘nee’ zeggen. Maar je moet daar, mede gezien mijn leeftijd, ook realistisch in zijn. Ik focus mij er niet echt meer op. Op dit moment telt voor mij alleen Sporting Heerlen. Daarnaast ben ik een Roda JC-fan. Ik ging iedere uit- en thuiswedstrijd kijken. Nu kan ik niet helaas meer zo vaak gaan, omdat ik zelf altijd moet trainen, druk ben ook met mijn werk en school.”

 

Andere hobby’s

Tenslotte vragen we onze voetballende gesprekspartner naar andere bezigheden naast het voetbal. Hij sluit af met: ,,Ik vind het vooral leuk om ergens uit te gaan eten en met vrienden op stap te gaan.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie