Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

Op de Foto: Mark Bouw (manager Warmte Infra Enpuls), Gert-Jan (wethouder Klimaat & Energie, Ruimtelijke Ontwikkeling en Mobiliteit) en Edward Peters (directeur Facility Services Universiteit Maastricht) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

De binnenstad van Maastricht kent ruim 6.500 panden, waaronder vele monumentale panden zoals ook de Universiteit Maastricht. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 circa anderhalf miljoen gebouwen van een duurzaam alternatief voor aardgas moet worden voorzien. Voor de vele monumentale panden in de binnenstad zou een warmtenet, gevoed met restwarmte van lokale bronnen maar gezien de omvang ook met warmtebronnen op Chemelot in Sittard-Geleen, een zeer geschikte oplossing zijn. Dat blijkt uit meerdere recent uitgevoerde onderzoeken.

De grote uitdaging betreft de ondergrond die in de binnenstad van Maastricht zeer complex is vanwege de vele kabels en leidingen, en mogelijk ook archeologie. Zo ligt er 621 kilometer aan gasleidingen en 1612 kilometer aan elektriciteitskabels in de grond in Maastricht.

De drie partijen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel en willen een impuls geven aan de lokale warmtetransitie. Ze slaan de handen in elkaar om nader onderzoek uit te voeren en de ontwikkeling van het warmtenet een stap verder te brengen. Eind 2020 wordt antwoord op de vraag verwacht of de realisatie van een duurzaam warmtenet mogelijk is.

Wethouder Gert-Jan Krabbendam: “Het onderzoek zal uitwijzen of de ondergrond in de binnenstad geschikt is voor de aanleg van een warmtenet. Mocht dat zo zijn dan biedt dat kansen voor Maastricht om aan te sluiten op het Het Groene Net, het warmtenet van Chemelot. Dit past ook goed bij de duurzame ambities van de Universiteit Maastricht die grote monumentale panden heeft in de binnenstad en zou willen aansluiten op een warmtenet samen met de gemeente. Netbeheerder Enpuls is gespecialiseerd in de complexe ondergrond van binnensteden en het beheer van duurzame warmte-infrastructuren. Dit samenwerkingsverband vormt een logische combinatie gezien de opgave waar we voor staan: onze historische binnenstad voorzien van duurzame energie.” 

Foto Gemeente Maastricht

 

Geef een reactie