Wereld Aids Dag gaat in Limburg niet ongezien voorbij

 

Ondanks de beperkingen door het Coronavirus wordt ook dit jaar in Limburg weer aandacht besteed aan de internationale Wereld Aids Dag (1 december). Vandaag om 9:00 uur lanceert Wereld Aids Dag Limburg een bewustwordingscampagne op Facebook met persoonlijke videoboodschappen van maatschappelijke organisaties, (oud-)bestuurders en politici uit Limburg. Op 1 december worden verschillende online en offline activiteiten georganiseerd om stil te staan bij hiv en aids, en om te laten zien hoe we in Nederland nieuwe hiv-infecties kunnen voorkomen.

Wereld Aids Dag Limburg start de online bewustwordingscampagne, omdat er nog steeds een stigma is rondom hiv en aids. Mensen die leven met hiv worden dagelijks geconfronteerd met vooroordelen over hiv. De campagne wordt gesteund door Aidsfonds, Hiv Vereniging Nederland, COC Limburg en Buddyzorg Limburg. Tijdens deze campagne zijn er gedurende de dagen in aanloop naar 1 december persoonlijke videoboodschappen van o.a. Onno Hoes, Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen, Maastrichtse wethouder Anita Bastiaans en Limburgse gedeputeerde Robert Housmans.

Voor het derde jaar op rij wordt in het centrum van Heerlen rode linten (het officiële symbool van Wereld Aids Dag) opgehangen van 28 november tot en met 3 december. Daarnaast vertoont het Heerlens Filmhuis de Spiegel de documentaire “Strike a Pose” ter gelegenheid van de dag.

Dit jaar zal er ook via Facebook Live een discussie met experts te volgen zijn over “Hoe voorkomen we nieuwe hiv infecties in Limburg?” Het Aidsfonds heeft als doel gesteld dat Nederland het eerste land ter wereld wordt met 0 nieuwe hiv-infecties. Wat kunnen we in Limburg doen om het doel van 0 nieuwe hiv-infecties te bereiken? Verschillende onderzoekers van de GGD Zuid Limburg en Universiteit Maastricht vertellen welke stappen in Limburg gezet worden om nieuwe hiv-infecties te voorkomen.

Op Wereld Aids Dag wordt sinds 1988 aandacht gevraagd voor de mensen die overleden zijn als gevolg van aids. Daarnaast wordt er op deze dag solidariteit gevraagd met iedereen die leeft met hiv of aids. Sinds het begin van de aidsepidemie zijn er ruim 32 miljoen mensen overleden ten gevolge van aids. In 2019 zijn er wereldwijd 1,7 miljoen nieuwe hiv-infecties gediagnosticeerd.

In Nederland waren er 580 nieuwe hiv-diagnoses in 2019. Dit is een daling ten opzichte van 664 diagnoses in 2018. Tegelijkertijd zijn er in Nederland naar schatting 1.730 mensen die hun hiv-status niet kennen. Naar schatting is de gemiddelde tijd tussen infectie en diagnose 2,6 jaar. Om naar 0 nieuwe hiv-infecties in Nederland te gaan, is het belangrijk dat nieuwe preventiemethoden zoals PrEP breed beschikbaar komen en dat nieuwe hiv-infecties sneller opgespoord worden.

Facebook:  https://www.facebook.com/WADLimburg

Filmhuis de Spiegel:  https://www.filmhuisdespiegel.nl/programma/1280/strikeapose/

 

Geef een reactie