Op 11 maart 1911 werd in Hotel Hochstenbach (Hoofdstraat 1) de voetbalvereniging opgericht.

In 110 jaar bouwt een vereniging een prachtige historie op. Dat heeft KVC Oranje meer dan zeker ook gedaan. Dit komt mede door de tomeloze inzet van onze vrijwilligers, de sponsoren die ons trouw blijven, een trouwe aanhang en de vele leden die verbonden zijn aan onze club. Laten we samen verder bouwen aan een stabiele toekomst. We zullen bij dit jubileum in de toekomst zeker nog stilstaan! Zo schrijft de trotse voorzitter.

Sportief verleden en heden

KVC Oranje hecht al heel lang waarde aan haar jeugdopleiding. De club kende haar sportieve hoogtepunt eind jaren zestig van de vorige eeuw toen men uitkwam in de eerste klasse F (nu !D) van het amateurvoetbal. Na drie jaren in die klasse begon de weg naar beneden, uiteindelijk resulterend in een verblijf in de eerste klasse van de voormalige afdeling Limburg, tegenwoordig de vijfde klasse.

Eind van de vorige eeuw, in de jaren negentig dus, ging het weer in omgekeerde richting. In een recordtempo volgde opmars naar de tweede klasse. Vanaf 2012 dan ging het weer bergafwaarts, met als gevolg een verblijf in de vijfde klasse in de voetbaljaargang 2016-2017. Gelukkig duurde dat maar één jaar. De titel werd met vlag en wimpel binnengesleept, net als twee jaar later in de vierde klasse. Inmiddels is er gerechtigde hoop op meer.

Waar is nu de link met de jeugd, zult u zich afvragen. Welnu, juist in de jaren dat sportieve teloorgang dreigde, was het de eigen jeugd die de club overeind hield. Zo werd het kampioenschap in het seizoen 2016-2017 in de vijfde klasse behaald met enkel jongens uit de eigen gelederen. Zij, opgegroeid bij de club, waren KVC Oranje trouw gebleven op het moment dat anderen, mede vanwege de sportieve misère, elders hun heil hadden gezocht. De promotiereeks die in de jaren negentig van de vorige eeuw inzette alsook de successen vanaf 2016 vinden hun oorsprong in beleid. Dat is tweeledig.

Zoals gezegd, de jeugd is in feite de levensader van de club. Daarnaast komen spelers die bij oranje-wit de jeugd hebben doorgebracht en dan, na twee of drie seizoenen in de hoofdmacht, op grond van hun kwaliteiten hogerop hun kunsten konden vertonen op latere leeftijd weer terug naar Bleijerheide. Met die mannen is er bij vertrek naar elders enerzijds een stilzwijgende afspraak, maar het gaat ook om een blijk van waardering en dankbaarheid van de zijde van die spelers zelf voor hetgeen men in de jeugd heeft mogen opsteken. Het jeugdbeleid heeft in het verleden zijn vruchten afgeworpen en zal ten volle worden voortgezet.

Het zijn trouwens niet alleen prima amateurvoetballers die de club heeft voortgebracht. Ook de wereld van het profvoetbal heeft mogen profiteren van de talenten van onze club. Gerard Schoonewille vertrok in 1968 naar MVV. Voor MVV, destijds eredivisie, speelde ook onze Frans Rutten. Wim Langenhuizen promoveerde in 1973 met Roda JC naar de eredivisie en Pierre Blättler kende sportief succes bij Roda JC en St. Gallen in Zwitserland.
Bekend in wijde omtrek dankzij jeugdtoernooien (jubileumgids 100-jarig)
Sociale taak KVC Oranje (jubileumgids 100-jarig) Activiteiten, clublied, supportersvereniging met bus,

Allemaal zaken, die de club kenmerken en die men wil blijven uitdragen voor op dit moment … leden en in breder verband de wijken in de omgeving van sportcomplex Bleijerheide.

We vieren ons feestje heel stil. De reden is ons allen bekend en gaan we niet nog eens noemen. We gaan ervan uit dat komend seizoen de bal weer volop rolt op onze velden.

Proficiat allemaal met ons jubileum en dankjulliewel voor jullie trouwe lidmaatschap.

Tekst en Foto KVC Oranje

Geef een reactie