De Vredesherdenking wordt steeds populairder in Rimburg.

Op de foto van links naar rechts, de initiatiefnemers, Hans Paul Jouck, Herman Bartel, Horst Laukamp, Rainald Folz, Robert Simons und Catharina Scholtens

Als u het gedenkteken direct bij de historische brug naar de Nederlandse stad Rimburg bezoekt, zult u mensen tegenkomen die naar de stéles kijken, die in verschillende talen zijn geschreven. Ook het schilderachtige wandel- en fietspad langs de Worm draagt hiertoe bij. In het begin had het gedenkteken slechts twee steles, in het Duits en in het Nederlands. Het was de voormalige pastoor van de protestantse parochie in Marienberg, Hermann Poll, die hier een grensoverschrijdend teken tegen de haat heeft gezet. Hij dacht niet aan landsgrenzen. Het was voor hem belangrijk dat jongeren uit het district Heinsberg en Nederland in 1969 samen het gedenkteken oprichtten.

Pastoor Poll waarschuwde toen al om de slachtoffers van haat en onmenselijkheid nooit te vergeten en de vrede te beschermen als het hoogste goed. Pastoor Poll was en is synoniem voor vrede in onze regio. Hij was een waardevolle bruggenbouwer voor kerkelijke en culturele aangelegenheden en in die tijd vele jaren jeugdpastor in de protestantse parochie Marienberg en in het kerkdistrict Jülich. Hermann Bartel, herbergier in het voormalige protestantse gemeenschapscentrum, de “Hütte der Begegnung” was samen met Hans-Paul Jouck actief in de toenmalige kerkenraad.

De inmiddels elfde stèle met Chinese inscriptie werd in oktober 2019 opgericht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het vredesmonument direct aan de Duits-Nederlandse grens. De inscriptie “Wisset, die Euch den Hass lehren, erlösen Euch nicht” is van de Moravisch-Oostenrijkse schrijfster Marie Freifrau Ebner von Eschenbach. Het laat zien waarom het gedenkteken niets van zijn relevantie heeft verloren.

Sinds kort herinnert een speciaal geplaatst informatiebord in het Duits en het Nederlands aan de oorsprong van de Vredesherdenking. Er zullen zeker meer steles volgen. De initiatiefnemers achter het idee van de gedenksteen, Hans-Paul Jouck, Herman Bartel, VDL (Verein für Denkmalpflege und Landschaftsschutz e.V. im Kreis Heinsberg) oudgediende Horst Laukamp en de huidige VDL-voorzitter Rainald Folz, kunstenaar Robert Simons en Catharina Scholtens, waren het hier allemaal over eens. Dit project is grensoverschrijdend, want met Daniel Putters uit Kerkrade en Catharina als vertaalster hebben nog twee andere actoren aan de uitvoering meegewerkt.

Tekst en Foto Catharina Scholtens

Geef een reactie