Beiaardsechtpaar viert tinnen huwelijk met een muzikaletour dwars door Europa, dinsdag in Heerlen

Beiaardsechtpaar viert tinnen huwelijk met een muzikale tour dwars door Europa.
Van Rotterdam naar Mechelen, van Vilnius in Litouwen naar Berlijn. Dinsdag 10 augustus concerteren Dina Verheyden en Richard De Waardt om 19:00 in Heerlen op het carillon van de Sint Pancratiuskerk op uitnodiging van stadsbeiaardier Frank Steijns (André Rieu): “Muzikale creativiteit met de paplepel ingegeven, dat is wat ons bindt. Dit wordt een (huwelijks-)feestje!”

Een vierhandig beiaardconcert van het Bel Ensemble. Hun tinnen huwelijksfeest, belated, bracht de twee carillonspelers deze zomer al van Rotterdam naar Vilnius en van Litouwen naar Berlijn. Hun volgende stop is Heerlen. ‘Masters of Carillon II’ brengen Dina Verheyden (BE), beiaardier in het Belgische Mechelen (Onze-Lieve-Vrouwe-over-de-Dijlekerk) en Richard de Waardt, de stadsbeiaardier van Rotterdam (Laurenskerk). Zij spelen quatre mains in Heerlen. Op de rol staan o.a. Claude Debussy, Joaquín Rodrigo, César Franck, Agustín Barrios en Astor Piazzolla. Klassiek en tango!

Dina Verheyden speelt carillon vanaf haar dertiende; studeerde aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ in Mechelen (ontving in 2007 haar diploma). En aan het Lemmensinstituut in Leuven behaalde ze haar Master in Music voor Zang (sopraan). Ze is met regelmaat in Rotterdam te vinden als ze niet in Mechelen speelt of doceert. Op ‘Jef Denyn’ is ze docente Beiaard, Samenspel/Handbellen, Theorie en techniek van de beiaard, Piano, Campanologie en Praktische Harmonie aan de beiaard. Dina is tevens docente beiaard aan het Institut Supérieur de Musique et Pédagogie (IMEP) in Namen.

Stadsbeiaardier Richard de Waardt: “Vóór mij was mijn vader stadsbeiaardier van Rotterdam. Als kind ging ik vaak mee, ik glipte dan naar boven om zelf een deuntje te spelen, zoals ik dat thuis op mijn piano deed: Kortjakje, Sinterklaasliedjes. Dat dreunde dan de hele stad door! Mijn vader opvolgen was nooit het plan. Totdat ik uit nieuwsgierigheid een open dag van de Beiaardschool in Mechelen bezocht.”

Steijns en De Waardt hebben het beiaardsbloed in hun genen (beiden volgden hun vader op). Ze zoeken allebei ook met regelmaat ongewone combinaties. Die muzikale creativiteit is hen met de paplepel ingegeven.
Hét meesterwerk van Richard de Waardt is het Groot Rotterdams Songbook. De Waardt verzamelde maar liefst 170 bekende nummers uit 170 landen; voor alle 170 nationaliteiten die Rotterdam rijk is. Richard de Waardt (39) is – sinds 1556 – de negentiende (!) Rotterdamse stadsbeiaardier. De ene helft van de week woont hij in de Maasstad, de andere helft in België. “Ik woonde in Rotterdam, maar werd verliefd toen ik in Mechelen naar de beiaardiersschool ging. Nu leid ik een dubbelleven.” En vandaar, dit vierhandig beiaardconcert Masters of Carillon II, het Bel Ensemble.

Dit is het tweede concert in de reeks Zomers Carillon Heerlen 2021 #zch21. Op www.HeerlenMIJNstad.nl staan alle gratis toegankelijke concerten in augustus van dit zomerfestival dat wél mag; dat dit jaar ook o.a. met de 30e editie van Cultura Nova #cn21 samenwerkt.

selfiefoto  Richard de Waard en Dina Verheyden in Berlijn

Geef een reactie