Duitse radiopresentatrice roept gemeente Sittard-Geleen op: “Doe meer voor jongeren in de grensregio!”

 

“De gemeente Sittard-Geleen zou meer moeten doen met de eigen specifieke ligging, zijnde een gemeente die aan twee buitenlanden grenst”. Dat zegt de Duitse radiopresentatrice en moderator Sina Kuipers. De 25-jarige Kuipers deed haar uitspraken in het nieuwe programma EuregioToer Radio bij streekomroep Bie Os.

Aanleiding voor de opmerking is het feit dat zij sinds enige tijd een podcast presenteert voor de Euregio in het gebied Enschede-Gronau, voor en over jongeren die leven in de grensregio. Kuipers is door de Euregio aangezocht onder andere vanwege het feit dat ze een Duitse moeder en een Nederlandse vader heeft. Zelf is ze zich door haar presentatieklus voor de Euregio ook meer bewust geworden van haar positie, zegt ze. In het dagelijks leven werkt Sina voor Radio Westmünsterland-Welle, een regionale zender voor het Kreis Borken en de stad Bocholt, waar ze op werkdagen ’s middags te horen is.

 Kuipers geeft toe de Westelijke Mijnstreek niet echt te kennen, maar weet wel hoe verrijkend het kan zijn wanneer je jongeren grensoverschrijdend met elkaar in contact brengt: “Zeker in het geval zoals bij jullie, wij hebben bij ons twee landen die aan elkaar grenzen, jullie zijn met drie zo kort bij elkaar, dat is nog veel uitdagender”, vertelde ze. De Duitse met Nederlandse roots stelt daarbij dat het echt niet altijd over zware onderwerpen hoeft te gaan. “Elkaar gewoon leren kennen, en ook een aantal leuke dingen organiseren kan al een eerste stap zijn. Door jongeren op die manier een stem te geven, kunnen nieuwe ideeën ontstaan en kun je veranderingen in gang zetten, waardoor het leven in een grensregio nog interessanter kan worden. Voor dat soort projecten zijn ook subsidies aan te vragen”, hint Kuipers tot slot richting de gemeente Sittard-Geleen.

 

Toch is de vraag welke jongeren daar interesse in hebben? Desiree Brüning, projectcoördinator bij de Euregio in Enschede-Gronau herkent de vraag en stelde in hetzelfde programma dat dit ook wel een punt is. “We merken inderdaad dat we in eerste instantie jongeren trekken die al een band met het buurland hebben, bijvoorbeeld vanwege de ouders of vanwege school en studie. Daarom dat we ook meerdere initiatieven inzetten, zoals nu deze podcast. Daarvan zijn inmiddels drie afleveringen gemaakt en meer op komst”.

 De oproep van Sina Kuipers komt overigens nagenoeg op het moment dat de gemeente Sittard-Geleen aansluiting zoekt bij de Euregio Rijn-Maas Noord, een samenwerkingsverband van Midden- en Noord-Limburgse gemeenten met een aantal gemeenten in het Duitse Niederrheingebied. De gemeente Sittard-Geleen was al aangesloten bij de Euregio-Maas-Rijn, waarbij gemeenten uit Midden- en Zuid-Limburg samenwerken met Belgisch Limburg, de provincie Luik, de Duitstalige Gemeenschap Ostbelgien en de Duitse regio rond Heinsberg en Aken. Verantwoordelijk bestuurder binnen de gemeente Sittard-Geleen, burgemeester Verheijen heeft inmiddels via zijn voorlichter laten weten binnenkort via EuregioToer Radio op de suggestie van Kuipers te zullen reageren.

Foto Bie Os-omroep

 

Geef een reactie