Simon Geerkens, jeugdtrainer Roda JC en Rood Groen LVC’01,,Soms is een onsje geluk meer waard dan een kilo verstand”

Simon Geerkens is van 12 oktober 1961. Toen werd hij in Heerlen geboren. Tegenwoordig is hij woonachtig in Vijlen, hij heeft twee zoons en beroepsmatig is hij actief als coördinator van een Klant Contact Centrum. Maar dat alles is niet de reden waarvoor wij hem benaderden. Aanleiding voor het interview zijn de bezigheden van Simon op voetbalgebied, waar hij zich hoofdzakelijk inzet voor de jeugd van Roda JC en Rood Groen LVC’01 uit Lemiers.

Zelf voetbalde Simon Geerkens in een verre verleden op bescheiden niveau bij KVC Oranje, FC Gracht en RKVV Vijlen. Bij die laatste club beleefde hij zijn sportieve hoogtepunt: een kampioenschap in de vierde klasse, met daaraan gekoppeld promotie naar de derde klasse. Echte dieptepunten heeft hij niet gekend zo laat hij ons weten: ,,Nee, die zijn er niet geweest. Ik heb altijd plezier aan het spelletje beleefd.”

 

Trainer

Dan, op wat gevorderde leeftijd, overkomt hem wat zoveel voetballers overkomt. De kinderen gaan voetballen, je gaat kijken en van het een komt het ander. Simon: ,,Als kinderen beginnen met voetballen, dan ga je als vader kijken naar trainingen en wedstrijden. Al snel word je  dan als oud-speler gevraagd of je niet iets voor de jeugd wilt doen. Zo ben ik er ook ingerold, net als zo veel andere vaders/moeders”, zo begint hij.

Dan, over zijn aanpak van de jeugd: ,,In het begin doe je de dingen die jezelf ook getraind hebt (seniorentrainingen bij jeugd, raar maar waar). Je denkt dat je goed bezig bent, maar komt er vervolgens steeds vaker achter dat er meer nodig is om jeugd te kunnen trainen.  Als je geluk hebt kun je dan ervaren jeugdtrainers vragen om je daarbij te helpen en als vervolgens de club jou het aanbod doet om een cursus bij de KNVB te volgen, dan kun je die kans niet laten liggen. Zo heb ik bij Rood Groen LVC’01 de cursus Junioren kunnen volgen, samen met een aantal collega’s. Ik wil niet zeggen dat die cursus heilig is, maar je hebt er wel degelijk iets aan. Je krijgt wat meer handvaten aangereikt om een training voor te bereiden, te geven en zodoende de jeugd beter te kunnen ontwikkelen. Op 10 juni heb ik de cursus Uefa C-Youth bij Roda JC in combinatie met Rood Groen LVC ’01 met succes afgesloten.

Een bijkomend voordeel van het volgen van cursussen is dat je andere trainers leert kennen, informatie kunt uitwisselen en er ook wel vaker achter komt dat het op je eigen club nog niet zo slecht geregeld is als veel leden soms wel denken.”

Roda JC

Momenteel is Simon Geerkens onder meer actief bij Roda JC, in de Voetbalacademie. Over het begin, zijn ervaringen en de ontwikkelingen zegt hij: ,,Ik ben assistent/stagetrainer bij de JO-16 van RJC, ik ben nu het derde seizoen bij de RJC Voetbalacademie en ben hier via mijn netwerk terecht gekomen.

Sinds ik bij de RJC-Voetbalacademie ben, zie ik dat we als team (managementteam, trainers en alle andere betrokkenen) stappen vooruit maken, zowel op voetbalgebied als bij niet voetbal gerelateerde zaken. Dan denk ik aan communicatie, kantine en de organisatie van de voetbalacademie. Het jeugdvoetbal en de voetbalacademie leven weer ondanks de moeilijke financiële situatie en dankzij de inbreng van sponsoren en de vele vrijwilligers. Mooi om daar onderdeel van uit te kunnen maken en een bijdrage te kunnen leveren aan het ontwikkelen van voetbaltalent.

Ik kan genieten van jongeren die zich willen ontwikkelen (ieder op zijn eigen niveau), zowel op mijn werk als in de sport, vandaar mijn voorkeur voor het jeugdvoetbal en als je de kans krijgt om in de keuken van een BVO te kijken, dan kun je die kans natuurlijk niet laten liggen. Om jezelf daar te ontwikkelen en dit weer mee te nemen naar het amateurvoetbal.”

 Sportief

Zoals vermeld is Simon Geerkens actief als assistent-trainer/stagetrainer bij de JO-16. Hij heeft met de jongens en zijn collega-trainers een mooi jaar achter de rug, uitmondend in promotie naar de derde divisie. Over die sportieve ontwikkeling en de vooruitgang bij spelers: ,,Doelstelling was promoveren, in de najaarscompetitie zijn we als tweede geëindigd. Gelukkig hebben we in de voorjaarscompetitie alsnog het kampioenschap behaald en promotie naar de derde divisie afgedwongen. Kijkend naar individuen zeg ik dat ontwikkelen van jeugdspelers betekent steeds bezig zijn met de spelers, niet alleen als voetballer maar ook als mens. Spelers zijn 15 jaar, puberen, met alle gedrag van dien. Net als de ouders hebben ook wij hiermee te maken, is het belangrijk om te weten wat de leeftijdskenmerken zijn en hoe je hun gedrag moet plaatsen c.q. hoe je hiermee moet omgaan. Als het team vervolgens de complimenten krijgt van professionele trainers dat men duidelijke stappen heeft gezet in de individuele ontwikkeling en als team veel volwassener is gaan voetballen, dan mogen wij als technische staf van een goed seizoen spreken, want daar doen we het voor.

Eigenlijk willen wij als technische staf een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van iedere speler en het gehele team. Uiteraard hoort winnen van wedstrijden daar ook bij. Het inmiddels behaalde kampioenschap is een compliment aan de spelers, technische staf, begeleiding en ondersteuning van de Voetbalacademie en niet te vergeten de ouders van onze spelers. Ook zij spelen een rol hierin.”

Brommen en grommen

Wie zijn oor als voetballiefhebber te luister legt langs de lijn op de amateurvelden, in het stadion, of simpelweg bij de slager, bakker en kruidenier, heeft ongetwijfeld wel eens gehoord dat er bij Roda JC (veel) te weinig jeugd doorbreekt in de hoofdmacht. ,,De jeugd krijgt er geen kans”, zo luidt dan de stelling. Je zou kunnen spreken van een veelvuldig gehoord ‘brommen’ vanuit de hoek van de supporters. We confronteren Simon Geerkens met dit fenomeen en vragen zijn naar zijn visie hierop. Zijn reactie: ,,Als je van buitenaf puur naar teamsamenstelling van het eerste elftal kijkt, dan is dat ‘brommen’ misschien wel terecht, maar als je de moeite zou nemen en je zou verdiepen in het opleiden van jeugd en wat er allemaal nodig is om te slagen als profvoetballer, dan ga je misschien eerder ‘grommen’ dan ‘brommen’.

Onze jeugdspelers worden vooral beoordeeld op hetgeen ze nog niet goed kunnen, terwijl spelers gehaald worden op grond van hun specifieke, reeds aanwezige, kwaliteiten en er minder wordt gekeken naar hun zwakke punten. Ik denk dat we misschien ook eens andersom naar onze jeugdspelers moeten kijken, wat zijn hun specifieke kwaliteiten en vervolgens naar waarin moeten zij zich nog ontwikkelen. Waarbij de situatie van de club en het juiste moment van de kans krijgen ook essentieel zijn, soms is een onsje geluk ook meer waard dan een kilo verstand.”

Ian Klemke en Jarno en Finn Winands van Rood groen LVC’01 en Maxx Garritsen keeper jo 16 RJC

Ballenjongens

Simon Geerkens is een van die echte voetbaldieren. Hij is ook niet alleen als trainer actief. Bij Roda JC verzorgt hij ook de coördinatie van de ballenjongens van de hoofdmacht. Zijn verhaal: ,,Ik ben gevraagd om dit eens te regelen voor een oefenwedstrijd op Kaalheide, met mijn toenmalige team. Blijkbaar is dat zo goed bevallen dat men mij gevraagd heeft om dit te blijven doen. Ik doe het samen met een vaste kern van twee spelers die worden aangevuld met drie andere spelers van de Roda JC Voetbalacademie. Het kost niet zoveel tijd omdat deze jongens van de academie zijn en ik ook alle medewerking krijg van mijn collega-trainers. Is soms wel haasten om na de training die tot 19 uur duurt op tijd in het PLS te zijn, zeker als het druk is en er weinig parkeerplaatsen meer zijn. “

Eredivisie

Vele wat ouderen onder ons zijn getuige geweest van de meer dan 1350 competitiewedstrijden in de eredivisie van Roda JC, op Sportpark Kaalheide en in het PLS. En uiteraard de tientallen wedstrijden voor de Europacup II en de UEFA-cup (en duels in Intertoto-verband). Nu moeten we het even met wat minder doen. We vragen ons af of het huidige Roda JC in de eredivisie thuishoort. Simon Geerkens is duidelijk: ,,Roda JC hoort gemeente Kerkrade een enorme opsteker zijn, voor al hetgeen ze voor de club en de supporters doen. Ik hoop dat dit snel gaat lukken maar ook hier geldt het ‘ons- en kilogezegde’.”

 

Rood Groen LVC’01 en het de relatie Roda JC versus amateurs

We hebben al vermeld dat het voor Simon Geerkens als trainer allemaal begon bij Rood Groen LVC’01, de fusieclub met die prachtige accommodatie in Lemiers. Niet voor niets trainde ‘Die Mannschaft’ er in 2000 voor haar wedstrijden tijdens het EK-voetbal in Nederland en België. Nog steeds is Simon betrokken bij de club. Over zijn inbreng nu vertelt hij: ,,Ik heb eerder diverse functies binnen deze club gehad. Op dit moment hou ik mij samen met nog twee andere clubmensen vooral bezig met het proberen te verbinden van jeugdspelers aan de senioren. Ook wij raken veel jeugdspelers kwijt op het moment dat ze moeten overstappen naar de senioren. Dat proberen we te voorkomen door hen eerder bij de senioren te betrekken, zowel wat betreft voetballen als andere activiteiten. Is geen makkelijke uitdaging, maar wel de moeite waard om dit op de langere termijn tot een succes te maken. Daarnaast ben ik nog betrokken bij het eerste elftal, ter ondersteuning van de trainer, de staf en de spelers. Daar waar mijn advies of hulp wordt gevraagd probeer ik dat in te vullen zodat zij zich vooral kunnen bezig houden met het spelletje.

Trouwens over Roda en amateurvoetbal in zijn algemeen gesproken, ik hoop dat de Roda JC Voetbalacademie in de toekomst in staat zal zijn om meer te kunnen betekenen voor het amateurvoetbal in de regio. Het is jammer dat de aanwezige kennis door gebrek aan handjes niet of te weinig kan worden overgedragen aan de amateurclubs. Als dat wel gebeurt worden de trainers beter en dus ook de spelers. Er zullen dan ook meer talenten uit de regio boven komen drijven. Iets waar we toch allemaal trots en blij van worden: dat is een speler van ons, eentje van de Roda JC-familie!”?

Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie