Tiende editie van ‘David Bade tekent Heerlen onder de tafel’ start 12 december in hartje Heerlen

Van 12 t/m 23 december houdt kunstenaar David Bade een openbaar atelier in de voormalige boksschool en seksbioscoop aan de Akerstraat 15 in Heerlen. Daar werkt hij aan een ‘groepsportret’ van de vrijwilligers van Cultura Nova waarmee hij Cultura Nova vereeuwigt in de Heerlense kunstcollectie.

 

Foto: Dani Silvia

David Bade meets Cultura Nova
Tijdens de tiende editie van ‘David Bade tekent Heerlen onder de tafel’ gaat Bade in gesprek met de vrijwilligers van theaterfestival Cultura Nova. Van maandag 12 december tot en met vrijdag 23 december zal David een pop-up atelier betrekken in de voormalige boksschool op Akerstraat 15 in Heerlen, waar hij zal werken aan een groepsportret, waarmee Cultura Nova wordt vereeuwigd in de kunstcollectie van de stad Heerlen. Bade zal op weekdagen live in het atelier aan het werk zijn. Iedereen die het interessant vindt om te kijken hoe Bade werkt of ‘gewoon’ een praatje wil maken is er welkom. Op vrijdag 23 december wordt het kunstwerk feestelijk onthuld. Het precieze tijdstip volgt via schunck.nl.

Over ‘David Bade tekent Heerlen onder de tafel’
Het openbaar atelier is onderdeel van de levenslange samenwerking tussen SCHUNCK Museum en David Bade. Deze houdt in dat Bade gedurende zijn leven met regelmaat terugkeert naar Heerlen om uiteenlopende Heerlenaren in telkens wisselende settings en omgevingen op te tekenen. Deze werken worden toegevoegd aan de gemeentelijke collectie die door SCHUNCK wordt beheerd. Zo ontstaat een beeldarchief dat het DNA van Heerlen vastlegt. Door de aankoop van het werk van David Bade treedt SCHUNCK buiten de muren van het museum en gaat het voor lange tijd de dialoog aan met de stad en haar inwoners.

Ook het traditionele groepsportret wordt op de schop genomen: het groepsportret is een traditie die teruggaat tot de Renaissance en baroktijd. In deze tijden werden vaak notabelen, zoals bestuurders, belangrijke families of beroepsgroepen uitgebeeld. Bade wil met zijn werkwijze en de keuze voor het schilderen van groepsportretten niet direct reageren op deze zeventiende-eeuwse traditie, maar juist zorgen voor een geheel nieuwe benadering. Nu is het idee dat Bade op bezoek gaat bij groepen, clubs en gezelschappen. Hij gaat met hen het gesprek aan, trekt samen met hen op en duikt hun cultuur, energie en dynamiek in. Deze interacties en ontmoetingen worden vastgelegd in een serie van zes groepsportretten op groot formaat. Tot nu toe zijn de groepen Pink Peril Roller Derby, breakdancecrew HFC en Mondriaan ggz geportretteerd.

 

Geef een reactie