Maurice Verbunt zoekt na Groene Ster nieuwe club met ambitie

 Maurice Verbunt, van 12 februari 1975, woonachtig in Kerkrade, in dagelijks leven actief als teamleider bovenbouw aan het Brandenbergcollege in Landgraaf, is een goede bekende in voetballand. Als speler én als trainer heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend. Inmiddels staat hij al het zesde seizoen als hoofdtrainer aan het roer van derde divisionist Groene Ster uit Heerlerheide. Die club gaat hij in de zomer van 2023 verlaten, na een zeer succesvolle periode. We gingen in gesprek.

 

Mens Maurice Verbunt

Spelers en trainers in het voetbal, zeker bij de amateurs, kennen we voornamelijk van hun gedrag binnen de lijnen. Van hun doen en laten daarbuiten zijn enkel insiders op de hoogte. Om wat meer te weten te komen vragen we: wie is de mens Maurice Verbunt? Zijn reactie: ,,Ik ben een sociaal iemand met een positieve instelling. Ik ben ambitieus en houd van uitdagingen. Ik zal niet snel bij de pakken neer gaan zitten en zal een tegenslag zien als leermoment voor een volgende keer. Ook ben ik iemand die vrij gemakkelijk in de omgang is, maar ook zakelijk kan zijn als het moet.

Mijn gezin, buiten mijzelf bestaande uit mijn vriendin Melanie en mijn zonen Finn en Sill, is het allerbelangrijkste in mijn leven en daar geniet ik elke dag van.

Als ik iets doe, doe ik het goed. Het is voor mij een sport om van elke uitdaging een succes te maken.”

Voetballoopbaan

Dan vragen we Maurice naar zijn verleden als voetballer. Hij steekt van wal: ,,Ik ben begonnen bij de jeugd van Chevremont. Daarna heb ik van mijn 12de tot 24ste jaar gespeeld bij Roda JC, waar ik ook 3 jaar als contractspeler heb mogen spelen. Tot het noodlot toesloeg en ik mijn voorste kruisband afscheurde. Gevolg: 9 maanden revalideren. Na mijn periode bij Roda JC heb ik 4 jaar bij SVN gespeeld, vervolgens 1 seizoen bij Meerssen, en daarna 4 jaar bij Groene Ster. Ik heb mijn voetbalcarrière afgesloten met nog eens 2 seizoenen bij SVN, waar ik in mijn laatste seizoen kampioen werd in de 2e klasse.”

Trainer

Veel voetballers worden na hun actieve loopbaan als speler oefenmeester, vaak simpelweg omdat ze nu eenmaal in het voetbal verzeild zijn geraakt, het leuk zijn gaan of blijven vinden  en erbij betrokken willen blijven. Bij Maurice Verbunt ligt het wat genuanceerder. Hij legt uit: ,,Tijdens mijn actieve jaren als voetballer bij Roda JC volgde ik de opleiding aan het CIOS in Sittard. Daar was één van mijn keuzevakken voetbal en volgde ik de cursus UEFA-C en UEFA-B.

In deze periode heeft Huub Stevens mij gevraagd om een jeugdelftal te trainen en zo ben ik begonnen aan het trainersvak. Ik heb 6 jaar als jeugdtrainer bij Roda JC gewerkt. Vervolgens werd ik door Eric van der Luer gevraagd om naar Alemannia Aachen te komen. In Aken ben ik 4 jaar werkzaam geweest als trainer en coördinator binnen de jeugd. Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar de amateurs, waar ik 4 jaar hoofdtrainer ben geweest bij Chevremont en momenteel aan mijn 6de seizoen bezig ben bij Groene Ster.”

Hoogtepunten

Eén  van de hoogtepunten heeft Maurice Verbunt al vermeld: de titel met SVN. We vragen naar andere hoogtepunten. Het zijn er heel wat, zo blijkt. Maurice begint met de mooie herinneringen als voetballer: ,,Als speler heb ik het maximale uit mijn carrière gehaald door aan te kunnen haken in het betaald voetbal. In 1996 ben ik aangesloten bij de selectie van Roda JC en heb ik meerdere keren deel uitgemaakt van de wedstrijdselectie. Hoogtepunt daarbij was de gewonnen wedstrijd tegen het grote AJAX van Louis van Gaal. Ook als amateurspeler heb ik meerdere hoogtepunten mogen meemaken. Zo heb ik met Meerssen de bekerwedstrijd bij Willem II mogen spelen en met Groene Ster het kampioenschap behaald en de districtsbeker gewonnen. En, zoals reeds vermeld, in mijn laatste jaar als speler bij SVN werden we kampioen en mocht ik overigens in de kampioenswedstrijd ook nog het winnende doelpunt maken.”

Dan vervolgt onze gesprekspartner met zijn successen als trainer: ,,Als trainer heb ik gelukkig ook al een aantal mooie hoogtepunten gekend. Zo heb ik mooie herinneringen aan mijn tijd in  de jeugd van Roda JC en Alemannia Aachen, met kampioenschappen, alsook mooie toernooien in onder meer Marokko en Berlijn. Bij Chevremont mocht ik twee keer achter elkaar een kampioenschap vieren en wonnen we de districtsbeker. Ook met Groene Ster werden we in 2019 kampioen in de hoofdklasse en we wonnen in datzelfde seizoen de districtsbeker. Daarnaast zijn er natuurlijk de historische KNVB-bekerwedstrijden met Groene ster tegen Heerenveen, VVV en AZ. Onvergetelijk.

Maar het absolute hoogtepunt was de bekerwedstrijd met Groene Ster tegen VVV, in oktober 2019, waarin we de eredivisionist middels penalty’s uitschakelden.”

Systemen en formatie

Wie op het internet de naam Maurice Verbunt intikt vindt van alles en nog wat. Zo valt er onder meer te lezen dat zijn favoriete formatie 4-3-3 met de punt naar voren is. Waar dat precies vandaan komt weten we niet en of het nog klopt evenmin. Daarom vragen we om uitleg. Maurice reageert ,,Momenteel speel ik niet meer vast vanuit een bepaald systeem, maar meer vanuit spelprincipes. Het voordeel hiervan is dat je het in elke situatie kunt uitvoeren en dat het systeem daar ondergeschikt aan is. Spelprincipes zijn duidelijke afspraken die je maakt over wat te doen in balbezit en bij balverlies, alsook in de omschakeling. Daarnaast vind ik het belangrijk om te kijken naar de samenstelling van de spelersgroep, om zo in te schatten wat het beste is om te spelen.”

Carnavalsprins

We proberen Maurice Verbunt een beetje uit de tent te lokken als we hem vragen of zijn tijd als stadsprins van Kerkrade in 2005 niet uitstijgt boven zijn sportieve hoogtepunten. Het lukt ons niet, getuige zijn reactie: ,,Ik zie dit los van elkaar. Het zijn twee verschillende ervaringen in mijn leven. Ik heb als stadsprins vooral mogen genieten van een hele leuke tijd, waarbij het plezier hoog in het vaandel stond. Als trainer ben je meer met je vak bezig en zijn de hoogtepunten vooral een beloning van je werk.”

Alleen trainer of ook oog voor de clubs in zijn algemeen

We keren terug naar het voetbal. Trainers zijn in het algemeen voetbaldieren, in de goede zin van het woord. Maar sommigen steken ook zo in elkaar dat ze enkel bezig zijn met het gebeuren binnen de lijnen, ze hebben dan weinig oog voor hetgeen verder in een club moet gebeuren om de zaak draaiende te houden. Tot die laatste categorie behoort Maurice Verbunt nadrukkelijk niet. Hij legt dat als volgt uit: ,,Ik vind het altijd belangrijk dat je als trainer verder kijkt dan alleen naar het eerste elftal. Een club is hetzelfde als een bedrijf. Iedereen die binnen de club actief is levert een bepaalde bijdrage. Dat maakt dat je als hoofdtrainer ook iets terug moet doen richting die mensen. Een succes komt niet vanzelf aanwaaien, daar heb je iedereen hard bij nodig. Zo vind ik het bijvoorbeeld belangrijk dat wij als eerste elftal iets doen voor de jeugd, de supporters en de vrijwilligers.”

Vergelijking

Elke voetbalvereniging kent zijn eigen cultuur. De verschillen zijn vaak klein, maar het kan ook anders zijn. Hoe zit dat met clubs als SVN, Groene Ster en Chevremont. De visie, wat betreft zijn ervaringen als trainer, van Maurice Verbunt: ,,Om te beginnen, bij SVN heb ik eigenlijk niet echt als hoofdtrainer gewerkt. Het eerste jaar dat ik er speelde stopte de trainer in december en heb ik het samen met Dennis Voorst voor de rest van het seizoen overgenomen. De clubs waar ik trainer van ben geweest waren voor mij natuurlijk geen vreemde verenigingen. Ik kende vanuit mijn tijd als speler al veel mensen waar ik mee ging samenwerken. Ik vind het altijd belangrijk dat een club ambitie heeft en voor het maximale wil gaan. Dit heb ik gevonden bij zowel Chevremont als Groene Ster. Bij alle clubs waar ik heb mogen werken heb ik dat met heel veel plezier en passie kunnen doen.”

Groene Ster

Groene Ster is de hoogst spelende amateurvoetbalclub in Limburg. De club uit de wijk Heerlerheide doet het al veel jaren bijzonder goed. Je vraagt je dan of hoe zo’n club dat op poten weet te krijgen. Heeft dat te maken met geld, beleid? Hoe zit dat? Maurice Verbunt kijkt er als trainer al vijf jaar in de keuken. Zijn verklaring ,,Het is begonnen met het uitspreken van een missie en een visie die we gezamenlijk hebben ingezet. Hierin was de ambitie om in eerste instantie stappen te zetten richting de top van de hoofdklasse. Niet denkend overigens op dat moment dat we in het tweede jaar al kampioen zouden worden, waardoor we onze missie al snel moesten bijstellen.

Hierbij is voorzitter Jos op ’t Eijnde uiteraard een belangrijke factor. Hij bewaakt de rode draad binnen Groene ster en hij doet daarbij geen gekke dingen. Binnen Groene Ster is de structuur en de organisatie goed geregeld. Het is een club die in beweging is en blijft, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Die rust, samen met de continuïteit die de club uitstraalt, maakt dat Groene Ster het goed doet.”

Vertrek en ambities

Het is in de media al breed uitgemeten, Maurice Verbunt gaat de club aan het eind van het seizoen verlaten. Niet gek natuurlijk, na 6 voetbaljaargangen. ,,Dat is”, zo begint de oefenmeester ‘’voor een trainer al een behoorlijke lange tijd.” Hij vervolgt met: ,,Dit betekent ook dat de tijd van afscheid nemen steeds dichterbij komt. Ik heb ontzettend mooie jaren gehad en vele vrienden mogen maken en de club is me erg kostbaar geworden. Het zou voor beide partijen eeuwig zonde zijn als we nu één of twee jaar te lang zouden doorgaan en er scheurtjes ontstaan. Als we dit seizoen goed kunnen afsluiten, dan mogen we terug kijken op 6 mooie jaren en ga ik op zoek naar een andere uitdaging.

Als je me vraagt naar mijn ambities als trainer kan ik zeggen dat ik het liefst op het veld sta  met een groep en ik zou graag weer aan de slag gaan als trainer bij een ambitieuze club. Op dit moment speelt er nog niks concreets en laat ik het vooral op mij af komen. Kijk, ik heb bij Groene ster mogen werken in de derde divisie. Dit is voor amateurbegrippen een aardig niveau. Zelf ben ik ook erg ambitieus en zou ik het hoogste willen nastreven. Echter weet ik ook dat je afhankelijk bent van mensen die je een kans willen en kunnen geven. Daarnaast sta ik voor alles open en ben ik, zoals daarnet gezegd, vooral op zoek naar een club met ambitie.”

De Herdgang, Sportpark Bleijerheide en andere hobby’s

Maurice Verbunt en vriendin Melanie hebben twee jonge voetballende zonen. De een, Finn, komt uit voor PSV, de ander, Sill,  voor KVC Oranje. Opnieuw proberen we Maurice uit de tent te lokken, nu met de vraag of hij liever de Herdgang (PSV) of Sportpark Bleijerheide (KVC Oranje) bezoekt. Ook bij deze vraag loopt hij niet in de val. Hij blijkt een correcte vader, getuige: ,,Uiteraard kom ik bij beide clubs even graag. Dit omdat ik er tenslotte ben voor mijn beide zonen. Op de Herdgang merk je dat er een profcultuur heerst en bij KVC Oranje is het allemaal wat gemoedelijker. Uiteindelijk gaat het om het voetbal van Finn en Sill en geniet ik net zoveel van een wedstrijd van PSV (Finn) als van KVC Oranje (Sill).

De tijd die nog overblijft -voor zeg maar mijn andere hobby’s- besteed ik vooral aan mijn gezin. En hier geniet ik van de momenten dat ik als vader langs de lijn sta tot en met een etentje met zijn vieren.”

Geef een reactie