Kinderraad 2022-2023 presenteert laatste adviezen tijdens afscheid

De kinderraad 2022 – 2023: Joost de Goeij (kinderburgemeester), Roos Boermans, Danii Merx, Teun Tinholt, Nikai Gubbels, Djelson Mathijsen, Laila el Abdeslami, Valentina Grotestam, Amal Ucar, Erva Yildiz, Lander van den Bosch en Arwen Pechler.

Het schooljaar loopt ten einde en dus neemt de huidige kinderraad en kinderburgemeester alweer afscheid. In speeltuin Fort Willem presenteerde de kinderraad de twee laatste adviezen. Wethouders Manon Fokke (Burgerparticipatie) en John Aarts (Duurzaamheid) namen deze in ontvangst. Ook onthulden de leden van de kinderraad in het kader van hun al eerder gepresenteerde eerste advies een speciaal bord bij de speeltuin.

Drie adviezen

In totaal heeft de kinderraad dit schooljaar drie adviezen opgesteld:

I Meer en veiligere speeltuinen voor oudere kinderen
De kinderraad organiseerde de presentatie van hun laatste 2 adviezen met een speciale reden in speeltuin Fort Willem. Daar onthulden de kinderraadsleden een onderdeel van hun eerste advies: een speciaal bord met daarop regels voor veiligheid. Speeltuin Fort Willem heeft de primeur, maar de wens is om een dergelijk bord ook op andere plekken in Maastricht te plaatsen, zoals kinderboerderijen, speeltuinen in de wijk en skateparken. Het bord is onderdeel van het advies ‘Meer en veiligere speeltuinen voor oudere kinderen’ waarin de kinderraad adviseert om meer speeltoestellen te plaatsen voor oudere kinderen vanaf 8/9 jaar en aandacht te hebben voor de veiligheid in speeltuinen.

 

II De cadeautjesbank
De kinderraadsleden zien dat er steeds meer gezinnen zijn die extra uitgaven niet meer kunnen betalen. Zij bedachten de cadeautjesbank voor kinderen die uitgenodigd zijn op een verjaardagsfeestje, maar waarvan de ouders of verzorgers geen geld hebben om een cadeautje te kopen voor de jarige. De kinderraad stelt voor om een cadeautjesbank te openen bij de voedselbank. Mensen die gebruik maken van de voedselbank kunnen op naam en datum een stempelkaart krijgen. Met de stempelkaart kunnen zij 15x per jaar een cadeautje halen.

 

III Minder plastic in winkels etc.
Het milieu wordt flink vervuild door o.a. plastic verpakkingen. Milieuvervuiling is slecht voor de natuur, dieren en op den duur ook voor de mens. De kinderraad vindt daarom dat er minder plastic in winkels moet komen, waardoor er ook minder plastic in de natuur terecht kan komen. Zij adviseren om inwoners en ondernemers van Maastricht bewuster te maken van zwerfafval. Bijvoorbeeld door winkeliers een brief te sturen over het verminderen van plastic in winkels met daarin tips (gebruik van herbruikbare zakjes, plastic zakken weghalen bij de kassa, neerzetten van een bord, gebruik van bioplastic om 6-packs blikjes). Acties als de Maas clean-up en afvalchallenges moeten gestimuleerd worden en plastic kan gescheiden opgehaald worden of op separate punten ingeleverd worden.

Wethouder Manon Fokke (Burgerparticipatie): “Ik wil de kanjers van deze kinderraad en ook de kinderburgemeester ontzettend bedanken. Niet alleen voor hun goede adviezen, maar voor al hun werk dit schooljaar. Vergaderen, overleggen met je klas, aanwezig bij onthullingen, de intocht van de Sint of het afscheid van de burgemeester: de kinderraad was vertegenwoordigd. Ik ben dus supertrots!”.

Nieuw schooljaar, nieuwe kinderraad

In de zomervakantie worden alle basisscholen in Maastricht weer benaderd met als doel het vinden van de nieuwe kinderraad en natuurlijk de nieuwe kinderburgemeester.

Foto en Tekst: Gemeente Maastricht