Austausch.Mobilität.Arbeit in Kerkrade

eertien jongeren uit Dortmund waren vrijdag 13 april te gast bij de gemeente Kerkrade ter afsluiting van het project Austausch.Mobilität.Arbeit. De jongeren, die in eigen land moeite hebben met het vinden van een geschikte beroepsopleiding of werk na de opleiding, liepen sinds begin van dit jaar stage bij verschillende bedrijven in Kerkrade en omgeving. In de raadzaal werden op uitnodiging van wethouder Jo Schlangen (Jeugdzorg) hun ervaringen gepresenteerd aan de deelnemende bedrijven en de gemeente.

Werkervaring opdoen bij Kerkraadse bedrijven “Dankzij het project kunnen de jongeren werkervaring opdoen in het buitenland. Arcus College regelde de praktische zaken zoals fietsen, ov-chipkaarten, regio-tips en stageplaatsen waar de jongeren acht weken werkervaring konden opdoen”, geeft René Schillings van de onderwijsinstelling aan. In Dortmund worden de jongeren nog zes weken begeleid naar een nieuwe opleiding of werk om te voorkomen dat ze na een ervaring als deze in een zwart gat belanden.

Uitwisseling.“Een dergelijk project is ook voor Kerkrade interessant”, zegt wethouder Jo Schlangen. “Ook wij zoeken oplossingen voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wellicht kunnen we de uitwisseling in de toekomst omdraaien, zodat jongeren van hier ervaring kunnen opdoen bij Duitse bedrijven die vaak wat meer gericht zijn op discipline en structuur. Natuurlijk zijn bij een volgende editie de Duitse deelnemers weer van harte welkom in onze stad.” Bettina Langenau, projectleidster van Austausch.Mobilität.Arbeit, roemde de gastvrijheid van de deelnemende bedrijven en gemeente Kerkrade.

Deelnemende bedrijven. De jongeren kregen onderdak bij de Stegelshof in Eygelshoven en hebben gewerkt bij American DJ, Dartel Dome Kerkrade, Zorgcentrum Laethof van Meandergroep, Laura Metaal, GaiaZOO, Inceman interieur, gemeente Kerkrade, Wellcoll Heerlen, SnowWorld, Arcus College, Event Design Parkstad en de Vrije Academie ZOM. De deelnemers zijn onder de indruk van de werkzaamheden die ze hebben mogen uitvoeren. Het is alles behalve “de vloer vegen en koffiezetten”!

Foto Gemeente Kerkrade afdeling communicatie

Geef een reactie