Hoofdmenu

Vleermuizen spotten in het Strijthagerbeekdal

 

In de schemering verandert het Strijthagerbeekdal. De zon gaat onder en even lijkt het alsof je helemaal niks meer hoort. Totdat je echt gaat luisteren. Dan stijgen de geluiden van de vogels uit de stilte omhoog. En als je ogen ook gewend zijn aan minder licht, zie je fladderende vogels en …. misschien wel fladderende vleermuizen! Op vrijdagavond 3 augustus  gaan de boswachters van Natuurmonumenten op zoek naar het leven inde schemer in het Strijthagerbeekdal en jij kunt mee! Het programma is gericht op gezinnen met kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Om 20.30 uur vertrekken ze bij de parkeerplaats van het Overste Hof, Overstehofweg 14 te Landgraaf. De kosten voor deelname zijn € 4,- voor kinderen van leden of OERRR en € 7,- voor kinderen van niet-leden. Volwassenen betalen € 5,- (lid) of € 8,- (niet-lid). De wandeling duurt ongeveer 2 uur.  Wil je mee, boek dan vooraf je ticket via www.natuurmonumenten.nl/agenda. Graag een kwartier voor vertrek aanwezig zijn!

Op zoek naar nachtdieren
Een deel van de natuur lijkt ’s nachts pas tot leven te komen. Ga mee met de boswachters van Natuurmonumenten en zoek mee naar de nachtdieren die in het Strijthagerbeekdal leven. Wie weet zie of hoor je vleermuizen, nachtvlinders, reeën, of nachtvogels. De boswachter weet in ieder geval waar ze vaker zitten. Met de batdetector kan hij het superhoge geluid van de vleermuizen omzetten naar geluiden die wij wel kunnen horen. Dan kun je ook horen welke soorten vleermuizen er rond je vliegen. Zo kunnen er watervleermuizen vlak boven het water op zoek zijn naar insecten. Of dwergvleermuizen die vlak boven je hoofd vliegen. Nee, geen paniek, de vliegen zich niet vast in je haren.

Waar en wanneer
Deze vleermuizenexcursie vindt plaats op vrijdag 3 augustus, vertrekt om 20.30 uur en is geschikt voor volwassenen en gezinnen met kinderen ouder dan 8 jaar. Graag een kwartier voor vertrek verzamelen op de parkeerplaats van Hotel Overste Hof, Overstehofweg 4 in Landgraaf.  Trek in ieder geval gemakkelijke wandelschoenen aan.

Foto: De boswachter speurt naar vleermuizen met de batdetector | Natuurmonumenten