Heerlen hoopt op magische tafeltennisavond in sporthal A Gene Bek

 

 

Voor het eerst sinds 2012 spelen de tafeltennissers van TTV Heerlen weer Europese topwedstrijden. En opnieuw is Fenerbace Istanbul de tegenstander. Op 17 november speelt TTV LYBRAE Heerlen het uitduel in Istanbul. Op vrijdag 23 november volgt de return in Heerlen in sporthal “A Gene Bek” in Bekkerveld.

Aanvang is 19.30.

Deze maand is het exact 20 jaar geleden dat TTV Heerlen – toen nog onder de meest bekende sponsornaam TTV FÜRST – na een winstpartij in Tilburg tegen TTV Irene, naar de eredivisie promoveerde. Toenmalig coach was Paul van de Laar. Topspeelsters in die dagen o.a. Loes Vrouenraets, Iliana Dimitrova en Masako Nagashima. Het was het startsein van een ongekende triomftocht met o.a. zeven landstitels. In de glorie won TTV FÜRST in 2008 en 2010 zelfs twee keer de Champions League, het belangrijkste internationale tafeltennistoernooi.

In 2011 won TTV Heerlen  de ETTU-cup- vergelijkbaar met de Europaleague in het voetbal. De sportieve conduite staat van de TTV Heerlen in in Limburg dan ook ongeëvenaard. Nog steeds is TTV Heerlen het enige sportteam in Limburg (of het nou voetbal, biljarten, handbal of volleybal is) dat ooit een Europacup wist te winnen. Ter vergelijking: Swift Roermond (handbal) haalde ooit een finale, Roda JC  een kwartfinale maar meer was er niet.

In 2012 ging het roer financieel noodgedwongen om bij TTV Heerlen. Wél nog eredivisie maar geen Europacup meer. Eigen jeugd kreeg voorrang. Maar zie: juist die eigen jeugd  voorop Rachel Gerarts presteert inmiddels dusdanig goed dat er nu weer nieuwe uitdagingen gezocht worden. Het werd onderbouwd door nieuwe speelsters, daaronder ook Elena Timina, oud-international en –bondscoach en een ervaren rot waar die eigen jeugd flink van kan leren.

Het tegenkomen ambitieniveau vertaalde zich ook in de seizoendoelstellingen. TTV LYBRAE Heerlen wilde meedoen voor de titel en Europees de tweede ronde halen.

Actueel is TTV Lybrae Heerlen aardig op koers. Koploper in de eredivisie en in de ETTU-cup heeft het sterk presterende team zich gekwalificeerd voor de derde ronde. De loting voor die derde ronde was ongemeen spannend. Voorafgaand aan de loting waren er acht mogelijke tegenstanders: Lille en Queville uit Frankrijk (die hadden de voorkeur), Duda Resa (Kro), Linares (Spa), Villach (Oos), Kazan en Taberlog (Rus) en Fenerbahce (Tur). Vooral voor de twee Russische tegenstanders werd gevreesd, niet eens zozeer sportief maar wel logistiek: vliegreizen met overstap en een tijdsduur van meer dan veertien uur lagen in het verschiet.

Met Fenerbahce treft LYBRAE Heerlen een oude bekende uit haar gloriejaren. In 2010-2011 werden de Turken in de kwartfinale verslagen na twee thrillers (3-2) en won de Heerlense formatie uiteindelijk ook de ETTU-cup. In 2011-2012 was Fenerbace in de kwartfinale met 3-2 en 3-1 te sterk. Ook deze keer belooft het weer een spannende tweestrijd te worden. Bestuurslid TZ Marcel Gerarts is hoe dan ook tevreden: “We hadden 25 procent kans dat we een Russische ploeg loten uit de Oeral (Kazan) of in de buurt van de Krim (Taberlog). Dat is gelukkig van de baan. Sportief gezien hebben we een kans, maar Fenerbahce is favoriet. We moeten flink aanpoten in de komende drie weken. De laatste thuiswedstrijd speelden we in Europa in 2012 (tegen Fenerbahce dus) en die routine is een beetje weg. Maar goed eerst gaan we een perfecte organisatie neerzetten en dan gaan we ons volledig concentreren op het sportieve”.

Gunter Fürst, sponsor, macher en supporter van het eerste uur is laaiend enthousiast: “Europacup heeft iets magisch”, zegt de Heerlense ondernemer die nabij het Roda JC-stadion een gekend kantoorservice bedrijf runt. “Uitwedstrijden zijn wat relaxter (minder organisatie) maar thuis wil je een top-sfeer en – uitstraling creëren. Dat lukte ons in het vorig decennium prima. Nu willen we ons opnieuw van onze beste zijde laten zien. De locatie A Gene Bek is een fantastisch plek om dat in alle opzichten voor elkaar te krijgen. We hopen op veel supportersupport om er ook in Heerlen een heksenketel van te maken. Die extra steun van de supporters kan echt het verschil maken”, is mijn ervaring.

Kaarten voor de Europacupwedstrijd TTV LYBRAE Heerlen- Fenerbace Istanbul kosten € 7,50 voor volwassenen en € 5,00 voor jeugd t/m 16 jaar.

Voorverkoopadressen:

Kantine TTV Lybrae Heerlen op dinsdagen 20.00-22.00 en zaterdagen 16.00-22.00

Kantine “A Gene Bek”, Tacitiusstraat 130, Heerlen

SUNCARE Heerlen, Akerstraat 62, Heerlen

Meer info: www.ttvheerlen.nl.

Foto’s TTV LYBRAE Heerlen

Geef een reactie