De Euregio Maas-Rijn: een verbindende schakel over grenzen heen

De Euregio Maas-Rijn (EMR) is de schakel tussen tientallen spelers in de grensoverschrijdende samenwerking. Zij zorgt voor netwerken en ondersteuning op verschillende niveaus. De bijeenkomst van de Euregio Maas-Rijn gisteren markeert de helft van het Nederlandse voorzitterschap van de Euregio: tijd om de balans op te maken!

Het voorzitterschap van de EMR wisselt elke drie jaar, zodat het werk van de vereniging steeds nieuwe impulsen krijgt. Sinds eind 2022 bekleedt de Provincie Limburg Nederland het voorzitterschap in de persoon van Commissaris van de Koning, Emile Roemer.

Onder het huidige voorzitterschap kan de EMR bogen op een aantal successen tot nu toe:

Financiële steun

De eigen fondsen van de EMR voor Kleine Euregionale Projecten en Euregionale Onderwijsmobiliteit hebben 45 projecten gesubsidieerd en meer dan 8500 leerlingen in staat gesteld om op schoolreis te gaan over grenzen of talen.

Het People to People Fund, een INTERREG V-A EMR-project dat burgergerichte initiatieven stimuleerde, ondersteunde 13 projecten met meer dan € 300.000 aan EFRO-subsidie. Zo kon de Jeker worden schoongemaakt (“Leve de Jeker”), een musical worden opgevoerd (“1945”), een grensoverschrijdend burgerfeest worden georganiseerd (“Drielandenfeest”), burgers van gedachten wisselen over gezondheidskwesties (“SoMe”) en nog veel meer.

Wil je meer weten over de People to People projecten? Klik dan HIER.

Integratie van de Euregio in het schoolprogramma

Het netwerk van Euregioprofiel- en Euregioscholen, die streven naar een Euregionale aanpak in hun curriculum en het onderwijs van de buurtalen Duits, Nederlands en Frans, omvat nu meer dan 60 scholen.

Daarnaast is er een euregionaal drietalig en digitaal lesboek gemaakt dat in verschillende schoolvakken kan worden gebruikt en dat zich aanpast aan het niveau van de leerling: GeoRegioEMR.

De EMR heeft al deze successen kunnen behalen dankzij het INTERREG V-A EMR project EMRLingua en haar partners.

HIER vindt u meer informatie over EMRLingua.

Na de overstromingen: versterking van de Euregionale samenwerking

Het MARHETAK project, dat werd geleid door EMRIC (Euregio Maas-Rijn Incidentbestrijding en Crisisbeheersing), heeft de grensoverschrijdende samenwerking in het geval van een nieuwe overstromingssituatie in de EMR sterk verbeterd: er werden onder andere mobiele dammen aangeschaft die zeer snel kunnen worden opgezet en datasets werden gekoppeld, zodat de EMR nu een modelregio is voor grensoverschrijdend waterbeheer in Europa. 

Andere projecten zoals EMR Flood resilience of het partnerschap binnen het Drielandenpark hebben zich ook gericht op de gevolgen en de vragen “Hoe kunnen we het beter doen? Hoe kunnen oplossingen uit de natuur ons helpen?”

Landschap en klimaat: Euregionaal denken

De kandidatuur voor het grensoverschrijdende landschapspark “Bocageland zonder grenzen” werd vanaf het begin gesteund door de EMR en het Drielandenpark. Sinds oktober 2023 weten we dat de kandidatuur succesvol was. Dankzij dit nieuwe landschapspark kunnen de gemeenten Aubel, Plombières, Dalhem, Voeren, Margraten-Eijsden, Gulpen-Wittem en Vaals gezamenlijk gebieden als waterbeheer en landbouw grensoverschrijdend aanpakken.

Drie landen, drie steden, één trein

De drielandentrein zal vanaf 9 juni 2024 de steden Aken, Maastricht en Luik met elkaar verbinden. Deze trein is het resultaat van jarenlange onderhandelingen waarbij de EMR het Euregionaal Coördinatiecentrum AVV heeft ondersteund.

De oerknal naar de grensdriehoek brengen

De Einstein Telescoop: de EMR ondersteunt, coördineert en netwerkt de respectieve partijen uit België, Duitsland en Nederland op verschillende politieke niveaus over dit onderwerp. Dit megaproject betekent niet alleen een wereldwijde academische reputatie voor onze grensregio, maar de bouw en exploitatie van de faciliteit zou ook ongeveer 1.500 directe en indirecte banen creëren in onze EMR!

“De Euregio Maas-Rijn is de schakel tussen een breed scala aan partners en organisaties die grensoverschrijdend werken. Het EMR-kantoor in Eupen werkt elke dag met betrokkenheid en gedrevenheid aan zijn missie: het grensoverschrijdende leven voor de inwoners van onze Euregio vereenvoudigen”, looft Emile Roemer, commissaris van de Koning in de Nederlandse provincie Limburg en voorzitter van de EGTS Euregio Maas-Rijn.