Hoofdmenu

Dion Otten (Bekkerveld) De appel valt niet ver van de boom

 

Hij omschrijft zichzelf als rustig, bescheiden en een echte winnaar. Welnu, de ouderen onder ons weten dan dat hij dat dan niet van een vreemde heeft. Dion Otten (23) is de zoon van Patrick Otten, op wie al die typeringen van toepassing waren. Dion komt tegenwoordig uit voor tweedeklasser Bekkerveld. We gingen als redactie met hem in gesprek. Hij blijkt een man van weinig woorden, maar ook iemand die niet om een uurtje (extra) voetbalarbeid maalt.

 

Het begin. De appel valt niet ver van de boom. Het geldt ook weer in dit geval. Patrick Otten was en is een ‘voetbaldier’ pur sang. Hij voetbalde in de hoofdklasse voor Chevremont en Limburgia. Een hoger niveau was er destijds bij de amateurs niet. Zoon Dion kwam op 5-jarige binnen bij KVC Oranje. Hij vertelt: ,,Mijn vader voetbalde en was trainer, dus ik kwam heel vaak en al heel vroeg op voetbalvelden door het hele land. Altijd had ik dan een bal bij me en ging ik zelf aan de slag. Met 5 jaar ben ik bij KVC Oranje gaan voetballen. Ik ben begonnen als aanvaller. Daarna werd ik, omdat ik het fysiek vaker wat lastig had, omgeturnd tot linkerverdediger. Later heb ik meestal op het middenveld gespeeld, wat ook nu nog mijn favoriete positie is.”

Roda JC. Na amper drie jaartjes KVC Oranje ging Dion richting Parkstad Limburg Stadion. Nou ja, in ieder geval kwam hij terecht in de jeugd van Roda JC, die haar thuiswedstrijden in de regel op Kaalheide speelt. Aan die tijd heeft Dion mooie herinneringen, ontmoetingen ook met voetballers waar velen van ons alleen maar van kunnen dromen. We laten Dion zelf aan het woord. Hij zegt: ,,Op 8-jarige leeftijd ben ik naar Roda JC gegaan. Hoogtepunten waren de promotie met de C1 naar de Eredivisie en de handhaving met de A1, ook in de Eredivisie, de vele (internationale) toernooien (o.a. in Denemarken), tegen grote tegenstanders en vele bekende voetballers. Ik denk daarbij aan Frenkie de Jong, Andreas Pereira (Manchester United) en Duits international Leroy Sané, destijds Schalke’04, nu Bayern München. Uiteindelijk  kwam ik fysiek veel te kort om te slagen in het profvoetbal. Ik zag dat aankomen. Dan moet je eerlijk tegen jezelf zijn. Ik besefte dat mijn toekomst elders lag en keerde terug naar de amateurs.”

Bekkerveld.Dion Otten besloot dus terug te keren naar de amateurs. Hij had meerdere opties. Hij vertelt ons dat EHC, Bekkerveld en KVC Oranje mogelijkheden waren. Alle 3 mooie en leuke clubs. KVC Oranje, zijn oude liefde, acteerde in de vijfde klasse. Daar zag hij zichzelf niet in voetballen, met name omdat op dat niveau fysiek vaak belangrijker is dan voetballend vermogen. Dion, over KVC Oranje en de club die hij wél koos: ,,KVC Oranje zou vooral fysiek voetbal inhouden, iets wat niet bij mij past en waarbij ik het gevoel had mij niet goed genoeg te kunnen ontwikkelen. Goed om te zien dat nu meerdere clubs een ‘onder 21/23’-team hebben, waardoor jonge spelers de tijd krijgen om aan het echte mannenvoetbal te wennen. Toen bleven nog twee opties open, EHC en Bekkerveld. Op gevoel heb ik toen voor Bekkerveld gekozen. De tweede elftallen van beide clubs speelden allebei Reserve Hoofdklasse. Een sterke competitie, met tegenstanders zoals Deurne, Gemert, Blauw-Geel enz. Achteraf gezien was Bekkerveld een juiste keuze en een mooie springplank in mijn ontwikkeling.”

Hoogte- en dieptepunten.Dion, vrijgezel en in het dagelijks leven in de afrondende fase van zijn studie Bedrijfseconomie (Finance en Control) , heeft ons al verteld over mooie herinneringen  in zijn nog jonge voetballeven. Een ander hoogtepunt was, zo laat hij ons weten, het kampioenschap in zijn eerste jaar bij Bekkerveld in de Reserve Hoofdklasse. Daarover: ,,Een unieke prestatie, omdat eerder nog nooit een Limburgse ploeg in die Hoofdklasse kampioen was geworden. Altijd trokken Brabantse ploegen aan het langste eind. De ban werd door ons gebroken. Om het Nederlands kampioenschap verloren we vervolgens in de halve finale van de amateurs van Ajax. Jammer, maar het blijft leuk om er aan terug te denken. Een grote teleurstelling is de degradatie met Bekkerveld naar de tweede klasse in 2019.”

De speler Dion Otten.We kijken eens naar de voetballer Dion Otten. Hij begon dus als aanvaller, werd verdediger en speelt het liefst in het middenveld. Dat heeft hij al verteld. Over zijn functioneren bij Bekkerveld zegt hij: ,,Omdat de spoeling in onze verdediging dun is, functioneer ik nu vaker als linker- of rechterverdediger. Omdat ik een echte teamplayer ben doe ik dat vanzelfsprekend. Mijn absolute voorkeur gaat echter uit naar een van de posities op het middenveld. “ Aan zijn trainingsijver zal het in ieder geval niet liggen. Dion is een trainingsbeest, van jongs af aan al. In zijn tijd bij Roda JC trainde hij dagelijks. Een liefhebber, die voortdurend wil werken aan zijn ontwikkeling, samen met de trainers die hem daarbij hebben geholpen en dat nog doen. Eigenlijk is zijn feitelijke ambitie zo lang mogelijk op het voor hem hoogst haalbare niveau te voetballen.

Komend seizoen.Bekkerveld kende tot voor kort een opmars in het amateurvoetbal. Men ging in niet al te lange tijd van de derde klasse naar de hoofdklasse. Daarna ging het minder. Komende voetbaljaargang is de tweede klasse de voetbalhabitat van de club. Wat mogen we verwachten, vragen wij ons af. Dion Otten geeft zijn visie over de kansen van Bekkerveld en andere clubs in 2G: ,,Het is lastig te zeggen wie er kampioen gaat worden. Dat is van veel factoren afhankelijk. Wij hebben ons behoorlijk versterkt, maar hebben wel een vrij krappe selectie. Als we niet teveel blessures en schorsingen krijgen moeten we een woordje mee kunnen spreken. Een goede start van het seizoen is heel belangrijk! We zullen wedstrijd voor wedstrijd voor de drie punten gaan en zien waar het schip uiteindelijk strandt. De verschillen in de tweede klasse zijn vrij klein -dat was vorig seizoen niet anders-  waardoor wedstrijden vaak door details beslist worden. Sportclub’25 en Heer, die zich goed versterkt hebben, zijn volgens mij ploegen die voor de titel zullen gaan.”

Bondscoach.Ronald Koeman heeft het Nederlands elftal onlangs achter zich gelaten en gekozen voor Barcelona. Die laatste club blijkt desgevraagd de favoriet van onze gesprekspartner, sinds de tijd van Xavi en Iniesta (de man van de enige treffer in de WK-finale van 2010), van wie Dion zegt nog steeds fan te zijn. De oranje-supporters onder ons zullen dat niet allemaal zo zien, maar goed, met respect is niets mis.

 

Dion Otten, die ons vertelt geen echte feestvierder te zijn, maar wel graag met vrienden een terrasje pikt of een hapje gaat eten, graag wedstrijden in de Bundesliga bezoekt, zowat alle sport op TV volgt, aan zaalvoetbal alsook calisthenics (fitness met eigen lichaamsgewicht) doet en daarnaast een bioscoopbezoek de moeite waard vindt, laat zijn licht schijnen over het team van alle Nederlanders: ,,Ronald Koeman heeft er samen met zijn spelers en zijn staf voor gezorgd dat het Nederlands elftal, de weg omhoog weer heeft gevonden. Zijn opvolger, wie dat dan ook moge zijn, moet voortborduren op de ingeslagen weg. Er komt nog genoeg jong talent aan!

 

Dion sluit af met een diplomatieke wijsheid: ,,Maar als je me vraagt wie de opvolger moet worden? Dat laat ik maar aan de KNVB verantwoordelijken over.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno