Julia Cramer (RWTH Aachen) wint Euregionale Architectuur Prijs 2017

Zaterdag 4 november 2017 vond de 27ste editie plaats van de Euregionale Architectuur Prijs (EAP), in Maastricht. Uit circa 400 afgestudeerde studenten van het collegejaar 2016-2017 van de vijf architectuuropleidingen uit Aken, Luik, Hasselt en Maastricht, werden uiteindelijk 29 projecten genomineerd voor deelname aan de competitie.

Julia Cramer (RWTH Aachen) won de eerste prijs (€2.500,-) voor haar project ‘London. Hand and Head’. Jeroen Brosky (MMA Maastricht) won de tweede prijs (€1.250,-) voor zijn project ‘The Workshop’. De derde prijs (€ 500,-) ging naar Hanna Fokken (RWTH Aachen) voor haar project ‘A Small World of Memories’.

Vier andere projecten kregen eervolle vermeldingen: Kijong Lim (RWTH Aachen), Li Lin (RWTH Aachen), Marie Moors (UHasselt) en Jan Strelzig (RWTH Aachen).

De internationale jury bestond uit Koen van Bockstal, Floris Cornelisse, Christian Heuchel, Véronique Patteeuw en Roel Beneens.

 De EAP-tentoonstelling met de deelnemende projecten is t/m vrijdag 15 december 2017 op werkdagen gratis te bezoeken in de Academie Beeldende Kunsten, Herdenkingsplein 12, 6211 PW Maastricht. De winnende projecten zijn duidelijk aangegeven voor het publiek.

Openingstijden:

maandag, dinsdag en donderdag van 08.30 tot 21.30 uur

woensdag en vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.

De jury over de winnende projecten:

Eerste Prijs: Julia Cramer ( RWTH Aachen) ‘London.Hand and Head’

“De jury heeft intens gediscussieerd over dit project, maar kwam al vrij snel tot de unanieme beslissing dat het, zonder enige twijfel, op verschillende niveaus uitblinkt. Het winnende project start vanuit een behoedzame analyse van het bestaande, en zoekt naar de verborgen stedelijke dynamiek om het programma van eisen en het conceptvoorstel te voeden. Het is het werk van iemand die eerder ruimtelijke potenties ziet dan permanente structuren. In plaats van een groot gebaar te maken, stelt het project een alternatieve structuur voor: een vorm van stedelijke acupunctuur of – om het anders te formuleren – kleine interventies die het verschil kunnen maken. Je zou kunnen zeggen dat dit een voorstel is voor een ‘architectuur zonder architecten’, waarbij niet zo zeer de architecturale vorm belangrijk is, maar de ruimtelijke sensibiliteit van de interventies. Het is een bescheiden project dat een stad van anekdotes voorstelt waar men zowel ruwheid als zachtheid, zowel humor als ernst kan vinden. Doordat het project de stad aanpakt van de grootste tot de kleinste schaal, vindt de jury dit het meest complete project en bovendien ook uitzonderlijk goed gerepresenteerd”

 

 

Tweede Prijs:  Jeroen Brosky (MAA Maastricht) ‘The Workshop’. 

“De tweede prijs gaat naar een heel persoonlijk project. Het vindt zijn motivatie in een zoektocht naar materialiteit en aan de basis ligt een buitengewoon onderzoek. De jury was zeer onder de indruk vanwege de symbiose die het bewerkstelligt tussen materialiteit aan de ene kant en ruimtelijke kwaliteiten aan de andere kant. Terwijl de student een belangrijke autonomie weet te bereiken, was hij toch in staat te verhinderen dat het project te hermetisch werd, door om te gaan met lokale materialen en ecologische aspecten. Dit heeft geresulteerd in een zeer tectonisch en haptisch project waarbij de tastzin, perceptie en manipulatie ter discussie werden gesteld; een project waarin elk detail bekend is bij de ontwerper – een project dat gebouwd wil worden”.

 

 

 

 Derde Prijs:

“De derde prijs gaat naar een project dat een belangrijke maatschappelijke uitdaging aangaat en een diepe vreugde toont in het scheppen van ruimte. Door een kritische benadering van de moderne architectuur te tonen, wil het project eveneens ons huidige architecturale vocabulaire heroverwegen. En dat gebeurt op zo’n manier dat het heftige discussies op gang brengt, ook onder de juryleden. Vertrekkend vanuit een belangrijke analyse, onderzoekt het project de interactie van architectuur en geheugen, en herinnert het ons aan iets dat we soms vergeten lijken te zijn: dat architectuur een drager van betekenis kan zijn. “

Het volledige (Engelstalige) juryrapport is te lezen en downloaden via www.eap-pea.org 

Over de Euregionale Architectuur Prijs (EAP)
De Euregionale Architectuur Prijs is een grensoverschrijdende Architectuurprijs voor de beste afstudeerprojecten van de vijf architectuuropleidingen uit Aken, Luik, Hasselt en Maastricht. Door middel van de EAP wil SCHUNCK* Architectuur talentvolle, pas afgestudeerde architecten een podium bieden dat hun stap naar de beroepspraktijk bevordert. Daarnaast leidt de onderlinge wedstrijd tussen de instellingen tot een positief effect op de kwaliteit van het onderwijs en haar eindproducten.

Samenwerkingspartners
De vijf deelnemende architectuurscholen uit de Euregio Maas-Rijn zijn: RWTH Aken, Fachhochschule Aken, Universiteit van Luik, Universiteit Hasselt en de Maastrichtse Academy of Architecture.

De prijs wordt ondersteund door de Architektenkammer Nordrhein Westfalen, het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie, de Provincie Limburg, Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV), Wienerberger NV en de gemeente Heerlen

Bron SCHUNCK* en Foto RWTH Aachen University

Geef een reactie