Laatste kolenmijnen in buurland NRW eind 2018 dicht

 

 

De laatste twee kolenmijnen in Noordrijn-Westfalen, Duitslands grootste aan Limburg grenzende Bundesland gaan eind 2018 dicht. 5000 koempels die er nu nog te kost verdienen verliezen hun baan. Met de sluiting van de laatste twee kolenmijnen komt een einde aan een industrieel tijdperk. In de jaren vijftig van de vorige eeuw verdienden 500.000 mannen de kost in de mijnen. Na de tweede wereldoorlog had Duitsland voorop NRW kolen en staal bitterhard nodig voor de wederopbouw.

In Limburg werd op 31 december 1974 werd de laatste vracht steenkool in de enige nog resterende steenkoolmijn, de Oranje-Nassau I te Heerlen naar boven gehaald. Het goedkopere gas in Groningen werd door de toenmalige regering als het ideale alternatief gezien. PvdA-minister van Economische Zaken Joop den Uyl werd bij zijn besluit gesteund door Limburgs commissaris van de Koningin Charles van Rooy en Frans Dohmen, de voorzitter van de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond.

NRW ministerpresident  Armin Laschet (CDU), die in de Akense deelgemeente Burscheid woont, kent de gevoeligheden, die altijd weer ontvlammen tussen voor en tegenstanders van nieuwe energie. Het is zoals globalisering  actueel ook weer een hot item bij de besprekingen tussen de politieke partijen CDU, CSU en SPD die proberen om tot een nieuwe regeringscoalitie te komen. CDU- vice voorzitter Laschet, die als een van de onderhandelaars aan tafel zit, pleit voor een geleidelijke overgang naar nieuwe energie geënt op zoals wind en zon.

Op dit moment kan nieuwe energie in zijn ogen nog niet voldoen aan de vraag van industrie en burgers om betaalbare en op ieder moment beschikbare stroom te kunnen beschikken. Vooralsnog wil Laschet in NRW dan ook vasthouden aan bruinkool afgravingen. Tegenstanders van de omstreden bruinkoolafgravingen, die enorme kraters in het landschap slaan en daarnaast ongelooflijke hoeveelheden grondwater onttrekken – de gevolgen zijn tot in Limburg merkbaar – eisen en rap einde van de bruinkoolindustrie. Dat doen ook sommige wetenschappers onder verwijzing naar de klimaateisen van Parijs.

Laschet waarschuwt echter voor het enorme aantal arbeidsplaatsen dat verloren gaat bij een overhaaste uitstap. Ook wijst hij fijntjes op het gegeven dat in een tijd van globalisering en digitalisering het creeren van nieuwe arbeidsplaatsen voor de betrokken mensen geen vanzelfsprekendheid is. Volgens Laschet moet de politiek daarom voor en tegenstanders verzoenen in een voor beide partijen acceptabele compromis.

Foto’s®Parkstadactueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie