Kerncentrales Tihange en Doel waarschijnlijk ook na 2025 open

 

 

Ondanks de kernuitstap overeengekomen voor 2025 in België lijkt verlenging van de levensduur van de kerncentrales niet uitgesloten. Sterker nog steeds waarschijnlijker.  Jean-Pierre Clamadieu, CEO (CEO) van Engie, exploitant van de Belgische kerncentrale Tihange, nabij Luik en Doel nabij Antwepen echt een verlenging van de looptijd van sommige reactoren voorop de recentere reactoren Tihange 3 en Doel 4 heel goed mogelijk. Vraag is hoe de nieuwe regering die na de Belgische verkiezingen wordt samengesteld het energiebeleid in België gaat vormgeven. De Vlaamse partij N-VA, die sterk is gestegen, eiste altijd weer in het verleden om ten minste twee reactoren op het net te houden. De N-VA deelde de bezorgdheid van grote delen van het bedrijfsleven en de bevolking; zonder kernenergie dreigt voor België de black-out.

Voor de oudere en bijzonder omstreden meilers Tihange 2 en Doel 3, met duizenden micro haarvaat scheurtjes in de reactor lijkt wel het einde in zicht. Al liet topman Jean-Philippe Bainier van Engi in juni 2017 in een interview met een Duitse krant optekenen dat nergens staat dat kernenergie maat 40 jaar werken. 60 jaar laat zich bij kerncentrales meestal gemakkelijk uitvoeren”, liet Bainier destijds optekenen.

Een grote regio, drie talen en zeer veel ramp plannen: voor een ernstig nucleair ongeval in de rampenhulp van Belgische kerncentrale Tihange is het grensgebied niet afdoende toegerust waarschuwde het Nederlandse onderzoek Raad voor veiligheid in Den Haag eerder dit jaar. De drie landen moeten hun plannen van de ramp beter te coördineren en de burgers duidelijker informeren. De conclusie vloeide voort uit een studie en de grote bezorgdheid over de ernstige beveiligingsfouten in de twee Belgische kerncentrale Tihange in de buurt van Parkstad en Doel in de buurt van Antwerpen. De veiligheid is controversieel vanwege duizenden fijn scheuren, ook komst het regelmatig naar storingen.

Hoewel de veiligheid van elektrische centrales niet werd onderzocht stelt Tjibbe Joustra de voorzitter van het onderzoek van de Raad van bestuur dat se waarschijnlijkheid van een ernstig ongeval in een kerncentrale laag is. Het internationale systeem van controle en toezicht werkt heel goed”, zegt hij. Joustra stelt echter ook vast dat de bescherming van burgers onvoldoende is. Op papier is het gedeeltelijk geregeld, maar het is onvoldoende als er inderdaad een nucleaire ramp gebeurt.” Bij een onverhoopt nucleair ongeval, zou tienduizenden mensen in België, Nederland en Duitsland betroffen zijn.

Foto geleverd door Torena Publiciteit

Geef een reactie