Chronische pijn is een onzichtbare en vaak onbegrepen aandoening. Aan de buitenkant is er niets te zien, maar van binnen is er vaak (veel) pijn. Toch kun je leren om met deze pijn om te gaan. Wat zou je ervan vinden om weer die dagelijkse activiteiten of die hobby uit te voeren die je nu niet meer of minder doet? Ondanks dat chronische pijn niet is te genezen, zijn er meer mogelijkheden om een waardegericht leven te leiden.  

 

Wat is het verschil tussen pijn en chronische pijn?
Als je valt, je stoot of je handen brandt, dan voel je pijn. Ook als je je lichaam overbelast of een ontsteking hebt, kun je pijn ervaren. Deze pijn wordt acute pijn genoemd. Acute pijn is vervelend. Je kunt een stekende, kloppende of zeurende pijn voelen, of last hebben van een dof gevoel. Acute pijnklachten verdwijnen vaak na rust of een behandeling.

Bij chronische pijn verdwijnen de pijnklachten niet. De pijn duurt langer. We spreken van chronische pijn als de pijn langer dan 3 maanden aanhoudt. In tegenstelling tot acute pijn is de oorzaak van chronische pijn meestal niet duidelijk. Daarnaast heeft chronische pijn niet alleen veel invloed op wat je kunt, maar ook op hoe je je voelt.

Oorzaken chronische pijn
De oorzaak van chronische pijn is meestal niet te achterhalen. Chronische pijn kan ontstaan als gevolg van een letsel of na een operatie (acute pijn). Het is echter ook mogelijk dat chronische pijn ontstaat zonder dat er sprake is van een beschadiging in het lichaam of een ontsteking. Het zenuwstelsel kan gevoeliger zijn geworden, waardoor overgevoeligheid (ook wel sensitisatie genoemd) optreedt. Bij sensitisatie raakt het brein overprikkeld. Hierdoor ervaren mensen sneller pijn. Verder blijkt dat chronische pijn vaak voorkomt bij aandoeningen, zoals reuma, artrose, fibromyalgie en rug- en nekklachten.

 

Een waardegericht leven
Leven met chronische pijn is niet gemakkelijk. Toch kun je met chronische pijn vaak meer dan je denkt. Door nieuwe vaardigheden aan te leren, leer je hoe je met pijn op een juiste manier kunt bewegen. Daarnaast is het belangrijk dat je leert een goede verdeling te maken van jouw activiteiten en rustmomenten. Zo krijg je meer regie over je eigen leven en wordt je gemotiveerd tot meer bewegen.

Door te bewegen houd je je spieren en gewrichten sterk en soepel. Mogelijk zijn sommige bewegingen niet geschikt, maar dat houdt niet altijd in dat je bepaalde dagelijkse activiteiten, een hobby of sport moet laten. Er zijn tal van mogelijkheden. Beweging is en blijft belangrijk.

 

Bovendien zorgt voldoende beweging voor een goede nachtrust. Wie wil dat nu niet? Even mentaal tot rust komen, doorslapen en de dag erna weer aan de slag met voldoende energie. Dit is niet vreemd. Het kan allemaal, ook met chronische pijn. Zelfs een verjaardagsfeestje of een familiebezoek zijn mogelijk. De pijn zal niet weggaan, wel leer je om meer van een feestje te genieten.

Behandeling
Om chronische pijn succesvol te behandelen is het van groot belang dat er naar jouw mogelijkheden wordt gekeken. Waar heb je moeite mee? Wat vermijd je? Wat zou je graag weer willen doen? Bij chronische pijn is het belangrijk dat je bewust wordt van je eigen mogelijkheden. Door anders met de pijn om te gaan, is het mogelijk om pijnvermindering te bereiken.

MiCare Revalidatie is een medisch specialistisch revalidatiecentrum in Heerlen. Dit revalidatiecentrum is gespecialiseerd in de behandeling van chronische pijn. Herken jij jezelf in dit artikel en zou je ook graag beter met je pijn willen leren omgaan en een waardegericht leven willen leiden? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een pre-intake bij MiCare. MiCare hanteert geen wachtlijsten. Je kunt dus snel bij hen terecht. Houd er rekening mee dat je voor een poliklinische revalidatiebehandeling een verwijzing nodig hebt. Je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts kan deze voor je uitschrijven.

www.micarerevalidatie.nl

Voor meer informatie, bezoek www.micare-health.nl of bel 045-785 14 80 of stuur een e-mail naar info@micare-health.nl. MiCare is ook te vinden op Facebook, YouTube, LinkedIn en Twitter.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie