Overmaze tijdelijke opvang daklozen tijdens coronacrisis

De voormalige gevangenis Overmaze in de wijk Limmel wordt gereed gemaakt voor de tijdelijke opvang van dak- en thuislozen. Deze maatregel wordt genomen zodat de opvang in Maastricht tijdens de coronacrisis kan voldoen aan de maatregelen en richtlijnen van het RIVM.
De huidige dag- en nachtopvang (DNO) van het Leger des Heils, gelegen aan de Statensingel, voldoet niet aan de richtlijnen van het RIVM in het kader van coronavirus. Daarom is besloten om, in samenwerking met het Leger des Heils, met spoed op zoek te gaan naar een tijdelijke locatie voor de gehele DNO die wel kan voldoen aan de richtlijnen.
Het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van de voormalige gevangenis Overmaze, heeft momenteel de opdracht om haar vastgoed daar waar mogelijk in te zetten om spoedeisende maatschappelijke vragen ten gevolge van corona te faciliteren. Na onderzoek blijkt de locatie Overmaze op korte termijn een oplossing te kunnen bieden voor de tijdelijke opvang van dak- en thuislozen.
Planning
Het pand wordt vanaf maandag 6 april in gereedheid gebracht. Naar verwachting zullen de eerste bewoners op 14 april arriveren. De opvang van de dag- en nachtopvang zal zolang de maatregelen als gevolg van de coronacrisis van kracht zijn in Overmaze plaatsvinden. Met de eigenaar van het complex, het Rijksvastgoedbedrijf, is afgesproken dat het Leger des Heils 4 weken na het beëindigen van de van overheidswege ingestelde crisismaatregelen de opvang in Overmaze heeft afgebouwd.

Witte Flat
De zogenaamde Witte Flat in Wyckerpoort deed sinds een aantal weken dienst als tijdelijke oplossing voor daklozenopvang. De mensen die gebruik maken van deze locatie zullen verhuizen naar Overmaze. In de Witte Flat zal alleen nog een aantal quarantaine plekken gereserveerd blijven voor het geval dat er besmettingsgevallen, beoordeeld door huisarts en GGD, aan de orde zijn in Overmaze.

Wethouder Mara de Graaf (o.a. Wmo en Welzijn): ‘in deze onzekere tijd hebben we ook aandacht voor kwetsbare groepen in onze samenleving, zoals dak- en thuislozen. Zij moeten de mogelijkheid krijgen zich aan alle maatregelen te houden voor hun eigen gezondheid én voor de gezondheid van hun omgeving. Daarom ben ik blij dat het, samen met het Rijksvastgoedbedrijf en het Leger des Heils, is gelukt om Overmaze hiervoor geschikt te maken.’

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie